حمام ساحل کجاست؟ زرین شهر یکی از شهرهای استان اصفهان است که بخش مرکزی شهرستان لنجان به شمار می رود. این شهر دارای پیشینه تاریخی غنی و در بسیاری از سفرنامه های قدیمی از این شهر نام برده شده است.
به گفتهٔ برخی از باستانشناسان، اشیاء کشف شده در تلههای باغ محمود، باغ دراز و تله کافر که در جنوب این شهر و در مجاورت مادی (جوی) کهن ریز واقع شده اند، برآمده از دل معدودی از تپههای باستانی مسیر زاینده رود است که از لحاظ تاریخی هم دوره با تمدن سیلک کاشان هستند.
این شهر دارای آثار تاریخی بسیاری از جمله مسجد صباحی (منسوب به دوره فرقه اسماعیلیه) حمام صحرایی با کتیبه ۸۰۰ ساله، قلعه اعراب، پل شاهنشین و تالار کهن ریز، آسیابها، کبوتر خانهها و عصارخانه، حمامهای خزانهای، حمام حاج رضاقلی، قلعههای دفاعی و مساجد گوناگون است. در این بخش از مجله مستر بلیط حمام ساحل یا همان حمام رضا قلی خان را برای شما معرفی خواهیم کرد.
معرفی حمام ساحل
قدمت حمام ساحل به سال 1313 و به دوران قاجار بر می گردد که توسط فردی به نام حاج رضا قلی خان سلیمیان احداث شد. این حمام از نوع حمام های دو قلو است بدین معنی که دو قسمت زنانه و مردانه در کنار هم دارند. حمام ساحل دارای دو قسمت جدید و قدیمی است، که قسمت جدید را بعدها به قسمت قبلی اضافه کرده اند.
با توجه به اين که حمام ساحل در سال 1313هجري قمري توسط حاج رضاقلي سليميان ريزي وقف شده داراي سند مالکيت عرصه و اعيان به نام موقوفه است که اخيرا توسط نواده او به نام اميد سليميان مورد باز سازي ومرمت قرار گرفته است و در ليست آثار تاريخي و ملي ایران نيز ثبت شد. این حمام با نام حمام رضاقلی خان، به نام بانی ساخت آن، نیز شهرت دارد.
معماری حمام ساحل
این حمام دارای 400 متر مساحت است و ماند دیگر حمام های قدیمی ایران از بخش های مختلفی تشکیل شده است که هر یک از این بخش ها برای عمل مخصوص ایجاد شده اند. این قسمت ها شامل رختکن، گرمخانه، خزینهٔ آب گرم، تنبوشه و ون یا گلخن می شود. سربينه، گرمخانه و خزينه این حمام مربوط به قسمت های قدیمی می شوند.
در ابتدای ورود بعد از گذشتن از راهرویی پیچ دار به رختکن حمام می رسیم که همانطور که از نام آن پیداست برای تعویض لباس مورد استفاده قرار می گرفت. در این قسمت مراسم حنابندان نیز برگزار می شده است.
بعد از این قسمت راهروی پیچ دار دیگری به نام «میان در» قرار دارد که پس این راهرو گرمخانه قرار دارد. از این جهت بین این دو قسمت راهرو قرار داده اند تا از خروج گرما جلوگیری شود. گرمخانه محل مشت و مال و شست و شو بوده است. در این قسمت شما می تواند خزینه را نیز مشاهده کنید، که مکانی حوض مانند برای نگهداری از آب گرم است.
سقف گرمخانه به صورت گنبدی ساخته شده است و در آن روزنه هایی برای تامین روشنایی و تهویه هوا قرار داده اند. گلخن مکانی در حمام بود که حکم شوفاژخانه های امروزی را داشت و عمل گرم کردن آب در این مکان انجام می شد.
راه های دسترسی به حمام ساحل
این حمام در خیابان امام خمینی جنوبی این شهر قرار دارد، اگر قصد دیدار از این مکان را دارید می توانید هم به وسیله وسایل حمل و نقل عمومی و هم خودرو شخصی به این مکان مراجعه کنید. در صورت استفاده از خودرو شخصی می توانید آن را در پارکینگی در نزدیکی حمام پارک کنید سپس خود را به حمام برسانید.
شرایط بازدید
برای دیدن این حمام بهتر است در ساعات اداری مراجعه کنید تا مشکلی جهت بازدید از آن پیدا نکنید.
دیدگاهتان را بنویسید