سفر کردن امروزه به یکی از نیازهای بشر تبدیل شده است و زندگی یکنواخت شهری نیاز به نوعی تنوع دارد که این تنوع از طریق سفر کردن به دست می آید. افراد در سفر به دیدار از جاذبه ها گردشگری می پردازند که یکی از آنها مساجد تاریخی به شمار می روند. بناهای مذهبی و فرهنگی با معماری متنوع را می توان همان فضاهای جمعی تولیدشده در یک عصر دانست که کارکرد قدرت و مذهب در آ نها آشکار است. این نوع فضاها محیطی محصور شده با مقررات خاص است که فرد را مقید به رعایت بسیاری از قواعد و قوانین می کند و او را در چارچوب نظمی خاص قرار می دهد و به او می آموزد با چه ارزش ها و هنجارهایی می تواند زیستی مطلوب را تجربه کند. با توجه به این موضوع می توان گفت که مساجد در ایران پس از اسلام از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و هستند. این موضوع باعث شده است که در گذشته معماری مساجد سبک خاص به خود را داشته باشد و از زیبایی بی نظیری نیز برخوردار شود. در ایران مساجد تاریخی زیادی وجود دارد که از دوران های محتلفی به جای مانده اند و یکی از آنها مسجد میرزا تقی همدان محسوب می شود.

مسجد میرزا تقی همدان

معرفی مسجد میرزا تقی همدان

در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ همدان و یکی از جاذبه های گردشگری آن می رویم و اطلاعاتی در مورد آن به شما ارائه می کنیم. همدان مرکز استان همدان محسوب می شود و یکی از کلان شهرهای غرب ایران به شمار می رود. همانطور که می دانید این منطقه از قدیمی ترین مساکن بشر و از زمان های بسیار دور همیشه دارای ساکنانی دائمی بوده است. همین قدمت باعث شده است که در آن آثار و بناهایی مربوط به گذشت را بتوان یافت و یکی از این بناها مسجد میرزا تقی همدان به شمار می رود. این مسجد که در حاشیه شرقی شهر همدان قرار دارد به دوران ایلخانی بر می گردد و سال ساخت آن در این دوران بوده است. از آنجایی که این بنا قدمتی تاریخی دارد در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۸۶۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. لازم به ذکر است که این بنا در سال های مختلفی تجدید بنا شده است به طوری که بنایی که امروزه وجود دارد به دوران قاجار بر می گردد و مربوط به این دوران است. مهمترین بخش این مسجد محراب سنگی آن محسوب می شود که به دوران ایلخانی بر می گردد و به دلیل وجود آن به مسجد محراب سنگی شهرت داشته است.

ساختار و معماری بنای مسجد

ساختار و معماری بنای مسجد

این مسجد مساحتی در حدود 510 متر دارد و شامل شبستان های زنانه و مردانه، حیاط، محراب سنگی و … می شود. مسجد میرزا تقی از جمله مساجد بدون گنبد و گلدسته است و می توان این موضوع را از ویژگی های معماری آن دانست. محراب سنگی ابعادی برابر با ۱۸۰×۲۲۰ سانتی متر دارد که به صورت یکپارچه از سنگ (خاقانی) شتری تراشیده شده است. محراب مزبور، از نظر فرم کلی، جزء گروه محراب های دو طاق نمای با قوس جناغی به شمار می رود که ویژه معماری ایلخانی است و گرداگرد آن قابی مستطیلی دیده می شود. این قاب در زمینه ای از نقوش اسلیمی مشتمل بر کتیبه ای قرآنی به خط ثلث است. این بنا دارای تزئینات بسیار زیبایی است که اکثر آنها در قسمت محراب مسجد دیده می شوند. دومین کتیبه محراب که طاقنمای بزرگتر را گرداگرد در برمی گیرد، به خط شبیه نسخ مشتمل بر آیات قرآنی می شود که بخش اعظم آن تخریب شده است. علاوه بر کتیبه هایی که از آنها نام برده شد کتیبه دیگری نیز در این قسمت وجود دارد که پیشانی قوس جناغی طاقنمای اصلی محراب را می پوشاند و به خط کوفی نوشته شده است ولی زیاد واضح و خوانا نیست. دو طرف طاق نماهای محراب، با دو ستون نما با سرستون های گلدانی شکل نماسازی شده است.

راه های دسترسی به مسجد میرزا تقی

راه های دسترسی به مسجد میرزا تقی

همانطور که تا الان متوجه شدید این مسجد در شهر همدان قرار دارد و برای اینکه به این شهر بروید می توانید اقدام به خرید بلیط سفر خود از مستر بلیط کنید. با کلیه وسایل حمل و نقل عمومی مانند هواپیما، قطار و اتوبوس می توانید راهی این شهر شوید و به دیدن مراکز گردشگری آن بروید. وسایل نقلیه عمومی موجود در شهر به شما در رسیدن به این بنا کمک خواهند کرد و شما کار چندان سختی در پیش ندارید.

بازدید از مسجد میرزا تقی همدان

برای دیدن مسجد می توانید در ساعاتی نماز مراجعه کنید و در هر روزی که تمایل داشته باشید می توانید این کار را انجام دهید. اگر می خواهید مدتی را در این شهر بمانید بهتر است اقدام به رزرو هتل به صورت آنلاین کنید و لحظات خوشی را در کنار همراهانتان بگذرانید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *