شهرستان تالش، به عنوان یکی از شهرستان های تاریخی و قدیمی استان گیلان به شمار می آید. این شهرستان از شمال به آستارا، از مشرق به دریای خزر، از مغرب به استان اردبیل و از جنوب به شهرستان رضوانشهر می رسد. این منطقه از نظر جغرافیایی در دو ناحیه متفاوت قرار دارد؛ بخشی از آن در ناحیه ای کوهستانی و قسمت دیگرش در جلگه های پست و هموار واقع شده است. خاویار دریای خزر شهرت جهانی دارد و شهرستان تالش دارای رتبه نخست تولید ماهیان خاویار در کشور است که بخش قابل توجهی از محصولات آن به خارج از کشور صادر میشوند. در گذشته به بخشی از شمال کشور، که شهرستان کنونی تالش نیز بخشی از آن بوده است، تالش یا توالش گفته می شد. این شهرستان به خاطر نوع آب و هوا و آثار تاریخی که دارد، می تواند مقصد بسیار عالی برای سفر های بهاره و تابستانه باشد، هر چند که در فصل های دیگر نیز سفر به این منطقه خالی از لطف نیست. یکی از آثار تاریخی آن کاخ سردار امجد نام دارد، که از دوران قاجار به جای مانده است. در این بخش از مجله مستر بلیط این بنای تاریخی را به طور کامل به شما معرفی خواهیم کرد، پس در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
معرفی کاخ سردار امجد
امروزه آثار باستانی، تاریخی و جاذبه های فرهنگی، عوامل مهمی در جذب گردشگری به شمار می روند، چرا که آثار باستانی و کهن هر جامعه ای معرف فرهنگ خاص همان کشور و دارای ویژگی ها و ارزش های درخور توجه همان مملکت و مرز و بوم محسوب می شوند. این آثار دارای ارزش های معنوی بسیار زیاد برای آن قوم و جاذبه ای برای دیگران است و در نتیجه باعث جلب و جذب دیگران برای بازدید و شناخت آن جاذبه ها و آثار می شود. یکی از آثار تاریخی شهرستان تالش کاخ سردار امجد نام دارد، که در شهر هشتپر، مرکز شهرستان، واقع شده است. این اثر تاریخی در دوران قاجاریه ساخته شده و از معماری زیبایی برخوردار است و همین موضوعات باعث شده است که در لیست آثار ملی ایران جای بگیرد. این عمارت، که کاخ زمستانی نصرت اله خان معروف به سردار امجد بود، یکی از با اهمیت ترین مراکز حکومتی در استان گیلان به شمار می رود. سردار امجد از اواسط دوره ناصرالدین شاه قاجار تا انقلاب مشروطه حاکم کرگان رود تالش بود و قدرت و نفوذ زیادی در منطقه تالش داشت، وی این کاخ را ساخت تا مکانی برای قدرت نمایی و همچنین محلی مناسب برای پذیرایی از بزرگان و درباریان قاجار باشد. مدت زمانی که برای ساخت این بنا به صرف شده است حدودا 25 سال می شود. در گذشته این بنا اطاقسرا نامیده می شد و موقعیت کنونی آن در حال حاضر ضلع غربی میدان اصلی شهر تالش است.
تاریخچه کاخ سردار امجد
این بنا در طی شورش های محلی تالش در زمان انقلاب مشروطه آتش زده شد و در حدود شصت سال خالی از سکنه و متروک بود؛ تا اینکه در اوایل سال 1350 شمسی بازسازی شد و به جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران واگذار گردید. پس از انقلاب اسلامی ایرا نیز این بنا و محوطه اطرافش به بسیج سپاه پاسداران واگذار شد. در حال حاضر یکی از برنامه هایی که برای این ساختمان در نظر گرفته شده است، تبدیل آن به موزه است. اداره کل میراث فرهنگی گیلان بعد از ترمیم و بازسازی کاخ، طبقه همکف را به موزه دفاع مقدس و طبقه فوقانی را به موزه فرهنگی، تاریخی و تمدن سه هزار ساله تالشان تبدیل خواهد کرد.
معماری کاخ سردار امجد
این بنا پلانی مستطیل شکل و ابعادی برابر با 15 در 26 متر دارد، که به صورت سه طبقه ساخته شده است. جهت ساختمان آن غربی شرقی است و با نمای بیرونی آبی رنگ و به همراه طاق نماها و درگاه های هلالی توجه هر رهگذری را به خود جلب می کند. نمای اصلی عمارت سردار امجد بر اساس سونداژ های حفر شده در نمای بیرونی بنا، به صورت آجری و نمای فعلی بنا که به صورت کاشیهای آبی جلوهنمایی میکند، از جمله الحاقاتی به شمار می روند که حدود ۵۰ سال قبل روی این بنا کار شده اند. طبقه اول آن، دو درب ورودی بزرگ در شمال و جنوب دارد، درب وردی اصلی آن در سمت جنوب است با چند پله کوتاه به محوطه متصل می شود. در طبقه دوم سه پنجره بزرگ به صورت قرینه در چهار جهت تکرار شده است و طاق این پنجره ها به صورت هلالی هستند. طبقه سوم دارای چهار کلاه فرنگی با پنجره های بادگیر است. سقف بنا مانند دیگر بنا های شمال کشور به صورت شیروانی با شیب است تا از جمع شدن آن باران بر روی آن جلوگیری کند. عمده مصالحی که در ساخت این استفاده شده، آجر و هچنین سنگ است. سنگ هایی که در ساخت بنا به کار برده اند از ارتفاعات تالش آورده شده اند.
برای سفر به هشتپر، مرکز تالش، راه های متعددی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از اتوبوس است؛ اگر زمانی تصمیم گرفتید با اتوبوس سفر کنید، می توانید بلیط اتوبوس را از مستر بلیط و به صورت آنلاین خریداری کنید.
راه های دسترسی به کاخ سردار
برای اینکه این بنا را ببنید باید به شهرستان تالش و شهر هشتپر سفر کنید. این بنا در داخل شهر قرار دارد به همین خاطر رسیدن به آن به راحتی انجام می شود. هر وسیله نقلیه ای، چه تاکسی و چه اتوبوس های شهری، که در سطح شهر وجود دارند به آسانی شما را به این بنا می رسانند.
بازدید از کاخ سردار
از آنجایی که این بنا در حال حاضر در اختیار نیروهای نظامی کشور قرار دارد، اجازه دیدن آن از نزدیک را ندارید ولی می توانید از بیرون به تماشای نمای آن بپردازید. همچنین در نزدیکی بنا پارکی وجود دارد که می توانید زمانی را در آنجا به تفریح بگذارنید. از آنجایی که قرار است این بنا به موزه تبدیل شود احتمالا زمانی اجازه پیدا می کنید که داخل این بنا را ببنید. در ضمن پس از دیدن بنا می توانید در شهر به گردش بپردازید و از تمامی قسمت های آن دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید