موزه شاهرود

موزه شاهرود

یکی از قدیمی ترین و با ارزش ترین موزه های ایران، در شاهرود قرار دارد و افراد گردشگر می توانند با خرید بلیط قطار شاهرود به آن جا بروند. در این موزه زیبا آثار و اشیایی وجود دارد که هر کدام از آن ها قدمتی بسیار کهن دارند و مربوط به چندین سده پیش هستند. در موزه شاهرود، ۸۳۰ قلم اشیاء تاریخی، ابزارهای سنگی و استخوانی، بیش از ۱۲۰ نسخه خطی و کتاب قدیمی و جود دارد که برخی از آن ها را اطراف تپه سنگ چخماق بسطام پیدا کرده اند. هر کدام از این آثار، در بخش مخصوص به خود قرار گرفته اند و هر کسی با توجه به علایق و سلیقه خود می تواند از آن ها دیدن کند و برای ساعتی هم که شده به حال و هوای دوران گذشته بر گردد.

تاریخچه

حدود یک قرن پیش تقریبا در سال ۱۳۰۶، ساختمان این موزه را به عنوان بلدیه یا شهرداری ساختند و از آن استفاده می کردند. اما سال ۱۳۶۷ این ساختمان به موزه تغییر کاربری یافت و در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. در حال حاضر نیز مسافران و گردشگران از آن به عنوان اولین موزه تاریخی ایران بازدید به عمل می آورند و مسئولین آن جا هم سعی می کنند روز به روز بر امکانات و تجهیزات آن بیافزایند تا مراجعه کنندگان بیشتر لذت ببرند.

تاریخچه

نقشه و معرفی بخش های مختلف

موزه شاهرود زیر بنایی حدود ۴۶۸ مترمربع دارد و در ۲ طبقه، به سبک معماری اواخر دوره قاجاریه آن را ساخته اند. نمای بیرون ساختمان را با استفاده از آجر پوشش داده اند و سقف طبقه اول هم از مصالح آجری و خشت تشکیل شده است. افرادی که می خواهند به دیدن این بنا بروند، بهتر است تا انتهای مجله مستر بلیط همراه ما باشند و اطلاعات کافی را به دست آورند، سپس با آگاهی کامل به آن جا مراجعه کنند. آثاری که در این موزه جمع آوری شده اند، در دو بخش باستان ‌شناسی و مردم شناسی جای گرفته اند و شما می توانید به راحتی آن ها را ببینید. اگر می خواهید بیشتر با این قسمت ها آشنا شوید، همراه ما بمانید.

  • قسمت مردم‌ شناسی

اگر قصد دارید سری به بخش مردم شناسی بزنید و با نحوه زندگی و فرهنگ مردم در گذشته آشنا شوید، باید به طبقه دوم این موزه بروید. این طبقه شامل یک راهرو، دو اتاق و یک سالن مخصوص وسایل تدفین، اسناد و قباله ‌های مهم، کارگاه پارچه بافی، ابزار و وسایل تعزیه ‌خوانی، انواع چرخ‌ های ریسندگی سنتی،  وسایل روشنایی سنتی، ابزار تدخین، قرآن خطی در ابعاد مختلف، پرده درویشی و ابزار کار دامداری، کشاورزی، تن پوش ها، پوشاک و ابزار پخت نان شهرستان شاهرود است. در این بخش، پرده درویشی قابل دید است که در سال ۱۳۴۰ توسط حسین درویش در کاشمر سبزوار درست شده و شامل ۳۲ روایت مذهبی، ۴۰۰ صورت انسان و حیوان است. علاوه بر این آثار، در طبقه دوم یا همان بخش مردم شناسی، لباس‌ های زنانه محلی، چارقد های جذاب، جلیقه های قدیمی و سنجاق هایی که بسیار شیک و با ارزش هستند نیز، به نمایش گذاشته شده اند.

بخش باستان شناسی

  • بخش باستان شناسی

کسانی که به آثار و اشیاء به جا مانده از دوره های قدیم علاقمند هستند، باید در همان طبقه اول مشغول گشت و گذار شوند زیرا در آن جا می توانند از شش اتاق، یک راهرو و آثار تاریخی موجود در آن بازدید به عمل آورند و با قدمت هر کدام بیشتر آشنا شوند. اشیا این بخش شامل ابزارهای سنگی، استخوانی، سکه‌ هایی از دوره صفویه، اشکانی و سلوکی، ظروف سفالی، مهره‌ های تاریخی سنگی، ظروف شیشه ای، قبر های بازسازی شده، ستون های چوبی، درب منبت‌ کاری شده عظیم، محراب زیبای گچ بری شده، پیه‌ سوز و… می شوند. مسافرانی که بلیط اتوبوس شاهرود را تهیه کنند و به این موزه بروند، می توانند در بخش باستان شناسی از اشیاء تزئینی و آرایشی زنان مانند گیره سر، حلقه، دست بند، گردن بند و سنجاق مو که همه آن ها متعلق به هزار اول پیش از میلاد یا ۳ هزار سال پیش هستند، نیز دیدن نمایند. درب منبت کاری شده در موزه نیز مربوط به زمان مظفر الدین شاه قاجار است و از آن به عنوان درب آرامگاه امامزاده محمد سرامین قطری استفاده می کرده اند. بر روی این درب نقش های بسیار جالبی به چشم می خورد که وجود گل های نیلوفر بر روی آن، نشان دهنده چهار فصل و چرخه زندگی است. در کنار قبر های بازسازی شده موزه شاهرود، وسایل تدفین هم قابل دیدن است که در زمان های گذشته مردم معتقد بوده اند مردگان در دنیای دیگر به وسایلی که در کنارشان قرار داده شده است، نیاز خواهند داشت و به همین علت آن ها را هم با جسد به خاک سپرده اند.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

برای بازدید از موزه تاریخی شاهرود می توانید از ساعت ۹ صبح الی ۱۲:۳۰ ظهر و ۱۶ عصر الی ۱۹ به آن جا بروید و با پرداخت هزینه ای بابت ورودی، از آن بازدید نمایید. پس از وارد شدن به موزه دقت داشته باشید که به اشیاء خارج از ویترین دست نزنید، زیرا ممکن است آسیب ببینند و مشکلی برای تان پیش بیاید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

موزه شاهرود در خیابان فردوسی شهرستان شاهرود، استان سمنان قرار دارد و گردشگران باید قبل از هر چیزی، ابتدا به سایت مستر بلیط مراجعه کنند و هر گونه بلیطی که می خواهند را به صورت آنلاین بخرند سپس راهی سفر شوند.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید