در سال های اخیر گردشگری در نواحی با جاذبه های طبیعی خاص، فرایند های اکولوژیکی مهم و جوامع گیاهی و جانوری خاص جایگاه مهمی یافته است. اما بسیاری از جاذبه های طبیعی گردشگری، عرصه های منابع طبیعی با ویژگی های اکولوژیکی خاص هستند که باید حفاظت شوند، یکی از این جاذبه ها تالاب ها به حساب می آیند. تالاب ها با وجود چشم انداز زیبا، اندوختگاه بیوسفری و تنوع زیستی منحصر به فرد به عنوان یکی از کانون های گردشگری به خصوص طی سالهای اخیر جایگاه ویژه ای در جذب گردشگر پیدا کرده اند. در فرهنگ دهخدا كلمه كول يا كولاب معادل تالاب به كار رفته است. برخى كلمة تالاب را متشكل از دو كلمه «تال» و «آب» مى دانند كه كلمه تال در زبان هندى به معناى آبگير يا رشته به شمار می رود، كه به علت حالت گسترش نهر در لا به لاى نيزار هاى اطراف تالاب، با اين واژه مرتبط شده است. تالاب، نمونه اى از مظاهر طبيعى خدادادى است كه در روند پيدايش، خاک آن در اثر تماس با آب هاى سطحى و زيرزمينى به صورت اشباع شده درآمده و در طى يك دوره كافى و شرايط عادى محيطى تشكيل شده و داراى توالى زيستى است. ایران دارای تالاب های بسیاری است که در جای جای این کشور قرار دارند و یکی از آنها تالاب کمجان در استان فارس و شهرستان خرامه به شمار می رود.
معرفی تالاب کمجان
شهرستان خرامه یکی از شهرستان استان فارس به شمار می رود که مرکز آن شهر خرامه نامیده می شود. این شهرستان از شمال به ارسنجان، از شرق به بختگان، از شمال غربی به مرودشت و زرقان، از غرب به شیراز، از جنوب به سروستان و از جنوب شرقی به استهبان و فسا محدود می شود. این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری متنوعی است که تالاب کمجان معروف ترین و اصلی ترین جاذبه این شهر به شمار می رود. در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ این جاذبه رفته ایم و اطلاعاتی در مورد آن جمع آوری کرده ایم که با شما به اشتراک می گذاریم. این تالاب در شهرستان خرامه استان فارس قرار دارد و در نزدیکی روستایی به نام کمجان واقع شده است.
این تالاب که تالابی بین المللی محسوب می شود، در کنوانسیون بینالمللی تالابها در رامسر ثبت و به تائید رسیده است. این تالاب در همه دوران ها، مسیر کوچ پرندگان مهاجر بوده است و گفته می شود که یک درصد از پرندگان خاورمیانه را در خود جای می دهد. نکته جالبی که در مورد این تالاب وجود دارد این است که این تالاب در دهه 60 به دلیل ایجاد کانال هایی توسط شرکت آب و جهاد کشاورزی مدتی در لیست تالاب های در خطر نابودی قرار گرفت و به کلی نابود شد. اما چند سال قبل به همت اهالی روستای کمجان با سد کردن چندین قسمت از کانال های احداثی به طور چشم گیری احیا شد.
ساختار و طبیعت تالاب
این تالاب مانند دیگر تالاب ها، با وجود مساحتی برابر با 4هزار هکتار از تنوع زیستی و پوشش گیاهی مناسبی برخوردار است. لازم به ذکر است که عمق این تالاب در برخی از نقاط به 6 الی 8 متر می رسد. در ادامه بخش های مختلف تالاب را توضیح می دهیم.
پوشش گیاهی
در این تالاب گونههای متنوعی از گیاهان تالابی و مردابی از جمله نی، لوئی، شوره، درمنه و غیره وجود دارد. این تنوع گیاهی صحنه ای بی مانند را در این محیط ایجاد کرده است.
گونه های جانوری
هر جایی که آب و آبادانی باشد مطمئناً زیستگاه پرندگان و حیوانات بسیاری می شود. در این تالاب و اطراف آن نیز حیوانات و جاندارن گوناگونی را می توانیم مشاهده کنیم. ۱۰۰ گونه پرنده و آهو، گوزن، بز کوهی، گراز، کفتار و گونه هایی از گربه های وحشی و … برخی از جاندارنی هستند که در این ناحیه زندگی می کنند.
راه های دسترسی به تالاب
این تالاب در در روستای کمجان از بخش کربال در فاصله ۳۵ کیلومتری شهرستان خرامه قرار دارد بنابراین اگر می خواهید از آن دیدن کنید کنید باید به سمت این شهرستان بروید. بسیاری از افراد هستند که برای رفتن به این محل اقدام به خرید بلیط اتوبوس به صورت آنلاین از مستر بلیط می کنند.
بازدید از تالاب کمجان
برای دیدن این تالاب نیازی نیست هزینه ای را به عنوان ورودی بپردازید و می توانید به صورت رایگان به این محل بروید. در این محل می توانید فعالیت های متنوعی را انجام دهید که شامل عکاسی، پیاده روی، دوچرخه سواری و … می شود.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید