از آنجایی که کشور ایران یک کشور قدیمی محسوب می شود، بناها و مکان های بسیار زیادی هم در آن وجود دارند که قدمت و سن آن ها به هزاران سال پیش باز می گردد. استان فارس هم تنها یکی از این استان های قدمی ایران است که قدمت و تاریخ آن، به دوره هخامنشی و حتی قبل تر باز میگردد. در این استان، مکان ها جاذبه های تاریخی بسیاری وجود دارد که به خوبی گردشگران برای بازدید کردن از تمام آن ها، به بازه زمانی طولی نیاز دارند. تنگ بلاغی پاسارگاد هم نمونه ای از این مکان های به جا مانده از تاریخ است که امروزه به عنوان تفریحگاهی هم برای گردشگران به حساب می آید. در ادامه با مجله مستر بلیط همراه شوید تا همه چیز را راجب تنگ بلاغی و قدمت تاریخی آن برایتان شرح دهیم.
درباره تنگ بلاغی
تنگ بلاغی شاید در نگاه اول یک مکان برای گذراندن اوقات فراغت محسوب شود، اما اگر نگاهی به تاریخچه و گذشته آن بیاندازیم، به خوبی متوجه می شویم که این گونه نیست و این تنگه قدمت زیادی دارد. در کل شهر پاسارگارد یکی از تاریخی ترین شهرهای استان فارس و حتی ایران به شمار می آید که آثار زیادی مثل، تخت جمشید، نقش نگاره رستم، باغ ایرانی و … در آن قرار دارند. این شهر تاریخی تنگ بلاغی را هم در خود جای داده است که علاوه بر این که یک تفریحگاه با آب و هوای خوب برای عموم محسوب می شود، افراد می توانند از قدمت تاریخی و آثاری هم که در اطراف آن به وجود آمده، بهره مند شوند و به نوعی سفری در تاریخ داشته باشند. در واقع تنگه بلاغی دره ای نستبا پهناور در نزدیکی پاسارگاد و مرودشت که رود سیوند از آنجا عبور می کند. البته در اطراف دره هم درختان و باغ های زیادی وجود دارد که تنگه را به یک مکان زیبا و در همین حال تاریخی برای گذراندن اوقت فراغت عموم تبدیل کرده است. تنگه بلاغی همانند بقیه آثارهایی که در پاسارگاد از دوره هخامنشیان مانده، دارای تاریخچه ای باشد که در وب سایت مستر بلیط به توضیح آن ها می پردازیم.
تاریخچه تنگ بلاغی پاسارگاد
همان طور که در مطالب بالاتر هم بیان کردیم، تنگه بلاغی سر گذشته ای از تاریخ دارد و قدمت آثاری که در اطراف تنگه مشاهده می شود، به دوره هخامنشیان باز می گردد. شاید در قسمت داخلی تنگه راهی برای عبور وجود نداشته باشد که این عبور به دلیل وجود رودخانه سیوند و درختان مسدود شده، اما در قسمت بالایی تنگه راه باریکی براب گذر وجود دارد که محققان عقیده دارند این راه، راه شاهی برای عبور و گذر پادشاهان هخامنشی به شمار می رفته است. از همین رو و تفاسیری که راجب این راه شده، می توان گفت راهی که در تنگه بلاغی وجود دارد، اولین جاده در ایران و حتی در بین بین الملل شناخته می شود که بازهم پادشاهان باهوش هخامنشی، اولین ها را در ایران به وجود آورده اند. در بالا اشاره کردیم که آثاری در اطراف تنگه و بر روی کوه ها مشاهده می شود، این موضوع کاملا صحیح است و حتی با سفر کردن به این مکان، می توانید سنگ نگاره هایی را بر روی کوه های بلند اطراف دره مشاهده کنید که نشان از قدمت و تاریخ آن که متلعق به دوره هخامنشی است بدهند. جالب است بدانید که برخی از آثارهای که در این تنگه وجود دارند، طبق نظر و حدسیات محققان، به دوره های قبل از هخامنش باز می گردد که برخی از آن ها تا قبل از تشکیل روستا و حتی وجود حکومت هخامنشی بوده اند. رود سیوندی هم که در بین تنگه در حال عبور است، به تنهایی سر رشته ای در تاریخ دارد که نام آن در کتاب های اصیل ایرانی اورده شده است. البته نام تنگه بلاغی هم در واقع به دلیل وجود همین رود سیوند گذاشته شده است. زیرا بلاغی در زبان های ترکی به معنی چشمه می باشد که تاریخ شناسان عقیده دارند منطور از چشمه همان رود سیوند و چشمه آن است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
تنگه بلاغی در واقع دره ای در شهر پاسارگاداست که وجود رودخانه و درختان باغ هایی که در اطراف آن قرار دارد، باعث شده تا تنگه یک مکان تفریحی برای گردشگران حتی مردم بومی استان فارس تبدیل شود. در قسمت درون دره که قابل عبور نیست و در بالا به آن اشاره کردیم، رودخانه سیوند گذر می کند. در اطراف رودخانه هم درختان و برخی از باغ ها که از راه های دیگری دسترسی دارند وجود دارد درون دره را به یک مکان زیبا و چشم گیر تبدیل کرده اند. در قسمت بالای دره که همان اولین جاده بین الملی وجود دارد یک راه باریک است، کوه یا بهتر است بگوییم سنگ هایی به طور دیواره وجود دارند که اطراف تنگه را پوشانده اند. بر روی این سنگ ها می توان نقص و نگارهای تاریخی را مشاهده کرد که امروزه علاوه بر این که افراد برای تفریح به تنگه بلاغی می روند، از آثار به جا مانده تاریخی این منطقه هم بازدید می کنند. همان طور که در بالا هم بیان کردیم، آثارهای زیادی از گذشته در این مکان وجود دارد که حتی تاریخ برخی از آن ها به پیش از دوره و سلسه هخامنشی باز می گردد. اما نقش نگاره هایی هم از هخامنشیان در تنگه وجود دارد که بازدید از آن ها خالی از لطف نیست. برخی از آثار به جا مانده در تنگه بلاغی عبارت اند از: دو اسکلت کشف شده که در زمین دفن شده اند و جواهراتی را در گور به همراه دارند، خمره و کوزه ای متعلق به هخامنشیان، کارگاه شراب سازی، کارگاه سفال سازی که قدمت آن مربوط به ۷۵۰۰ سال پیش است، مهر سنگی که نقش و نگارهایی عجیب دارد، محیط باستانی با قدمتی حدود ۷۰۰۰ هزارسال، روستای از بین رفته که امروزه بقایای کمی از آن به جا مانده است. این روستا دیوارهای کوتاه سفالی دارد، قبرستان یا بهتر است بگوییم گورستانی با قدمتی ۶۰۰۰ هزار سال، گورستان دیگری که سنگی است و محققان حدس زده اند متعلق به ساسانی باشد، آثاری به جا مانده از دوره ایلامی، حوضی تاریخی که با سنگ و کمی گچ ساخته شده است.
شرایط بازدید از تنگ بلاغی پاسارگاد
برای بازدید کردن از تنگه بلاغی، ابتدا باید به پاسارگاد سفر کنید که انجام این کار با تهیه بلیط اتوبوس پاسارگاد امکان پذیر است. پس از آن محدودیتی برای بازدید از تنگه وجود ندارد، اما در هنگام بازدید مراقب ارتفای دره باشید تا آسیبی به شما وارد نشود. همچنین فراموش نکنید که از بقیه جاذبه های تاریخی پاسارگارد هم بازدید کنید و یک تجربه تاریخی برای خود و خانواده تان بسازید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
قطعا تاکنون با توجه به مطالبی که در بالا بیان شد، متوجه شده اید که تنگه بلاغی، در یک محیط دره مانند واقع شده است، از همین رو دسترسی با تمام وسایل نقلیه امکان پذیر نیست و تا حدی می توان وسایل نقلیه را جلو آورد و بقیه راه را باید با پیاده روی طی کرد. تنگه بلاغی در اصل در بین شهر تاریخی پاسارگاد و مرودشت واقع شده است که تمام افراد بدون محدودیت می توانند از آنجا بازدید کنند.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید