سد سیاه بیشه کجاست؟ هنگام مسافرت به شمال مطمئنا از جاده چالوس که چشم اندازهایی طبیعی و منحصر به فرد دارد گذر کرده اید. به همین علت در زمان های تعطیل سال این جاده با ترافیکی سنگین رو به رو خواهد شد.
در این مسیر می توانید تونل های مختلف، سدها و پل های متعددی را مشاهده کنید. که همگی بر روی جاده چالوس احداث شده اند. یکی از این سدها، سد سیاه بیشه به شمار می رود، که توجه زیادی از گردشگران را به خود جلب کرده است.
با توجه به این که این جاده در سال 1312 احداث گردید می توان گفت سد امیرکبیر از اولین سد هایی هست که در کنار این جاده ساخته شده، اما سد بیشه از زیبایی بی نظیری بر خوردار است. جاده چالوس حدود 160 کیلومتر طول دارد و در تمامی نقاط آن می توان منظره های محصور کننده ای را مشاهده کرد.
نیروگاه و سد سیاه بیشه در 10 کیلومتری از تونل کندوان و 125 کیلومتری از تهران قرار دارد. این سد به عنوان یکی از نیروگاه های تلمبه ای ذخیره ای با ظرفیت 1000 مگاوات به شمار می رود که شامل چهار واحد 250 مگاواتی می شود.
این پروژه دارای دو سد و یک نیروگاه است. سد سیاه بیشه می تواند در ساعاتی که در اوج مصرف قرار دارد به تولید برق بپردازد و در ساعات کاهش مصرف با پمپاژ نمودن آب به سد بالایی و ذخیره کردن آن به کنترل بار شبکه سراسری کمک کند.
در مجله مستر بلیط می توانید تمامی اطلاعاتی را که در مورد سد و نیروگاه سیاه بیشه نیاز دارید مطالعه نمایید و در هنگام سفر با تمامی قسمت های آن آشنایی داشته باشید.
تاریخچه سد سیاه بیشه
تحقیقات و مطالعاتی که در مورد سد سیاه بیشه صورت گرفته نشان می دهد سد سیاه بیشه از اولین نیروگاه های تلمبه ای ذخیره در کشور است که با درخواست از مهندس های بلژيکی و همکاری دولت ایران و بلژیک در سال 1349 طرح آن را توسط شرکت تراکسیونل به وزارت نیرو ارائه دادند.
بنابراین عملیات زمین شناسی آن در سال 1357 صورت گرفت که هم زمان با پیروزی انقلاب اسلامی همکاری مهندسان ایرانی با بیگانگان قطع شد. سرانجام در سال 1362 مطالعات طراحی فاز دو این نیروگاه با تهیه نمودن اسناد مناقصه توسط شرکت های مشانیر و لامایر شروع شد و دو سال بعد متوقف گردید.
از سال 1364 تا سال 1371 کارهای مطالعاتی ساخت این نیروگاه را توسط شرک مذکور تکمیل نمودند. در مدت زمان 8 سال برای سریع تر انجام دادن کارهای اجرایی بعضی از بخش های پروژه را مثل ساختن تونل های انحراف سدهای بالا و پایین، تونل زهکشی نیروگاه و بعضی از آزمایش های انفجاری، بخشی دیگر از تونل دسترسی به مغار نیروگاه را تکمیل نمودند.
بعد از مدت زمانی که گفته شد تمام عملیات پیاده سازی این پروژه را متوقف نمودند و دوباره از سا ل 1381 ساخت تونل های انحراف آن شروع شد. طرح ساخت سد را در سال 1382 آغاز نمودند و بعد از احداث نمودن آن سالیانه حدود 1500 میلیون کیلو وات برق تولید می کند. از ویژگی هایی که می توان برای این طرح بر شمرد این است که شفت های آن به طول 504 متر برای اولین بار با پوشش فلزی 5 متر و زاویه 67 درجه احداث شده است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
زمانی که تصمیم به سفر برای راهی شدن به طرف جاده چالوس می گیرید می توانید از طریق سایت اینترنتی مستر بلیط اقدام به خرید بلیط اتوبوس چالوس نمایید و سفری خاطره انگیز را برای خود رقم بزنید.
رودخانه ای که سد سیاه بیشه را بر روی آن ساخته اند دارای حوضه آبریز کوهستانی است و سرچشمه های آن ارتفاعات چهار هزار متری را در بر گرفته که معروف ترین آن ها کندوان می باشد. هدف از اجرای پروژه نیروگاه سیاه بیشه ایجاد تعادل در شبکه برق کشور در ساعات های اوج مصرف است.
تولید انرژی برق آبی با ظرفیت حدود 1040 مگاوات در هر ساعت، ایجاد اشتغال در هنگام اجرای پروژه و زمان بهره برداری از آن و ایجاد محیط توریستی و گردشگری از دیگر اهداف سد و نیروگاه سیاه بیشه است.
سد بالایی این نیروگاه را با استفاده از سنگ ریزه ها و ریزش های بتونی ساخته اند که ارتفاع آن 86 متر می شود و حجم ذخیره آن حدود 6/3 میلیون متر مکعب می باشد. این نیروگاه قابلیت این را دارد که به تغییرات ناگهانی پاسخی سریع بدهد و در تنظیم و کنترل ولتاژ شبکه موثر است.
مشخصات سد بالایی این نیروگاه به این صورت می باشد: نوع سد از سنگریزه و با روکش بتنی است که در ارتفاع 2411 متری از سطح دریا واقع شده و حوضه آبریز آن 3/19 کیلومتر مربع است که حجم مخزن آن 3/4 میلیون متر مکعب و مساحت دریاچه این سد 182 هزار متر مربع است.
موقعیت سر ریز سد در قسمت چپ واقع شده و سیستم انحراف آن در سمت راست قرار دارد که در آن تونلی به قطر 95/2 متر و طول 549 متر است. مشخصات سد پایین شامل موارد رو به رو می شود: این سد را در فاصله حدود سه کیلومتری از سد بالایی بنا نهاده اند و در فاصله 1119 کیلومتری از سطح دریل قرار دارد.
این سد را با مصالحی مثل سنگریزه ساخته اند که روکش آن بتنی می باشد. مساحت دریاچه این سد 240 هزار مترمربع است و طول مخزن آن 1/1 کیلومتر می شود. سر ریز سد پایینی سیاه بیشه در قسمت چپ آن و از نوع پلکانی آزاد ساخته شده است.
سیستم انحراف سد پایینی در قسمت راست قرار دارد و دارای یک تونل به قطر 4 متر و طول 707 مترمربع است. مجموعه نیروگاه از 3 مغار تشکیل شده که مغار آن به طول 131 متر، عرض 24 متر و ارتفاع 46 متر است.
مغار دریاچه داری 90 متر طول، 5/5 متر عرض و 10 متر ارتفاع است، همچنین مغار ترانفسورماتور آن 160 متر طول، 15 متر عرض و 25 متر ارتفاع دارد. در سیستم انتقال این نیروگاه دو رشته آبراهه را طراحی نموده اند که طول هر کدام حدود 2 هزار متر می شود و ظرفیت آبگذری هر کدام تقریبا 130 متر مکعب در هر ثانیه است.
در هنگام اجرای این طرح فعالیت های جانبی را هم در نظر گرفته اند که شامل: جاده جایگزین برای چالوس، طرح احیا و جنگلگاری جاده و … می شود.
شرایط بازدید از سد سیاه بیشه
زمانی که راهی جاده چالوس می شوید می توانید از پل ها و سدهای و تونل های آن هم دیدن نمایید. این سد در نزدیکی تونل کندوان جای گرفته بنابراین اگر قصد بازدید از آن را دارید می توانید بعد از اینکه از تونل کندوان گذر کردید در کنار این سد بایستید و به تماشای مناطق دیدنی آن بپردازید. برای بازدید از سد سیاه بیشه نیاز به پرداخت هیچ گونه هزینه ای نیست و به صورت رایگان در همه فصول سال می توانید از آن بازدید کنید.
مسیر دسترسی به سد سیاه بیشه
برای بازدید از این سد باید از خودور شخصی استفاده کنید.
آدرس: مازندران، جاده چالوس، 10 کیلومتری تونل کندوان.
نظرات کاربران
عطر
31 شهریور 1403 در 09:20سلام. خیلی اطلاعات عالی بود. آخر هفته پیش اینجا بودم و واقعا سد زیبا مدرنی بود. ممنونم.
Notice: Undefined offset: 0 in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
Notice: Trying to get property 'comment_type' of non-object in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
زهرا قره گوزلو
1 مهر 1403 در 10:39سلام دوست عزیز خوشحالیم که براتون مفید بوده