آرامگاه ابن بابویه
27 اردیبهشت 1400 2 تیر 1403

آرامگاه ابن بابویه

ری یکی از شهرهای تاریخی ایران که قدمتی بیش از چند هزار سال را دارد و جزء شهرهایی است که گوشه به گوشه آن گنجینه هایی مملو از حوادث و آثار به جا مانده از گذشته و رویداد های تاریخی مهمی را دارد. شهری ری در نزدیکی تهران قرار گرفته و اماکن زیارتی و تفریحی زیادی را در خود محفوظ نگه داشته است. مجله مستر بلیط قصد دارد در این مقاله به معرفی یکی از این اماکن زیارتی بپردازد، پس اگر شما هم علاقمند به آشنایی با تاریخ و مکان های دیدنی شهر های مختلف ایران بخصوص شهر ری هستید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.

درباره آرامگاه ابن بابویه

همانطور که گفته شد شهر ری یکی از شهر های تاریخی است که امکان زیارتی و مذهبی بسیاری دارد و تقریبا جز یکی از شهر های مذهبی محسوب می شود که هر سال توریست ها و گردشگران زیادی برای بازدید از جاهای دیدنی و مذهبی به این شهر سفر می کنند. یکی از این اماکن مذهبی آرامگاه ابن بابویه است که در واقع اولین گورستان این شهر محسوب می شود. در این آرامگاه که دومین گورستان در شهر تهران محسوب می شود افراد و علمای مشهور بسیاری از جمله محمد علی فروغی، شیخ صدوق، غلامرضا تختی، میرزاده عشقی، علی اکبر دهخدا و حسین بهزاد به خاک سپرده شده اند، که برای آسان تر کردن کار بازدید کنندگان در سر در این آرامگاه راهنمایی برای یافتن آرامگاه های برخی از مشاهیر قرار گرفته است. این آرامگاه مساحتی حدود 9 هکتار را دارد و بر اساس آثاری و مدارکی مثل کتیبه های نگاشته شده از آیات قران که از آرامگاه ابن بابویه به دست آمده است قدمت این آرامگاه را بیش از 200 سال می دانند. مستر بلیط در ادامه به بررسی تاریخچه این آرامگاه با گذشته ای طولانی خواهد پرداخت.

درباره آرامگاه ابن بابویه

تاریخچه آرامگاه ابن بابویه

از احداث و تاسیس دقیق این گورستان وسیع اطلاعاتی دقیقی در دسترس نیست، برخی این قدمت این آرامگاه را متعلق به دوره سلجوقیان و برخی دیگر هم آن را متعلق به دوره قاجار می دانستند که البته با کشف پیکر شیخ صدوق در سرداب زیر باغ این آرامگاه متوجه شدند که قدمت آن به بیش از 800 سال قبل برمیگردد. البته نام این آرامگاه نیز برگرفته از نام شیخ صدوق یعنی محمد بن بابویه است، که بعد از کشف و به خاک سپاری شیخ صدوق و باز سازی این آرامگاه  این نام براین بقعه گذاشته می شود. شیخ صدوق یکی از فقهای و بزرگان شیعه بوده، که در قرن چهارم می زیسته است. بعد از کشف جسد شیخ صدوق آرامگاهی برای او در همان آرامگاه بزرگ ابن بابویه ساخته می شود. طبق مدارک ونوشته هایی که بدست آمده است این گونه بیان می شود که بنای ساختمان مربوط به دوران ساسانیان است.

اما این آرامگاه سرگذشت زیادی از جمله سیل، حوادث طبیعی مختلف و تخریب بر اثر جنگ هایی مثل حمله مغول ها به این شهر را تجربه کرده است. حتی این آرامگاه سال های زیر خاک مدفون شده بود. که پس از به خاک سپردن شیخ صدوق عده کثیری بعد از آن در این بقعه به خاک سپرده شدند. گفته می شود که در دوران قاجار بخصوص در زمان حکومت ناصر الدین شاه از این آرامگاه بیشتر به عنوان یک باغ وسیع سرسبزاستفاده می شده است. اما پس از کشف پیکر شیخ صدوق این باغ تبدیل به آرامگاهی می شود که پس از این تغییر روز به روز بر مساحت آن افزود می شد که تخمین زده می شود مساحت آن به بیش از 11 هکتار هم می رسید. آرامگاه ابن بابویه یکی از آثار به جا مانده از گذشته دور و دراز کشورمان است که در دی ماه سال ۱۳۷۵ به عنوان یکی از آثار ملی نیز در فهرست آثارملی ایران به ثبت رسیده است. البته در سال ۱۳۷۳، دفن و خاکسپاری در این آرامگاه توسط وزرات کشور ممنوع شد.

شرایط بازدید از آرامگاه ابن بابویه

شرایط بازدید از آرامگاه ابن بابویه

برای افرادی که علاقمند به بازدید از آرامگاه ابن بابویه بخصوص از آرامگاه های اشخاص مشهوری که در این بقعه به خاک سپرده شده اند شرایط خاصی در نظر گرفته نشده است و بازدید کنندگان بدون هیچ محدودیتی می توانند در تمام ایام هفته به این آرامگاه مراجعه نمایند. البته که آرامگاه ابن بابویه در اواسط روز های هفته نسبت به اواخر هفته بسیار خلوت تر است، افراد راهنمایی برای کمک به بازدید کنندگان در این آرامگاه قرار دارند که با مراجعه به این افراد می توانید به راحتی مقبره مشاهیر مورد نظر خود را پیدا کنید.

نقشه ومعرفی بخش های مختلف آن

همانطور که گفته شد آرامگاه ابن بابویه شهر ری وسعتی بیش از 10 هکتار را دارد که در آن اشخاص مشهوری بسیاری به خاک سپرده شده اند. در ابتدای ورودی که تزئینات تقریبا سنتی مذهبی دارد اعلانات راهنما برای آشنایی با جایگاه مقبره های مشاهیر قرار گرفته است. پس از وارد شدن به آرامگاه درختان سر به به فلک کشیده بسیاری را خواهید دید. در این آرامگاه در هر بخش آن مقبره های زیادی بصورت خانوادگی و هم چنین بصورت شخصی قرار گرفته است. البته آرامگاه های خانوادگی در سال های اخیر تخریب شدند و حدود سه آرامگاه خانوادگی باقی مانده است. بخش های قدیمی با معماری های سنتی زیبایی در قسمت های مختلف این آرامگاه بکار برده شده بود که متاسفانه در اثر بازسازی در سال های اخیر بطور کامل تخریب شد.

نقشه ومعرفی بخش های مختلف آن

وضعیت کنونی آرامگاه ابن بابونه

اگر چه بعد از دهه هفتاد، خاکسپاری در آرامگاه ابن بابویه ممنوع شد اما پس از این تصمیم وزرات کشور، شهرداری این بخش تصمیماتی برای بازسازی این آرامگاه گرفت که متاسفانه با اجرای طرح احداث باغ مشاهیر اکثر آرامگاه های خانوادگی با معماری های زیبای ایرانی که مانند یک موزه تاریخی و دیدنی بود، تخریب شد. اگرچه که همان آرامگاه های خانوادگی باقی مانده است پس از تخریب کلی نیز اوضاع مناسبی ندارند و رسیدگی درستی به آن نمی شود. سایر مقبره های دیگر نیز بصورت هم سطح با زمین درآمده اند که این خود نشانه عدم توجه به آثار تاریخی کشورمان است. اما با این وجود بازدید کنندگان می توانند در تمام ایام هفته برای دیدن و زیارت به آرامگاه ابن بابونه بروند.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

برای رسیدن به آرامگاه تاریخی ابن بابویه باید به خیابان ابن بابویه شهر ری و سپس از سه راهی امین بالاتر بروید و بعد از آن آرامگاه ابن بابویه خواهید رسید که این مسیر را می توانید با اتوبوس، خط مترو تهران و یا سایر وسیله نقلیه طی کنید تا به آرامگاه برسید. اما اگر قصد خرید بلیط اتوبوس را دارید و یا اگر قصد بازدید از برج طغرل را، که در نزدیکی آرامگاه ابن بابویه قرار دارد، داشتید، پیشنهاد ما به شما این است که دیدن این آرامگاه کهن و تاریخی را از دست ندهید بخصوص اگر جزء افرادی هستید که به دیدن اماکن مذهبی و زیارتی علاقمند هستید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید