از شهرستان های قدیمی ایران می توان زاوه را نام برد، که هر چند از شهرستان شدنش زمان زیادی نمی گذرد ولی از دیرباز این منطقه مکانی برای زندگی افراد بسیاری بوده است. یکی از روستاهای این شهرستان كاريزک ناگهانی نامیده می شود دارد که در بخش مرکزی آن قرار دارد. این روستا زادگاه عارف مشهور و معروف ملا عباس تربتی است، که یکی از چهرهای سرشناس این منطقه به محسوب می شوند. این روستا مانند بسیاری از روستاهای ایران از قدمت بالایی برخوردار است که آثار تاریخی مختلفی به سبب همین قدمت در آن جای دارد. این روستا دارای آب و هوای نسبتا معتدل است بنابراین می تواند مقصد مناسبی برای سفر به شمار رود. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد اثری تاریخی که در این روستا توضیحاتی را برای شما رائه می دهیم. این اثر تاریخی خانه ملا عباس راشد تربتی نام دارد و امروزه یک از مکان های گردشگری این روستا به حساب می آید، پس اگر می خواهید زمانی از این منطقه دیدن کنید ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
معرفی خانه ملا عباس راشد تربتی
خانه های تاریخی امروزه به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری منطقه شان به شمار می آیند. این آثار تاریخی هر یک به دلیلی دارای شهرت اعتبار شده اند، برخی به خاطر معماری خاص و ویژه ای که دارند مورد توجه هستند و بعضی از آنها به خاطر صاحبان خود. بسیاری از خانه های تاریخی که امروزه وجود دارند و در شهرهای مختلف ایران باقی مانده اند، دوران قاجار بر می گردند. خانه ملا عباس راشد تربتی یکی از خانه های تاریخی است که در شهرستان زاوه و در روستای كاريزک ناگهانی قرار دارد. این خانه به خاطر اینکه زمانی فردی به نام و مشهور به نام ملا عباس راشد تربتی در آن زندگی می کرد دارای اعتبار شد و امروزه به خاطر شناخت بیشتر این عالم بزرگوار به یکی از آثار گردشگری این شهر تبدیل شده است. این خانه را در اواخر دوران قاجار ساخته اند و به خاطر اهمیتش در لیست آثار ملی ایران قرار دارد.
ملا عباس راشد تربتی
ایشان یکی از عالمان زمان خود بودند که در سال 1250 شمسی در روستای كاريزک ناگهانی متولد و بزرگ شدند. ایشان روحانی، واعظ و عارف قرن سیزدهم و چهاردهم بودند. ملا عباس در تربت حیدریه و حوزه علمیه مشهد فقه، اصول و فلسفه آموخت؛ اما شهرتش بیشتر به این بود که اهل کشف و کرامت است. وی در سال 1322 در شهرستان تربت حیدریه فوت کرد و در مشهد و در صحن آزادی (زاویه شمال غربی) در حرم امام رضا(ع) به خاک سپرده شده است.
اگر می خواهید به شهر دولت آباد سفر کنید می توانید اتوبوس را به عنوان وسیله نقلیه انتخاب کنید و سفری به این شهر داشته باشید، برای خرید بلیط اتوبوس هم می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید.
معماری خانه ملا عباس راشد
خانه های قدیمی و به خصوص آنهایی که در دوران قاجار ساخته شده اند از یک معماری خاص پیروی می کنند و اکثرا شبیه به هم ساخته می شدند و از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل می شدند. خانه ملا عباس راشد تربتی دارای مساحتی برابر با 300 متر مربع است. درب ورودی این بنا به سمت قبله قرار دارد و در سر در آن تزئینات آجر کاری دیده می شود که به صورت خفته راسته هستند. در امتداد دالان ورودی و در دو سوی آن اتاق های متعددی وجود دارد. فضای ضلع غربی میهمان خانه و محل پذیرائی بوده و سه اتاق ضلع شرقی نیز دارای بخاری دیواری و طاقچه است. علاوه بر این اتاق ها، فضای بخش جنوبی خانه به ملاعباس تعلق داشته که لحظات عبادت خدا را در آن سپری می کرد. سقف خانه به صورت گنبدی ساخته شده است، که از سبک های معماری این اقلیم به شمار می آید.
راه های دسترسی به خانه
برای اینکه بتوانید از این بنا دیدن کنید باید به روستای كاريزک ناگهانی که در فاصله 15 کیلومتری از مرکز شهرستان زاوه قرار دارد بروید. این بنا نیز در داخل روستا قرار دارد به همین خاطر به آسانی می توانید آن را پیدا کنید و از آن دیدن کنید.
بازدید از خانه ملا عباس راشد تربتی
بازدید از این بنا شرایط خاصی را نمی طلبد تنها کافی است که در ساعات اداری به دیدن آن بروید. چند سال پیش که این بنا مورد بازسازی قرار گرفته است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید