مجموعه قطب الدین حیدر کجاست؟ تربت حیدریه یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی به شمار می رود که در 145 کیلومتری از شهر مشهد قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 1333 متر مربع است.
این شهر دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی مختلفی است که عبارت اند از: مزارع کشاورزی، رودخانه حصار، آبشار رود معجن، آتش کده بازه هور، آرامگاه قطب الدین حیدر و … می باشد. در این مطلب به بحث در مورد مجموعه قطب الدین حیدر می پردازیم. اگر شما هم قصد دارید برای بازدید از این مجموعه راهی شوید می توانید با مراجعه به مجله مستر بلیط تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید.
تاریخچه مجموعه قطب الدین حیدر
آرامگاه قطب الدین حیدر در تربت حیدریه واقع شده، این فرد عارف قرن ششم هجری می باشد. بنای آرامگاه این مجموعه شامل ایوانی مرتفع، ورودی و زیر گنبد می شود که در چندین دوره تاریخی از حکمرانی فرمانرواها مورد توجه بسیاری قرار گرفته است، به نحوی که گنبد دو پوسته که بر روی تاق نماهای شانزده گانه ایجاد شده است.
شالوده آرامگاه در زمان صفویان در سال 1023 هجری قمری به دستور همت خواجه سلطان محمود تربتی نیز تغییراتی در معماری آن صورت گرفته است. آرامگاه شیخ قطب الدین در سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
پوشش سقف در فضای داخلی آرامگاه با نقش هایی هندسی بسیار زیبا و منحصر به فرد و گچ بری های بی نظیر با خط کوفی تزئین شده است. مقبره شیخ قطب الدین را با ضریحی چوبی در بین محوطه زیر گنبد و نیز محرابی که با گچ بری های زیبا در ورودی آن قرار گرفته، ساخته اند. همان طور که گفته شد شالوده آرامگاه در زمان تیموریان ساخته شد و در زمان حکومت صفویان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
در سمت غربی آرامگاه می توان ایوان مسجد جامع قدیم را دید. ساختمان مسجد جامع نمایی آجری دارد و تاریخ آن به زمان خواجه عبدالله فرزند درویش علی تربتی که در زمان شاه عباس اول صفوی زیسته اند بر می گردد. در این مجموعه حوض خانه زیبایی قرار گرفته، که امروزه به شدت ویران شده است.
بنای رباط طبسی که در این مجموعه قرار دارد را حاج محمد ابراهیم طبسی از تاجران معروف زمان قاجاریه ساخته است. رباط طبسی بنایی دو ایوانی می باشد که فضاهای ورودی، هشتی، تعدادی حجره، اصطبل و انبار را داراست.
ساختمان اداره میراث فرهنگی در این مکان مستقر شده است و کاروانسرای آن جا به موزه ای کوچک برای محافظت از گنجینه های فرهنگی استان استفاده می شود. برای رفتن به تربت حیدریه می توانید با مراجعه به سایت معتبر مستر بلیط اقدام به خرید بلیط مورد نیاز خود نمایید.
حاج قطب الدین کیست؟
قطب الدین حیدر از عارفان مشهور قرن ششم است که از سر سسله طریقت حیدریه به شمار می رود و از ترکستان به زاوه مهاجرت نمود و در همان جا دار فانی را وداع گفت و دفن شد. شهر زاوه به حرمت این فرد به تربت قطب الدین حیدر تغییر نام پیدا کرد و درنهایت به تربت حیدریه مشهور شد.
قطب الدین حیدر تنها فرزند تیمور بود که از شاهزادگان ازبک و از خاقان ترک به شمار می ورد. قطب الدین مجذوب شیخ ابوالقاسم شد که یکی از عارفان آن دوران محسوب می شد و محل زندگی او زاوه بود به همین علت راهی این شهر شد.
شرایط بازدید
بدون شک یکی از لذت بخش ترین قسمت های سفر، بازدید از جاذبه های تاریخی و طبیعی می باشد که هر شهری جاذبه های مختلفی را دارا است، تربت حیدریه هم از این حیث مستثنا نیست و مجموعه قطب الدین حیدر یکی از آثار تاریخی آن به شمار می رود. برای رفتن به این مجموعه نیاز به پرداخت هیچ گونه هزینه ای ندارید.
راه های دسترسی به مجموعه قطب الدین حیدر
برای مسافرت هر کسی از وسیله نقلیه خاصی استفاده می کند، بسیاری از افراد با وسایل نقلیه شخصی به مسافرت می روند، بنابراین اگر شما هم با خودروی شخصی راهی این شهر می شوید به راحتی می توانید به این مجموعه دسترسی داشته باشید.
اگر هم از افرادی هستید که سفرهای خود را با اتوبوس می گذرانید می توانید با مراجعه به سایت اینترنتی مستر بلیط اقدام به خرید بلیط اتوبوس تربت حیدریه نمایید. بعد از رسیدن به تربت حیدریه می توانید با استفاده از تاکسی راهی این مجموعه شوید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید