در شهر بندری انزلی مکان های تفریحی و آثار تاریخی قابل توجه ای وجود دارد که مناره یا برج ساعت انزلی یکی از آنهاست. این برج که قدمت آن به دوره قاجار بر می گردد، کهن ترین سازه در این شهر می باشد.
برجی که ساعت آن زمان دقیق را به اهالی شهر و مسافران نشان می دهد و در خیابان سپه واقع شده است. نام برج ساعت در بین فهرست ثبت شده شهر گیلان به چشم می خورد و سمبل انزلی محسوب می شود.
فردی آلمانی به نام هنری رنه که در سال ۱۲۶۵ از شهر انزلی بازدید کرده است چنین می گوید که: «این سازه، تنهای اثر تاریخی و باستانیست که با قدمتی طولانی در انزلی وجود دارد. این مکان به منظور هدایت دریانوردان در بیش از دو یا سه قرن گذشته احداث گردیده است».
چنانچه قصد دارید که برای دیدن این جاذبه گردشگری به انزلی سفر کنید، ابتدا در خصوص این شهر و تمام جاذبه های گردشگری آن اطلاعاتی را از مجله مستر بلیط کسب نمایید و در نهایت تصمیم خود را برای سفر جدیتر کنید.
تاریخچه برج ساعت انزلی
گفتیم که تاریخ تاسیس برج ساعت انزلی که در خیابان سپه قرار دارد به عصر قاجاریه بر می گردد و در واقع نماد شهر انزلی است. با تکیه بر مدارک و مستندات تاریخی که وجود دارد، دستور ساخت این بنا زمانی صادر شد که آقا محمد خان قاجار، حاکم گیلان یعنی امير هدایت الله خان فومنی را سرنگون کرد.
این سازه به منظور برج دیده بانی اسلحه خانه و مقرهای نظامی و همینطور با هدف ایجاد یک فانوس دریایی تاسیس گشت. بیشترین کاربرد برج ساعت انزلی در دوران قاجار به زمان جنگ بین ایران و روسیه بر می گردد، هنگامی که نقش کلیدی آن برج دیده بانی بود. سال ۱۳۰۸ مصادف با دوران پادشاهی پهلوی اول، دستور مرمت و باز سازی برج صادر شد.
یک مهندس آلمانی مسئولیت نوسازی برج را با ملات سیمان و آجر بر عهده گرفت و یک ساعت بر بالای برج قرار داد. بر اساس آنچه که در سفرنامه خسروخان گرجی آمده، دستور ساخت این بنا را حاکم گیلان در سال ۱۱۹۴ خورشیدی با آجر داد.
مقصود حاکم از تاسیس چنین بنایی، دیدبانی بر دریا و ایجاد یک فانوس دریایی برای دریانوردان بود تا بتوانند در تاریکی شب، ساحل را به کمک نور موجود در مناره تشخیص داده و قایق ها یا کشتی خود را به کانال برسانند.
فردی در فانوس دریایی حکم نگهبان را داشت و بر فراز آن چراغی جهت هدایت روشن بود. زمانی که برج مورد نظر در سال ۱۳۰۷ مرمت و نوسازی شد، یک ساعت چهار گوش بر بلندای آن نصب شد.
این ساعت توسط شهرداری از کشور آلمان تهیه شده و مدل آن به گونه ای بود که هر ۷ روز یکبار باید آن را کوک می کردند. پس از اینکه سالیانی از عمر ساعت گذشت، دیگر صدای زنگ آن نواخته نشد و از این رو شهرداری آن را برداشت و یک ساعت الکتریکی را در سال ۱۳۶۹ جایگزین آن کرد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
به طور کلی ارتفاع برج ساعت انزلی به ۲۸ متر می رسد و زیر بنایی که برای آن در نظر گرفته شده ۵۰ متر مربع همراه با ۴ متر شعاع می باشد. پایه ای که برج بالای آن قرار دارد ۲ متر بوده و همچنین روی آن پایه ای جای گذاری شده که شکلی مربعی و مستطیل مانند دارد.
ارتفاع آن تقریبا ۷ متر می شود و ابعادی حدوداً ۹ متری را شامل می گردد. در پیکره برج منافذی برای رد و بدل شدن هوا تعبیه شده و هر کس که بخواهد خود را به بالای برج برساند باید ۵۴ پله مارپیچی را طی کند تا نهایتا به بالکن برسد.
شرایط بازدید از برج ساعت انزلی
پیش از این گفتیم که در شهر بندر انزلی مکان های تفریحی زیادی وجود دارد که مسافران زیادی دوست دارند از آنها دیدن نمایند. برای اینکه به این شهر سفر کنید وسایل نقلیه متفاوتی در دسترس شما قرار دارد.
قطار یکی از ایمن ترین و کم هزینه ترین وسایل نقلیه ایست که استفاده از آن خیلی توصیه می شود. شما نمی توانید یک بلیط قطار انزلی را به صورت مستقیم خریداری نمایید زیرا قطاری برای این شهر وجود ندارد.
در عوض می توانید از هر مبدایی که هستید بلیط اتوبوس انزلی را تهیه فرمایید. بازدید از این جاذبه گردشگری انزلی رایگان است و مدت زمان بازدید از برج ساعت انزلی بین ۱ تا ۲ ساعت می باشد.
آدرس و نحوه دسترسی
هر گاه به انزلی رفتید برای اینکه از برج ساعت انزلی این بندر دیدن کنید می توانید از رانندگان تاکسی بخواهید تا شما را به مقصد مورد نظر برسانند. برای رسیدن به این بندر هیچ گونه خط مترویی وجود ندارد زیرا اساساً استان گیلان به خطوط مترو مجهز نیست.
آدرس برج ساعت انزلی: گیلان، بندر انزلی، پشت بازار سپه و میدان انزلی.
نظرات کاربران
ali
21 دی 1399 در 10:13خیلی قشنکه اینجا من رفتم
Notice: Undefined offset: 0 in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
Notice: Trying to get property 'comment_type' of non-object in /home/mag/domains/mag.mrbilit.com/public_html/mag/wp-includes/comment.php on line 912
جلال ترابی
16 فروردین 1401 در 11:25ممنونیم که تجربه تون رو باما به اشتراک گذاشتید