شهر سیرجان در جنوب ایران و در جنوب غربی استان کرمان و در 960 کیلومتری استان تهران قرار گرفته است. سیرجان جزء بزرگ ترین شهر های صنعتی و اقتصادی ایران شناخته می شود که دارای مهم ترین معدن سنگ آهن در خاورمیانه است. این شهر دومین شهر بزرگ و سومین شهر پر جمعیت استان کرمان به شمار می رود، که در بخش مرکزی واقع شده است. این شهر به دلیل داشتن پیشینه کهن و آثار باستانی ارزشمند و جاذبه گردشگری برای تاریخ و فرهنگ ایران بسیار با اهمیت است. جالب است بدانید که در گذشته این شهر با نام هایی مانند شیرگان، شهریگان، سیرگان و سعید آباد صدا می زدند که در آخر به نام سیرجان باقی مانده است. شهر پر جاذبه سیرجان به دلیل تاریخچه ای که در گذشته کسب کرده است، مناطق گردشگری و تاریخی بسیار زیبا و متنوعی دارد، که سالانه بیشتر از صد ها گردشگر و توریست برای دیدن آثار های تاریخی و مکان های دیدنی و تفریحی به این شهر سفر می کنند. امروز می خواهیم در مجله مستر بلیط درباره یکی از زیبا ترین و تاریخی ترین اثر و موزه این شهر یعنی موزه سنگ های تزئینی سیرجان که یک جاذبه منحصرد به فرد در سیرجان است، را به شما معرفی کنیم.
درباره موزه سنگ های تزئینی سیرجان
بادگیر های چپقی از آثار دوران پهلوی اول به شمار می رود، که از نظر فرهنگی، هنری، معماری و صنعت ایرانیان بسیار با ارزش و مهم است. بادگیر ها یکی از عنصر ها و سمبل های معماری در تمدن ایران هستند. امروزه در بیشتر کشور های خاورمیانه به تقلید از معماری ایرانی این بادگیر ها را برای تهویه مطبوع خانه ها می سازند. امروزه این اثر تاریخی به یکی از معروف ترین مکان های گردشگری و تاریخی سیرجان شناخته می شود که چندین سال در ایران برپا مانده است. این جاذبه با شکوه در تاریخ 7 مهر سال 1381 با شماره 6467 وارد لیست آثار ملی ایران شد و به ثبت رسیده است. اگر قصد سفری چند روزه در شهر سیرجان را دارید به شما پیشنهاد می دهیم حتما از این اثر تاریخی که یکی از قدیمی ترین و جذاب ترین بادگیر های ایران است دیدن کنید و این جاذبه گردشگری بی نظیر را که مشابه آن را در هیچ جای ایران مشاهده نخواهید کرد، از دست ندهید. برای آشنایی بیشتر با موزه سنگ های تزئینی که در محل بناهای بادگیر چپقی قرار گرفته است، حتما در ادامه این مقاله با مستر بلیط همراه باشید.
تاریخچه موزه سنگ های تزئینی سیرجان
همانطور که قبلا نیز گفتیم، تاریخچه و قدمت احداث این جاذبه به دورهای خیلی دور و قدیمی پهلوی اول باز می گردد. همچنین این اثر سنتی را الهام گرفتن از روی دودکش های کشتی های قدیمی پدید آورده اند. جنس بنا چپق ها از آجر و ملات هستند که جالب است بدانید از یک خانه قدیمی که متعلق به آقا سید علی اصغر رضوی که یکی از پزشکان معروف شهرستان سیرجان و استان کرمان است، بازسازی شده است. کل بادگیر های ایران به سه دسته اصلی تقسیم می شوند که این سه دسته بادگیر های اردکانی، بادگیر های یزدی و بادگیر های کرمانی هستند که در ابتدا این بادگیر ها در شهر یزد و کرمان ساخته شدند. تا قبل از اختراع کولر و وسایل سرمایشی برقی در ایران از بادگیر ها برای خنک کردن خانه های استفاده می کردنند. بادگیر چپقی در شهر سیرجان معماری متفاوتی با دیگر بادگیر های ایران دارد، اختراع این نوع روش از ساختن بادگیری توسط سید مهدی شجاعی ابداع شد. وی در یکی از سفر های دریایی خود با تهویه خوب در استراحتگاه کشتی مواجه می شود و با تحقیق درباره این شکل و فرم بادگیر ها، نتیجه گرفت تا از آن ها در بادگیر های خانگی استفاده کند تا هوای خنک تر و مطبوع تری وارد فضای خانه ها شود. این بادگیر ها برخلاف دیگر بادگیر های قدیمی دود نمی کنند و این به دلیل نوع ساخت و ملات استفاده شده در آن است. علاوه بر آن در زیر این بادگیر های قدیمی شبکه های هندسی منظم قرار دارد، با وجود آن ها هوا اطراف بیرون خانه را از کانال های تهویه به درون خانه منتقل می کردنند که در فصل تابستان بسیار کاربردی بوده اند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
در قسمت و فضای مکعبی شکل این بادگیر ها چند لوله را با خم کردن به شکل های هندسی در آورده اند که به یک دیگر متصل شده اند. با این لوله های هندسی شکل باد ها به مسیر خانه ها راه پیدا می کنند. این بادگیر شکل زیبا و جذابی دارد که پیکر لوله ها به چهار جهت باز است و آن ها را با قطعات کوچک آجر و کچ بری به شکل هندسی شش ضلعی تزئین کرده اند و جلوه و شکل زیبا و شگفت انگیزی به آن داده است. مکان ساخته شدن بادگیر های چپقی در بالای آب انبار ها و دهانه معدن ها و بر سقف خانه ها قرار گرفته می شود. علاوه بر آن بادگیر های باغ دولت آباد یزد، بادگیر های بندر عباس، بندر لنگه، قشم و سیستان مانند این بادگیر های چپقی سیرجان ساخته شده اند. همچنین در محل بناهای بادگیر چپقی موزه سنگ های تزئینی و جواهری برای دیدن و بازدید گردشگران قرار گرفته است. در این موزه بیش تر از هزاران نوع از سنگ های ارزشمند که از کوه های استان کرمان استخراج شده اند به نمایش گذاشته می شود. از جمله سنگ های قیمتی که در این موزه شهر سیرجان نگه داری می شود می توان به شجر، در، اپال عقیق، گارنت، فیروزه و یشم اشاره کرد.
شرایط بازدید از موزه سنگ های تزئینی سیرجان
شما می توانید در هر فصل و ماه از سال به این اثر تاریخی و قدیمی بزرگ سفر کنید و از مکان های مختلف و زیبای آن دیدن کنید. اگر قصد سفر به شهر سیرجان و دیدن از این جاذبه و موزه زیبا را دارید؛ می توانید برای تهیه و رزرو بلیط از مستر بلیط اقدام کنید.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
روش های مختلفی برای رسیدن به این موزه و جاذبه گردشگری وجود دارد. شما می توانید با خودرو شخصی خود یا تاکسی و اتوبوس خود را به آن برسانید و از این آن دیدن کنید. آدرس دقیق این مکان تاریخی بزرگ در استان کرمان، شهر سیرجان، بلوار دکتر صادقی و کوچه حاج رشید می باشد. شما برای سفر به این شهر می توانید بلیط اتوبوس سیرجان را خریداری کنید و از مسیر جذاب آن لذت ببرید.
دیدگاهتان را بنویسید