پل پلدختر

پل پلدختر

شهرستان پلدختر یکی از شهرستان های استان لرستان است که از لحاظ تاریخی در جایگاه ویژه ای قرار دارد. این شهرستان که در جنوب استان واقع شده است، از شمال و مشرق به شهرستان خرم آباد، از جنوب به شهرستان اندیمشک و شهرستان آبدانان و از مغرب به شهرستان کوهدشت محدود می شود. این شهرستان شامل کوه های زیادی همچون بر آفتاب، چهل شامه و سلطان کوه می شود و از جاذبه های طبیعی آن می توان به تنگ هایی مانند تنگ ملاوی، تنگ تونل و تنگی در آبادی چمشک اشاره کرد. کشکان، مهمترین رود این شهرستان، پس از مشروب کردن اراضی آن در محلی به نام «سیکان سیمره» در جنوب شهرستان به رود سیمره می پیوندد. رود فصلی آمیران از جنوب آبادی بن پهنه، و رود چول هول که از مشرق آبادی آفرینه می گذرد نیز در این شهرستان جریان دارند. وجود رودهای بسیار در این شهرستان باعث شده است، که پل های گوناگونی که در گذشته در این منطقه ساخته شده اند، در اینجا وجود داشته باشند. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از این پل ها که دارای قدمت بالایی است و پل پلدختر نامیده می شود اطلاعاتی را برای شما ارائه خواهیم کرد. اگر تصمیم دارید روزی به این منطقه سفر کنید بهتر درباره آثار تاریخی آن بیشتر بدانید پس ادامه این مطلب را دنبال کنید.

معرفی پل پلدختر

معرفی پل پلدختر

پل ها و آب بند ها از بنا های غیر مذهبی و عام المنفعه هستند که از دیرباز تاکنون روی رودها و در مسیر جاده های کاروانی ایجاد می شده اند. معماران ایرانی در احداث پل ها، علاوه بر تسهیل امر عبور و مرور، ایجاد آب بندها و ذخیره آب را نیز در نظر داشته اند. پیش از پیدایش و گسترش ساخت پل ها، وجود موانع طبیعی بویژه رودخانه های بزرگ در مسیر ارتباطات مختلف فرهنگی، تجاری، سیاسی و اقتصادی، از مشکلات اساسی و بزرگ زندگی بشر و مانع پیشرفت و گسترش تمدن انسان بود. با ساخت پل ها بود که این مشکل تا حدودی حل گردید. قدمت پل سازی در ایران به دوران های بسیار قدیم بر می گردد به طوری که می توان آثاری از پل های ساخته شده در زمان هخامنشی را نیز در ایران یافت. یکی از پل ها، که قدمتی بسیار بالا دارد و از جمله پل هایی به شمار می رود که از گذشته های دور در ایران باقی مانده، پل پلدختر استان لرستان و شهرستان پلدختر است. شهرستان پلدختر نام خود را از این پل گرفته است، برعکس بیشتر آثار تاریخی که نام خود را از شهر یا روستای نزدیک به امانت می گیرند، این موضوع را می توان نشان دهنده قدمت بالای این پل دانست. این پل در ورودی شمالی شهر پلدختر قرار دارد که البته لازم است توضیح داده شود که تنها بقایایی از آن بر جای مانده است. از ویژگی ها و جذابیت های می توان به این نکته اشاره کرد که امروزه یکی از دهانه های پل دروازه ورودی شهر محسوب می شود و جاده ای از زیر آن گذر می کند. از نام های دیگر این پل می توان به پل شاهپور اشاره کرد.

تاریخچه پلدختر

تاریخچه پلدختر

این پل بر روی رودخانه کشکان احداث شده است که اندازه و بزرگی پل نشان می دهد که زمانی این رودخانه بزرگ تر از اندازه کنونی اش بوده است. این پل به دستور شاپور اول ساسانی ساخته شده است و در جاده شاهی قرار داشت که شهر استخر را به بیشاپور وصل می کرد و از آنجا به شهر های بین النهرین مانند تیسفون و هترا می رسید. احتمال می دهند که این پل را بر روی بقایی یک پل از دوران هخامنشی بنا کرده اند. این پل در گذشته به اسم پل کر و دختر شناخته می شد که امروزه تنها به آن پلدختر می گویند. این اثر تاریخی به شماره ۱۶۷۸ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

معماری پل پلدختر

هنر پل سازی در ایران به گذشته های خیلی دور بر می گردد، هر چند که گفته می شود که ایرانیان ساخت پل را از رومیان آموخته اند ولی با گذشت زمان تغییراتی در ساخت و معماری پل ها صورت گرفت که از ذوق و استعداد معماران ایرانی سرچشمه می گیرد. هر پل از قسمت هایی نظیر كتيبه ها، جان پناه، كانه یا كنو، طاق دهانه، موج شكن یا آب برها، پایه پل ها و پی سازی یا شالوده ریزی تشکیل می شد. این پل برخی از این المان ها را در خود جای داده بود، هر چند که در حال حاضر تنها بخش هایی از این پل بر جای مانده است. طول پل دویست و هفتاد متر، ارتفاع آن از رودخانه سی متر و ارتفاع آن از سطح جاده هجده متر است. این پل از دوازده پایه و هشت طاق تشکیل شده بود که اکنون فقط یکی از آنها باقی مانده است. دهانه باقی مانده به صورت طاق جناغی است و مقطع پایه های پل به صورت پنج ضلعی هستند، همچنین در ساخت آن از سنگ ساروج استفاده کرده اند.

پلدختر از شهرهایی است که با اتوبوس می توانید به آن سفر کنید، در صورتی که می خواهید اقدام به خرید بلیط اتوبوس کنید بهتر است از مستر بلیط کمک بگیرید.

راه های دسترسی به پلدختر

راه های دسترسی به پلدختر

برای رسیدن به این پل باید به شهر پلدختر بروید که در ورودی شمالی شهر به این سازه خواهید رسید و می توانید از نزدیک آن را مشاهده کنید.

بازدید از پل پلدختر

دیدن این بنا رایگان است و نیازی نیست بابت آن هزینه پرداخت کنید، روزهای تعطیلی ندارد و در هر زمانی بخواهید می توانید این دیدار را انجام دهید. زمانی در حدود یک ساعت برای این کافی به نظر می رسد.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید