کاروانسرای ملک کجاست؟ کاروانسراها از مهمترین مکان هایی بودند که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفتند. کاروانسراها که بیشتر در کشورهای خاورمیانه وجود داشتند، نقش مجموعه های بین راهی امروزی را ایفا می کردند.
از آنجائی که سفر و مسافرت در گذشته در مدت زمانی بسیار طولانی اتفاق می افتاد وجود مکان هائی در بین راه برای اینکه بتوان برای استراحت از آنها استفاده کرد واجب بود. کاروانسرا ها را هم در بین راه ها و هم در شهرها می ساختند. اکثر کاروانسراهای شهری در نزدیکی بازارها بنا می شدند، دلیل این امر نیز این بود که اکثر سفرها به دلایل اقتصادی انجام می گرفت.
دو نوع مختلف کاروانسرا وجود داشت، یکی کاروانسراهایی در بین راه و در فواصل بین دو شهر ساخته می شدند و دیگری کاروانسراهایی که در شهرها ایجاد می شدند که همانطور که قبلا گفته شد اغلب نزدیک بازارها بودند. کاروانسرای ملک در شهرضا قرار دارد و کاروانسرایی از نوع دوم است. در این بخش از مجله مستر بلیط به این کارونسرا می پردازیم.
معرفی کاروانسرای ملک
یکی از خصوصات دوران صفویه ساخت تعداد زیادی کاروانسرا بود، یکی از آنها، کاروانسرای ملک در شهر شهرضا بود. این کاروانسرا در شمال شهر و در کنار حرم مطهر شاهرضا قرار دارد. به احتمال زیاد از این کاروانسرا برای خدمت رسانی به زوار حرم استفاده می شد.
معماری
این کاروانسرا دارای یک حیاط مرکزی مستطیل شکل است که اتاق ها در اطراف آن قرار دارند. کارانسرای ملک از جمله کاروانسراهای چهار ایوانی ایران است که نمونه آن را در مناطق مرکزی می توان مشاهده کرد.
کاروانسرا دارای یک ورودی پهن و چوبی در قسمت شرقی بود تا هنگام ورود کاروانها دچار مشکل نشوند. در ایوان های شمالی، جنوبی و غربی دارای اطاق های بزرگ و شاهنشین بود.
ایوان ها دارای عرض 180 سانتی متر هستند و در چهار طرف قرار دارند، در پشت هر ایوان اطاق هایی به ابعاد 5/3 در 4 متر وجود دارد که جهت استراحت کاروانیان از آنها استفاده می شد. اتاق ها دارای درب هائی چوبی با تزئینات مشبک هستند و هر اطاق دارای دو پنجره رو به بیرون که طاق آنها نیز به صورت گنبد جناقی است که از تزئینات بنا به حساب می آید. در پشت اطاق ها نیز اصطبل هائی تعبیه شده بود که برای قرار دادن حیوانات و بارها کاربرد داشتند.
اگر به ایوان های شمالی و جنوبی دقت کنید فاصله های کوتاهی به صورت تو رفتگی قرار دارد که برای بستن اسب و یا شترها از آنها استفاده می شد که به آنها شتر بند می گفتند. در وسط حیاط حوض بزرگی قرار داشت که از آن برای آبرسانی به حیوانات و کاروانیان استفاده می شد. آب حوض از زاویه جنوب شرقی کاروانسرا با معبرهایی تنگ و طولانی با پیچ و خم به آنجا وارد می شد و از سمت شمالی کاروانسرا خارج می گردید.
آب آن از چشمه ای که از کوه کنار امامزاده جاری بود تامین می شد که هم اکنون آب این چشمه خشک شده است و حوض اصلی خراب شده که به جای آن حوضی کوچک ساخته اند. برای ساخت این بنا از سنگ و خشت استفاده شده است و در تزئینات آن از آجر استفاده شده است.
راه های دسترسی به کاروانسرای ملک
این بنا در شمال شهر شهرضا و در کنار حرم شاهرضا قرار دارد. امروزه این مکان را با نام هتل منتظران می شناسند پس اگر قصد بازدید از این مکان را داشته باشید باید به سمت حرم بروید و سراغ هتل منتظران را بگیرید. اگر با خودرو شخصی بروید می توانید از پارکینگی در نزدیکی آن قرار دارد استفاده کنید. اگر هم بخواهید با وسایل نقلیه عمومی به آنجا بروید می توانید از تاکسی ها در خواست کنید شما را به آنجا برسانند.
شرایط بازدید
به علت اینکه این مکاان در حال حاضر تبدیل به هتل منتطران شده است، پس می توانید در ساعات صرف غذا به این مکان مراجعه در آن به غذا خوردن مشغول شوید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید