شهر داورزن یکی از شهر های استان خراسان رضوی و مرکز شهرستانی با همین نام است. این شهر از جمله شهرهای بسیاری قدیمی است که در این ناحیه قرار دارد.
دو داستان جالب در مورد وجه تسمیه این شهر وجود دارد در داستان اول در مورد وجه تسمیه این شهر گفته می شود که از آنجا که در گذشته مردم جهت استفاده از سیلابهای فصلی، استخرهایی ایجاد می کردند و خانههای خویش را دور آن بنا میکردند، برای استفاده از آب مجبور به دور زدن استخر می شدند که کم کم نام این منطقه دورزن شده، و با گذشت زمان به داورزن تغییر پیدا کرده است.
داستان دوم در مورد زنی است که توانایی پرداخت مالیات نداشته است و شکایت خود را نزد حاکم می برد و حاکم پس از شنیدن حرف های زن این چنین به او می گوید تو خود داوری عاقل و عادل هستی و نیازی به اعزام داور به منطقه جهت ارزیابی نیست. کم کم در زبان عمال حکومتی و سپس در میان مردم، این منطقه به داورزن شهرت مییابد.
البته همانطور که گفته شد این ها داستانی بیش نیستند و در صحت آنها شک وجود دارد. این شهرستان قدیمی آثار تاریخی مختلفی در جای جای خود دارد که یکی از آنها کاروانسرای مهر است که در این بخش از مجله مستر بلیط به تشریح آن می پردازیم.
معرفی کاروانسرای مهر
کاروانسرای مهر در مسیر جاده ابریشم و محور سبزوار به شاهرود و 50 کیلومتری غرب سبزوار قرار دارد که یکی از زیباترین کاروانسراهای بین راهی و متعلق به دوران قاجار است. این کاروانسرا به خاطر اهمیت و همین طور معماری خاص خود در لیست میراث فرهنگی و تاریخی ایران به ثبت رسیده است.
معماری کاروانسرا
پلان این کاروانسرا به صورت مستطیلی شکل و از نوع چهار ایوانی و به صورت حیاط مرکزی ساخته شده است و 28 عدد اتاق آن در اطراف حیاط چیده شده اند. قسمت های مختلف این کاروانسرا شامل هشتی، حیاط مرکزی، اتاق ها، اصطبلهای شرقی و غربی و یک محل شاهنشین می شود.
راهرویی اتاق های این کاروانسرا را به یکدیگر متصل می کند که بسیار زیبا و به صورت هشت ضلعی است و دو اتاق مستطیل شکل به طور قرینه در دو طرف آن قرار دارد. ایوان های این بنا در چهار طرف آن قرار دارد که ایوانهای شرقی و غربی نسبتا بزرگ تر از دو ایوان دیگر هستند و در پشت آن ها اتاقهای متعدد دیده میشود، دارای دو اصطبل سراسری در این مکان و در زیر ایوان شمالی کاروانسرا یک آب انبار قرار دارد.
روبروی دروازه ورودی شاه نشین زیبای کاروانسرا قرار دارد که از یک ایوان و یک حیاط هشت ضلعی با اتاق های متعدد مربع و مستطیل شکل ساخته شده است. طاق ها و قوس هایی که در سرتاسر سازه موجود دارند به صورت جناغی و هلالی هستند که از تزئینات آن به حساب می آیند علاوه بر این برای تزئینات از نیم دایره های آجری استفاده کرده اند. مصالحی که در ساخت کاروانسرا استفاده شده آجر، ملات گل و گچ است.
راه های دسترسی به کاروانسرای مهر
این اثر تاریخی در شهرستان داورزن و روستای مهر قرار دارد بنابراین اگر قصد کردید که از آن دیدن کنید باید خودتان را برای سفر به این منطقه آماده کنید. پیشنهاد ما به شما استفاده از خودرو شخصی است تا سفری راحت را تجربه کنید، البته این بدین معنی نیست که با وسایل حمل و نقل عمومی نتوانید به این جا بروید.
شرایط بازدید
برای دیدن این مکان نیازی به پرداخت هزینه ورودی ندارید و می توانید ساعتی را در این مکان به استراحت بپردازید زیرا این امکان تغییر کاربری داده و به استراحتگاه بین راهی تبدیل شده است. پس می توانید علاوه بر تماشای معماری زیبای آن زمانی را نیز به تفریح و استراحت بگذانید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید