خیرآباد یکی از روستاهای شهرستان مه ولات استان خراسان جنوبی است. زمان تاسیس این روستا به دوران صفویه بر می گردد به همین خاطر می توان این روستا را روستایی تاریخی برشمرد. این روستا به واسطه همین قدمتی که دارد آثار تاریخی متعددی را در دل خود نهفته دارد. اهالی آن اکثرا از سادات کشور محسوب می شوند و جد آنها میرزا جلال الدین محمد حکیم هست. در دو قسمت روستا کشاورزی آبی وجود دارد که یک بخش آن با آب قنات در مجاورت سکونتگاه روستا است که اغلب، محصولات باغی صیفی جات غلات گندم و جو زعفران با آن کشت میشود بخش دیگر حاصل شش چاه عمیق است که هرکدام به خانواده ای از روستا تعلق دارد. کشاورزی دیمی (آبیاری بارانی) هم در بندهای حاشیه روستا انجام می گیرد. این روستا به سبب سابقه تاریخی که دارد می تواند مقصد مناسبی برای دوستداران تاریخ ایران باشد. در روستا بناهایی همچون حمام و آبانبار و رباط خیرآباد وجود دارد که از دوران صفویه در این روستا باقی مانده اند. در این بخش از مجله مستر بلیط شما را با رباط خیرآباد مه ولات بیشتر آشنا خواهیم کرد پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
معرفی رباط خیرآباد
از جمله یادگارهای پر ارزش ایران که از روزگاران کهن باقی مانده است و به دلایلی مانند نظامی، اقتصادی و مذهبی بنا گردیده و در ادوار مختلف به مرور زمان توسعه و گسترش یافته کاروانسرا است. کاروانسرا ترکیبی از کاروان (کاربان) به معنی سفر دسته جمعی و سرا به معنی خانه منزل است که هر دو کلمه از زبان پهلوی ساسانی هستند. تاریخ اولیه کاروانسرا به دوران ماد و هخامنشی بر می گردد البته کاروانسراهایی که در این دوران ساخته می شد ببشتر اماکنی دولتی بود که برای تعویض چاپارها مورد استفاده قرار می گرفتند. کاروانسرا ها در دوران های مختلف تاریخی دچار تغییرات اساسی شدند ولی اوج ساخت و ساز و معماری این بناها را می توان دوران صفویه دانست. تجارت ایران با کشورهای ترکیه، روسیه، آسیای مرکزی و هند باعث شد شاهان صفوی به خصوص شاه عباس اول توجه قابل ملاحطه ای به مرمت و احیای راه های اصلی و احداث کاروانسرا برای راحتی تجار و مسافرین نشان دهد. یکی از این کاروانسراها که یادگاری از دوران صفویه به شمار می رود کاروانسرای خیرآباد در روستای خیرآباد مه ولات است. رباط خیرآباد از توابع دهستان مه ولات جنوبی است و در فاصله ۲۱ کیلومتری شهر فیض آباد قرار دارد و با استناد به کتیبهٔ گچبری شدهٔ بنا تاریخ دقیق ساخت آن به سال ۱۰۵۵ هـ .ق مربوط می شود. رباط خیرآباد مه ولات را در سال 1384 به لیست آثار ملی ایران اضافه کردند که دلیل آن را می توان اهیمت تاریخی این اثر دانست. در نزدیکی این رباط، حمام، قبرستان، آب انبار و مسجد جامع کنونی خیرآباد قرار دارند که آنها نیز از زمان صفوی باقی مانده اند.
معماری رباط خیرآباد مه ولات
تنوع معماری کارونسراهای ایران شگفت انگیز است به طوری که با بررسی و مطالعه آنها می توان به این موضوع پی برد که هر یک از آنها با نقشه خاصی ساخته شده اند و دو کاروانسرا با نقشه واحد و مشابه پیدا نمی شود. بنیاد کاروانسرا ها در دورهی اسلامی به خصوص دوره صفویه که اوج آن است بخش مهمی از معماری ایران را تشکیل می دهد و در این دوران کاروانسراهای متعدد با سبک و ویژگی متفاوت در شهرها، جاده های کوهسانی و حاشیه کویر بنا گردید. رباط خیرآباد یکی از این نوع بنا ها است که در حاشیه کویر احداث گردید و دارای معماری خاصی است. این بنا از نوع کاروانسرا های چهار ایوانی است که حیاط مرکزی داشته و دیگر قسمت های آن در اطراف حیاط چیده شده بودند. متاسفانه امروزه به جزء آب انبار و ایوان ورودی آن تمام نقاط معماری اش خراب شده اند.
برای اینکه سفری به شهر فیض آباد داشته باشید می توانید از اتوبوس برای این کار استفاده کنید همچنین برای خرید بلیط اتوبوس نیز می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید.
راه های دسترسی به رباط
برای اینکه بتوانید رباط خیرآباد مه ولات را از نزدیک ببنید باید به روستای خیر آباد سفر کنید. اگر تصمیم دارید با وسایل حمل و نقل عمومی به این روستا بروید می توانید از مرکز شهرستان مه ولات، فیض آباد، اقدام به این کار کنید.
بازدید از رباط خیرآباد مه ولات
بازدید از رباط خیرآباد مه ولات را می توانید بدون اینکه هزینه ای بابت آن بپردازید انجام دهید. در ضمن می توانید دیگر آثار تاریخی این روستا را ببینید و زمانی را نیز به قدم زدن در این روستا بگذرانید از آب و هوای مناسب و سالم آن برخوردار شوید.
نظرات کاربران
سید مهدی شکاری
5 فروردین 1402 در 04:56خیلیییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییی
عالی بود حتما دیدن کنید