گردشگری مذهبی، گونه ای از گردشگری است که به دلیل شرایط ویژه و ریشه داشتن در فرهنگ دینی، نقش مهمی در پایداری فرهنگی و اقتصادی ایران دارد. ایران به دلیل برخورداری از منابع سرشار محیطی و بهره گیری از پشتوانه تاریخی فرهنگی چند هزارساله، قابلیت ویژه ای در توسعه خدمات گردشگری مذهبی دارد. گردشگری مذهبی، گونه ای از گردشگری به شمار می رود که در آن، جاذبه های مذهبی نظیر زیارتگاه ها، مقبرۀ امامزاده ها و سایر مشاهیر مذهبی، مساجد، کلیساها و آیین ها و مراسم مذهبی، عامل جذب گردشگر به مکان مورد بازدید هستند. این گونه از گردشگری که با اعتقادات و باور های مذهبی بازدیدکنندگان یا قدمت و جاذبه تاریخی مکان های مذهبی گره خورده است، ریشه در تاریخ ایجاد مذاهب دارد و ظرفیت عظیمی را برای جذب گردشگر در مناطق مختلف کشور ایجاد می کند. گردشگران مذهبی نیز، گردشگرانی هستند که برای زیارت اماکن، آثار، یادمان های مذهبی، انجام دادن اعمال مذهبی و دینی، ترویج و آموزش و گذران اوقات فراغت در مکان ها و مراکز مذهبی جهان سفر می کنند. در ایران به واسطه وجود امامزادگان بی شمار، اینگونه از گردشگری بسیار رایج است و افراد زیادی سالانه برای سفر به اماکن مذهبی می روند. یکی از این اماکن مذهبی که در شهرستان تویسرکان استان همدان قرار دارد، امامزاده اسماعیل زرهان نامیده می شود.
معرفی امامزاده اسماعیل زرهان
در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این جاذبه گردشگری و همچنین شهرستان تویسرکان اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم. تویسرکان یکی از شهرستان های استان همدان محسوب می شود که سالانه افراد زیادی به قصد دیدار از قسمت های مختلف آن راهی این منطقه می شوند. درباره نام و گذشته تویسرکان تا قبل از قرن هفتم اطلاعی در دست نیست. در قرن هفتم، یاقوت حموی در ذکر محلی به نام توی، به عبدالله حسین بن احمد جعفر تویی همدانی اشاره کرده و سرکان، یکی از شهرهای تویسرکان کنونی، را از قرای همدان ذکر نموده است. در این شهرستان جاذبه های گردشگری متنوعی وجود دارد که یکی از آنها امامزاده اسماعیل زرهان محسوب می شود. این امامزاده در محله زرهان شهر تویسرکان، مرکز شهرستان، قرار گرفته و به همین دلیل با این نام شهرت پیدا کرده است. وی از اولاد بلافصل حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) محسوب می شود که نسب ایشان بدین شرح است: اسماعیل بن حسن بن علی بن حسین بن علی بن حسین المحدث بن حسن البصری بن قاسم بن محمدالبطحانی بن حسن البصری بن قاسم بن محمدالبطحانی بن قاسم بن حسن بن زید بن امام حسن (علیه السلام). گفته می شود که ایشان سیدی جلیل، شریف و عالی مقام و از دانشمندان به نام شیعه به حساب می آید. از مهم ترین تألیفات وی می توان به کتاب جعفریات اشاره کرد که به اشعثیات نیز معروف و این کتاب اخیر مورد توجه علما و دانشمندان بزرگ شیعه قرار گرفته است.
ساختار و معماری بنای امامزاده
بنای فعلی این امامزاده از جمله بناهای به جا مانده از دوران صفوی محسوب می شود که مرمت هایی بر روی آن انجام گفته است. پلان بنا به شکل مربع و به ابعاد 12×12 متر و دارای دو ورودی و چندین پنجره است. ورودی اصلی بنا در قسمت شرقی تعبیه شده است و دو اتاقک کوچک به عنوان مدفن علما، در دو طرف آن قرار دارند. این بنا از داخل چهار صفه کوتاه دارد که در چهار زاویهی آن با ایجاد فیلپوش به دایره تبدیل شده و در نتیجه، گنبد عرقچینی بنا بر آن قرار گرفته است. دیوار بقعه به اندازهی یک متر با سنگ مرمر تزیین شده است و بقیه این دیوار آجرهای سابق خود را دارد که به تازگی بندکشی شده است. در گذشته این امامزاده دارای ضریحی چوبی و سنگ قبری بوده است که سنگ روی قبرش به که به خط کوفی نوشته شده بود. در حال حاضر این سنگ قبر را به همدان برده اند که در حوزه علمیه نگهداری می شود. همچنین در اطراف بقعه امامزاده عده ای از بزرگان شهر مدفون شده اند که از آن جمله می توان حجة الاسلام مرحوم شیخ محمد مدرس سبزواری را نام برد.
راه های دسترسی به امامزاده اسماعیل
برای اینکاه بتوانید به زیارت امامزاده بروید کافی است بلیط اتوبوس تویسرکان را بخیرد و راهی این شهر شوید. سپس در آنجا با کمک وسایل نقلیه عمومی به خیابان مدرس شهر بروید و در آنجاست که می توانید شاهد این بقعه باشید.
بازدید از امامزاده اسماعیل زرهان
برای دیدار از این محل نیازی به پرداخت هزینه نیست و در هر زمانی می توانید به آنجا بروید. مستر بلیط پیشنهاد می کند در سفر به تویسرکان حتما زیارت از امامزاده را در برنامه خود قرار دهید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید