علاقه مندان به سفر و سیاحت در مناطق گردشگری و دیدار از جاذبه های دیدنی همواره به دنبال کشف محدوده های بکر و شگفت انگیز سرزمین ها هستند، و مجله مستر بلیط اینجاست تا شما را در شناخت بهترین مقاصد مسافرتی یاری نماید. استان اصفهان به ویژه شهر زیبای گلپایگان یکی از محبوب ترین محدوده های جغرافیایی برای توریست ها و دوستداران سیر و سیاحت به شمار می رود، که در تمام بخش ها شما را با نمایی بی نظیر و شگفت انگیز مواجه می سازد. گلپایگان با قدمتی طولانی و متعلق به دوران پیش از اسلام بسیاری از آثار مکشوفه مرتبط به دوران سلاطین شکوهمند کیانی را بر دوش کشیده و نشان از سابقه کهن و پر افتخار ایران زمین در تمام ادوار گذشته دارد. روستای وانشان از توابع گلپایگان از جمله مناطقی است که در ابتدا گمان می رفت تاریخی متعلق به قرن 10 هجری داشته باشد، اما پس از کشف غارهای مختلف و استخوان هایی که در این غار به دست آمد قدمتی بیش از 3000 سال را برایش به ارمغان آورد. امامزاده ها و درختان کهنسالی که عمری بالغ بر 1000 سال دارند، بر وجاهت و ارزش فرهنگی-تاریخی روستا می افزایند. چهره های شاخصی همچون سرلشکر حسین سلامی از فرزندان غیور و دلاور روستای وانشان مایه ی مباهات و فخر ایران زمین بوده و حسی سرشار از غرور و امنیت را برای هر ایرانی تداعی گر می کند. 12 کیلومتر که از گلپایگان به سمت خوانسار حرکت کنید، وانشان همچون زمردی درخشان بر گستره ی اقلیم گلپایگان خود نمایی کرده و چشم هر بیننده ای را به خود خیره می دارد. استان اصفهان با زاینده رود محبوبش موجی از سرزندگی و رونق را برای مردم این سرزمین برجای نهاده و موجب ایجاد گونه های مختلفی گیاهی و جانوری در منطقه ای کویری و نسبتا خشک گردیده است. تاریخ نگاران و دوست داران گذشته کهن اصفهان همگی بر ارزش و اعتبار این خطه در تمام اعصار دیرین صحه گذاشته و هر ساله مورد بازدید جمعیت فراوانی از توریست ها و گردشگران قرار می گیرد.
تاریخچه روستای وانشان
بدون شک تمام گوشه و کنار ایران پرافتخار از قدمت و دیرینگی بسیار طولانی برخوردار بوده و نشانه های تمدن بشری را می توان در هر بخشی از آن یافت. در این میان روستای وانشان در استان اصفهان و از توابع شهر گلپایگان با وجود امامزاده ای به نام ابوالفتوح سلیمان بن موسی بن جعفر و کتیبه هایی که در آن قرار گرفته اعتبار بالاتری را کسب نموده است. درختان قدیمی که اکثرشان عمری برابر با قرن دهم هجری دارند، و غاری که در سال 91 در قسمت غربی روستا یافت شد، تاریخی کهن تر را برای وانشان تخمین زد. استخوان هایی که از غار به دست آمد عمری حدود 3000 سال دارا هستند و همین امر نشان می دهد تمدن بشری روستا قدمتی فراتر از تصور را به خود اختصاص داده است. از سویی دیگر ظروف سفالی یا سنگی که در غار مشاهده شدند، برگی زرین از شکوفایی سبک زندگی متفاوت را در اعصار دیرین نمایان ساخت و موجب شگفتی بسیاری از کارشناسان و دانشمندان حوزه آثار باستانی و انسان شناسی در جهان گردید. افرادی که به روستای وانشان سفر کرده اند ترکیبی بی نظیر از سرسبزی، فرهنگ، تاریخ و تمدن کهن را مشاهده نموده و از آن به عنوان کتابی زنده از گذشته ای باورنکردنی یاد می کنند.
گویش اهالی روستای وانشان
روستاییان و مردم باصفای وانشان که به ونیشونی نیز شهرت دارند، گویشی شبیه به خطه خوانسار داشته و جالب است بدانید که این نوع صحبت کردن از کهن ترین زبان های ایران به شمار می رود. استان های مرکزی و شمال غربی ایران همگی بیشترین اشتراک و شباهت کلامی را با مردم وانشان دارا بوده و در برخی اسناد مکتوب به دست آمده نیز اشاره هایی به نوع خاص گویش ونیشونی بیان گردیده است.
علت نامگذاری
روستای وانشان در کتب کهن تحت عنوان ونیشون به ثبت رسیده و همواره به خطه ای سرسبز با آب و هوایی بسیار مطبوع و دلنشین شهرت داشته است. شاید یکی از دلایل نام گذاری نیز اقلیم بی نظیرش بوده که در طول تاریخ همواره به همین نام خوانده شده است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
مستر بلیط بدون شک یکی از بهترین منابع برای به دست آوردن اطلاعات و آگاهی از آخرین اخبار مرتبط با نحوه ی تهیه بلیط، اقامت و شناخت جاذبه های گردشگری است. شهر دیرین گلپایگان در هر قسمتش بخشی اسرارآمیز و شگفت انگیز را به تصویر می کشد، و هر اندازه در این سرزمین رویایی بگردید، باز هم بسیاری از بخش هایش نادیده باقی خواهد ماند. وجود بناهای تاریخی باغات سرسبز، سادگی و بی آلایشی جاری در تمام کوچه های روستا تابلویی خیره کننده را مقابل دیدگانتان به نمایش می گذارد.
قدم زدن در کوچه های قدیمی روستای وانشان
خانه های کاهکلی که زنجیروار به هم متصل شده اند و کوچه های زیبا و بهشت گونه ی روستا وانشان را تشکیل داده اند، درختانی سر برافراشته و باغ هایی پر رونق و با برکت که جویباری پاک و زلال از میان کوچه ها می گذرد، هر بیننده ای را به خود به دنیایی فراتر از تصور و خیال می برد. صدای دلنشین آب که در تمام روستا قدم می زند، و سرزندگی را به ارمغان می آورد، بهترین مکان برای افرادی است که می خواهند برای ساعاتی از دنیای شلوغ و پرهیاهو جدا شوند، و از همنشینی با مردم مهمان نواز و خونگرم روستا لذت ببرند.
وجود جاذبه های تاریخی و قدیمی در داخل و اطراف روستای وانشان
بقعه امامزاده ابوالفتوح سلیمان بن موسی بن جعفر
اگر تا به حال به گلپایگان و بهشت روستای وانشان سفر نکرده اید حتما در اولین فرصت با خرید بلیط اتوبوس گلپایگان مقدمات سفری خاطره انگیز را فراهم آورده است و بهترین روزها را برای خود و خانواده رقم بزنید. بقعه امامزاده ابوالفتوح سلیمان بن موسی بن جعفر از جمله بناهای تاریخی و مقدس روستا به شمار می رود، که با توجه به درختان کهنسالی با قدمت بیش از 1000 سال تاریخچه ای دیرین را برای وانشان حکایت می کنند. کتیبه های به دست آمده در محوطه امامزاده نیز سندی دیگر از گذشته ای طولانی این خطه محسوب می گردد. صندوقی چوبی که بر فراز ضریحی منبت کاری شده قرار دارد، علاوه بر زیبایی مهارت والای هنرمندان و حکاکان آن عصر را نشان داده و آیاتی که با هنری خیره کننده بر صندوق و ضریح نقش بسته اند، نیز نمایی شگفت انگیز ایجاد نموده اند. تابلوهای منحصر به فرد از هنرمندان خطاط گلپایگانی و خوانساری با نام استاد یوسف خوانساری و محمود نجار دیوارهاو فضای داخلی امامزاده را مزین کرده اند.
شمعون میرزا سلیمان کلیمی و در عتیقه شاهزاده ابوالفتوح
شخصی به نام شمعون میرزا سلیمان کلیمی در سال 1309 قصد خرید دربی بسیار کهن و منقش به حکاکی و منبت هایی چشم نواز را داشت، که از سوی مردم و روحانی روستا به او فروخته و تمام مبلغ را صرف تعمیر امامزاده و ساخت درب جدید نمودند.
ضریح امامزاده ابوالفتوح
پس از آنکه شمعون میرزا درب عتیقه را خریداری نمود خواست آن را از طریق مرز ایران خارج سازد که توسط عوامل حکومتی دستگیر گردید. وی اذعان داشت که درب را با فتوای روحانی ساکن در روستا خریداری کرده و پس از تحقیقات گسترده روحانی به دادگاه فراخوانده است و به دلیل فروش آثار ارزشمند تاریخی محاکمه شد. درب، به امازاده بازگردانده شد و در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. در سال 1310 ضریحی که قدمتش برابر با درب عتیقه همزمان است، پس از ترمیم به ثبت ملی و مورد حفاظت قرار گرفت. البته روحانی روستا بعدها تبرئه و آزاد شد زیرا قصدش از فروش درب مرمت بافت فرسوده امامزاده بود.
بهترین زمان بازدید از روستای وانشان
روستای وانشان از توابع گلپایگان، از آب و هوایی بسیار مطبوع و دلنشین برخوردار است، که امکان بازدید آن را در تمام فصول سال مهیا می سازد، اما بهترین زمان بهار و تابستان بوده است که روستا از طبیعتی بی نظیر و فراوانی خیره کننده ای سرشار خواهد گردید.
شرایط بازدید
برای بازدید از روستای بهشتی وانشان محدودیت زمانی وجود ندارد اما از آن جا که هتل یا مسافرخانه ای جهت اقامت در آن نزدیکی نیست بهتر است با جستجو از مردم روستا خانه هایی که به منظور استفاده گردشگران اجاره داده می شوند، را شناسایی کرده و ضمن گردشی دلپذیر از محل سکونتی امن و راحت اطمینان خاطر حاصل نمایند.
آدرس و نحوه دسترسی
مسافتی 12 کیلومتری از جنوب شهر گلپایگان را که بپیمایید، به 15 کیلومتری شمال خوانسار می رسید و طبیعت دلنشین روستای وانشان شما را به سوی خود می کشاند. مردم مهمان نواز این روستا همواره مهیای پذیرایی از گردشگران هستند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید