باغ مصلی نائین یکی از جاذبه های دیدنی و تفریحی شهر نائین در استان اصفهان است. سال ها پیش مردم روزهای تعطیل خود را در این باغ سپری می کردند و از زیبایی و فضای دلنشین آن لذت می بردند. چندین مقبره در داخل این بنا وجود دارد که مردم نایین به زیارت آنها می پردازند. مصلی مورد نظر دارای دو ورودی است که یکی در قسمت شمال شرقی قرار دارد و به عنوان دروازه اصلی شناخته می شود و رو به امامزاده سلطان سید علی باز می‌ گردد. درب دیگر این بنا در ضلع جنوبی واقع شده که در محور شمال به جنوب مصلی و در راستای دروازه اول واقع شده است. دیوارهای آجری این بنا، به صورت مرتفع کشیده شد و به حالت کنگره مانند طرحی شده اند. چهار طرف باغ را که بنگرید، چهار برج قرینه خواهید دید. محور ورودی اصلی و محور قرینه شده معابر با راه خیابان تطبیق داشته است و از مرکز این بنا عبور می کند. در این طرف و آن طرف گذرها و قسمت میانی، به صورت ردیفی، درخت پسته کاشته شده و در دیگر قسمت های باغ درختان کاج وجود دارند. در جوار این درختان جوی های آب تعبیه شده است که وظیفه آبرسانی را برعهده دارند. شما در این مصلی هیچگونه آبگیر یا آبنمایی نمی بینید، اما گذربندی های آن از معماری باغ های ایرانی پیروی می کند. با ورود به حیاط یک بنای هشت ضلعی می بینید که در طبقه فوقانی آن کتابخانه مرحوم معاضد السلطنه پیرنیا وجود دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مصلی با مجله مستر بلیط همراه باشید تا آگاهی بیشتری کسب کنید.

تاریخچه مصلی نائین

تاریخچه مصلی نائین

پیشینه ساخت باغ مصلی نائین به عصر قاجاریه بر می گردد، آن زمان که فرزند ولیعهد، محمد میرزای قاجار برای سفر از کرمان عازم تهران می شود. زمانی که به این محل می رسد با حاج محمد حسن دیدار کرده است و او بر تخت نشستنش را پیش بینی می کند. زمانی که آینده نگری ها به حقیقت می پیوندد، محمد شاه به جهت قدردانی از این مرد بزرگ، فرمان می دهد بر محل دفن او آرامگاهی احداث کنند. وسعت این باغ به 18 جریب می رسد و اطراف آن به حالت غلام گردش طراحی شده است. اگر به قسمت غربی باغ مصلی نگاه کنید، شاهد یک آب انبار عظیم خواهید بود که از دو بادگیر و دو راه پله برخوردار است. یکی از این راه پله ها خارج از باغ قرار دارد. ویژگی بادگیرها این است که در تابستان ها باعث خنکی آب می شوند. در گذشته از این آب انبارها برای ذخیره آب بهره می بردند. ورودی این بنا را به شکل دو اشکوبه طراحی کرده اند. این بنا به دلیل پیشینه تاریخی در آبان ماه سال 1365 به شماره 1719 در لیست آثار ملی کشور ثبت شد. برای بازدید از این جاذبه گردشگری می توانید بلیط اتوبوس نائین را از سایت های فروش بلیط به صورت آنلاین دریافت کنید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

در میانه باغ مورد نظر یک آرمگاه هشت ضلعی وجود دارد که به شکل چهار ایوانی طراحی شده و روی سقف آن یک گنبد زیبا جای گرفته که با کاشی های فیروزه ای مزین شده است. این بقعه به اندازه دو الی سه پله از زمین ارتفاع دارد. داخل مصلی و مقابل درب ورودی مقبره سید نوربخشی یکی از بزرگان خاندان نور بخشیه قرار دارد. بر روی مزار این عارف عالی قدر، سنگی از جنس مرمر ارزشمند نهاده اند که تاریخ روی آن عدد 953 را نشان می دهد. در قسمت زیرین گنبد، آرامگاه میر عبدالوهاب و محمد حسن کوزه کنانی وجود دارد. عبدالوهاب یکی از عارفان معروف و جد بزرگ خاندان پیرنیا بود که در سال 1212 هجری به این مکان آورده شد. تاریخ مزار محمد حسن کوزه کنانی نیز به سال 1250 برمی گردد. در این بقعه هشت درب مشبک چوبی طراحی شده است که دسترسی به باغ را از هر طرف آسان می کند. هر یک از جداره های این سازه هشت ضلعی دارای دو درب برای ورود و خروج و چندین روزنه بزرگ هستند. پلان بنا یک پلان بی آلایش هشت و نیم در هشت است که گوشه های بلندتر آن با محور قبلی در یک راستا تعبیه شده اند و از همین رو چهار گوشه کوتاه تر در قسمت های فرعی دیده می شوند. این گوشه های کوتاه دارای یک ایوان مقابل باغ هستند که وسط دو درب ورودی قرار گرفته اند. این ایوان ها شبیه تالار انتظار برای ساختمان ها طراحی شده اند.

شرایط بازدید از مصلی نائین

شرایط بازدید از مصلی نائین

بازدید از باغ مصلی نائین رایگان و مدت زمان گردش در آن بین ۱ تا ۲ ساعت است. برای سفر به شهر نائین و خرید بلیط وسایل نقلیه خود می توانید به سایت معتبر مستر بلیط مراجعه کنید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

این مصلی در بین چهار خیابان از نائین عصر معاصر قرار دارد و نماینگر فرهنگ و معماری ایرانی اسلامی است. دسترسی به این مصلی آسان است و با هر وسیله نقلیه ای می توان خود را به این منطقه رساند.

آدرس: استان اصفهان، شهر نائین، باغ مصلی نائین (بقعه خاندان پیرنیا).

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *