بر خلاف تصور عموم غارها نه تنها مکان های تاریک و خوفناکی نیستند، بلکه مکان هایی سرشار از زیبایی های طبیعی و دیدنی هستند. در صورتی که به دنیای اسرار آمیز و شگفت انگیز غارها علاقه داشته باشید، بازدید از این مکان های طبیعی و منحصر به فرد یکی از بهترین تجربه های عمر تان خواهد شد. یکی از زیباترین غارهای ایران، غار آبی سهولان در استان آذربایجان به شمار می رود که در حد فاصل جاده مهاباد_بوکان واقع شده است و یکی از جاذبه های طبیعی و گردشگری محبوب در میان مردم محسوب می شود و شهرتی جهانی دارد. اگر در مورد این غار زیبا کنجکاو هستید یا قصد بازدید از آن را در سر دارید، با مجله مستر بلیط همراه باشید تا هر آنچه را لازم است بدانید، به شما بگوییم.

درباره غار آبی سهولان

استان آذربایجان همواره یکی از شهر هایی بوده است که همگی در مورد زیبایی هایش شنیده ایم. مهاباد یکی از شهرستان های زیبای این استان  محسوب می شود که در بخش جنوبی استان واقع شده است. این شهرستان کرد نشین در یک دامنه خوش آب و هوا در رشته کوه های لند شیخان واقع شده است. مهاباد یکی از اقامت گاه های مناسب در استان آذربایجان غربی به شمار می رود زیرا متصل کننده سه استان کردستان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی و بسیار مناسب و راهبردی است.غار سهولان در 43 کیلومتری جنوب شرق شهرستان مهاباد و در حد فاصل محور مهاباد – بوکان قرار گرفته است. روستایی به همین نام نیز در نزدیکی غار سهولان وجود دارد که مملو از دشت ها و باغات سرسبز و چشمه های زیبا ودیدنی است. یکی از این مکان های دیدنی غار سهولان است. واژه سهولان در گویش مردمان کرد زبان به معنی یخ بندان است که احتمالا این نام گذاری خبر از یخ بندان در زمستان های این منطقه را می دهد. مردم محلی که در این منطقه زندگی می کنند به آن کونه کوتر می گویند.  این واژه به معنی لانه کبوتر و جالب است بدانید علت این اسم محلی این است که غار سهولان پر از لانه کبوتر هاست و یکی از اولین ویژگی های چشم گیری است که در هنگام بازدید از آن توجه تان را جلب خواهد کرد.

درباره غار آبی سهولان

تاریخچه غار آبی سهولان

در واقع اطلاعات دقیقی از زمان کشف دقیق این غار در دسترس نیست. اما بررسی ها حاکی از آن است که به علت سکونت مردمان در نزدیکی آن، از غار سهولان همیشه به عنوان مکانی برای پناه گرفتن یا شکار کردن استفاده می شده است و شواهدی به دست آمده که نشان می دهد هزاران سال قبل این غار محل زندگی افرادی بوده است. بیشتر مردم این منطقه تا حدود صد سال پیش چیزی از وجود این غار نمی دانستند. اولین بررسی و پژوهش رسمی که روی این غار انجام شد، توسط یک باستان شناس فرانسوی به نام ژاک دمورگان و با کمک اهالی روستای سهولان صورت گرفت. آن ها برای بازدید از مسیر، اقدام به ساخت قایق های کوچکی کردند و توانستند یک نقشه حدودی از این غار ترسیم کنند که بررسی های اخیر نشان داده  حدود 60 درصد به نقشه هایی که اکنون در دست ماست، شباهت داشته است. بعدها غار سهولان توسط باستان شناسان انگلیسی و در نهایت ایرانی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت. در اولین بازدید از این غار ممکن است احساس کنید که شبیه غار علیصدر در همدان است اما غار سهولان قندیل های کمتری دارد. اما همان تعداد کم هم به قدری زیبا و منحصر به فرد هستند که توجه شما را به خودشان جلب می کنند. این قندیل ها اسامی مختلف و جالبی مثل: پای فیل، خفاش، عروس دریایی و … دارند که همگی بر اساس شکل این قندیل ها نام گذاری شده اند و بسیار دیدنی و جذاب هستند. غار سهولان یکی از بزرگترین غار های آبی ایران به شمار می آید که در دل آن دریاچه زیبایی وجود دارد که عمقش گاهی به 60 متر هم می رسد و آب آن توسط چشمه های آب زیر زمینی تامین می شود. این غار بسیار دیدنی در نهایت در سال 1379 به عنوان یه جاذبه طبیعی ثبت شد و نام آن در فهرست آثار طبیعی ملی کشورمان به چشم می خورد.

به وقت پیاده روی و قایق سواری!

نقشه و معرفی بخش های مختلف

به وقت پیاده روی و قایق سواری!

غار سهولان در ارتفاع 1751 متری از سطح دریا های آزاد واقع شده است و به دو بخش خشکی و آبی تقسیم می شود.این غار دو دهانه اصلی دارد که می توانید از یکی وارد و از دیگری خارج شوید و یکی از آن ها ورودی اصلی است. در ابتدای غار یک مسیر خشکی وجود دارد که باید طی کنید تا به بخش قایق ها برسید. وجود حدود 107 عدد پله در ابتدای غار باعث سهولت دسترسی به آن شده است و برای خروج از دهانه دیگر غار چیزی حدود 178 پله انتظار شمارا می کشد. وجود بخش خشکی در این غار به شما امکان غارپیمایی و لذت بردن از ویژگی های طبیعی را می دهد و بخش آبی آن با فراهم کردن امکان قایق سواری برای شما خاطرات ویژه ای را از این جاذبه گردشگری رقم خواهد زد. تا کنون چیزی حدود 250 متر از سمت مسیر آبی آن و حدود 300 متر از مسیر خشکی این غار کشف شده است.

سهولان، غاری سرشار از شگفتی!

. یکی از ویژگی های حیرت انگیز این غار این است که حدود 70 میلیون سال قدمت دارد که از لحاظ زمین شناسی به انتهای دوره کرتاسه باز می گردد.

. نام این غار در کنار اسامی غارهای دیگر ایران مثل غار علیصدر بین شناخته شده ترین و جذاب ترین غار های جهان دیده می شود.

. دریاچه ای که در داخل غار سهولان وجود دارد عمیق و بسیار زلال و شفاف است، به طوری که حتی در نور کم و تاریکی نیز می توانید عمق آن را تا چند متری ببینید. به علت نبود نور آفتاب و تاریکی هیچ گونه ای از جلبک ها مشاهده نمی شود و به جزء جانداران میکروسکوپی چیزی در آب های غار سهولان زندگی نمی کند.

. از نظر ساختار زمین شناسی غار سهولان ترکیبی از ساختار های آبی، خاکی و آهکی و ارتفاع سقف آن چیزی حدود 50 متر است.

. به علت فضای بسته رطوبت درون غار سهولان گاهی به چیزی حدود 70 تا 80  درصد نیز می رسد! و می توانید خزه های سبز یا قهوه ای رنگی را مشاهده کنید که به علت وجود این رطوبت بالا، روی بیشتر سنگ های غار روییده اند.

سهولان، غاری سرشار از شگفتی!

جاذبه معکوس

یکی دیگر از تجربه های حیرت انگیزی که می توانید همزمان با دیدن غار سهولان به دست بیاورید، جاذبه معکوس است! احتمالا در مسیرتان برای رسیدن به غار با تابلویی مواجه می شوید که روی آن نوشته شده است: جاذبه معکوس. در واقع شما در منطقه ای قرار گرفته اید که با وجود حرکت کردن در سرازیری متوجه می شوید شتاب و سرعت حرکت ماشین تان کم شده است! علت این امر وجود اثری به نام کشش کوه و یکی از عجایبی است که هر کسی دوست دارد دست کم یک بار تجربه کند. در نهایت اگر قصد سفر به مهاباد و دیدن این مکان پر از شگفتی را دارید و به دنبال یک سفر کم هزینه و ایمن هستید، می توانید برای خرید بلیط اتوبوس مهاباد اقدام کنید و در کنار سفری آرام از این جاذبه گردشگری نهایت لذت را ببرید.

امکانات این جاذبه گردشگری

. وجود نور افکن های بزرگ و نور پردازی مناسب یکی از ویژگی هایی است که بازدید از این مکان را برای تان لذت بخش می کند، به خصوص اگر از عاشقان عکاسی باشید.

. وجود پارکینگ، رستوران و آلاچیق های متفاوت در اطراف غار این امکان را به شما می دهد که ساعاتی را با آسودگی در این معجزه طبیعی سپری کنید و نهایت لذت را ببرید.

. وجود راهنمایی که به سوالات تان پاسخ دهد و شما را در این راه همراهی کند نیز از دیگر ویژگی های این مکان توریستی است.

. امکانات دیگری مانند نمازخانه، سرویس بهداشتی و سوپر مارکت نیز در دسترس شما هستند.

. اگر قصد دارید شب را آنجا سپری کنید می توانید با پرسش از افراد منطقه از خانه های محلی که برای اقامت گردشگران اجاره داده می شود استفاده کنید یا از اقامت گاه های موجود در روستای سهولان بهره ببرید.

شرایط بازدید از غار آبی سهولان

اگر قصد دارید برای اقامت در مهاباد بمانید، لازم است بدانید که این شهرستان دارای آب و هوایی چهار فصل با زمستان های سرد و تابستان هایی معتدل است. بنابراین پیشنهاد می کنیم در فصل بهار و تابستان از این شهر زیبا دیدن کنید. برای بازدید از غار سهولان به تهیه بلیط نیاز دارید که قیمت آن طبق آخرین اخبار چیزی حدود 11 هزار تومان است. اگر در روز های شلوغ مراجعه کنید بر اساس اسمی که روی بلیط تان دیده می شود ممکن است راهنما از دهانه های متفاوتی شما را به درون غار راهنمایی کند. دمای هوا در درون و بیرون غار سهولان چیزی حدود 10 تا 15 درجه سانتی گراد اختلاف دارد و درون غار بسیار خنک تر و مرطوب تر از فضای بیرون است، بنابراین مستر بلیط به شما پیشنهاد می دهد برای بازدید از آن لباس گرم همراه تان داشته باشید تا بتوانید با خیال راحت از ماجرا جویی تان لذت ببرید.

بازدید از غار سهولان

بازدید از غار سهولان برای چه افرادی نامناسب است؟

  1. به علت وجود پله در ابتدا و انتهای مسیر و همچنین مسیر پیاده روی در قسمت خشکی، بازدید از این مکان به افراد سالمند یا افرادی که دارای مشکل حرکتی هستند پیشنهاد نمی شود.
  2. اگر به انواع پرندگان یا خفاش ها فوبیا دارید یا نسبت به آن ها واکنش آلرژیک نشان می دهید شاید این مکان به علت حضور کبوتر ها و خفاش ها برای تان مناسب نباشد.
  3. اگر با مشکلات تنفسی دست و پنجه نرم می کنید بهتر است که مراقب باشید زیرا در غار سهولان فشار هوا پایین و رطوبت آن به شدت بالا است.
  4. اگر در حالی که کودک زیر 5 سال دارید برای بازدید از این غار می روید به شدت احتیاط کنید و مراقب کودک تان باشید تا مشکلی پیش نیاید.

ساعات بازدید از غار سهولان

در نیمه اول سال ساعت بازدید از 9:30 تا 20 است و در نیمه دوم سال ساعات بازدید به 8:30 تا 17 تغییر پیدا می کند.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

این غار واقع در روستای سهولان در 42 کیلومتری جنوب شرق شهرستان مهاباد، و نزدیک روستای عیسی کند است. غار سهولان در حد فاصل بین شهرستان مهاباد و بوکان قرار دارد که از طرف شهر بوکان چیزی حدود 25 کیلومتر فاصله دارد. اگر با اتومبیل شخصی سفر می کنید، می توانید تا نزدیکی غار پیش بروید و بعد از آن لازم است برای رسیدن به دهانه غار مسیر کوتاهی را پیاده روی کنید. اگر از بخش خشکی دیدن می کنید می توانید همچنان پیاده بروید و اگر قصد تان بازدید از مسیر آبی است، قایق هایی برای گردشگران تدارک دیده شده است که می توانید از آن ها استفاده کنید و از گردش تان لذت ببرید.

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. علی محمودمینه پاسخ

    با سلام و عرض ادب
    لطفاً اطلاع رسانی فرمائید بنا به دستور امروز ۰۲/ ۰۳/ ۱۴۰۳ غار سهولان تعطیل است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *