گورستان هفتاد ملا

گورستان هفتاد ملا

شهرستان میر جاوه در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد و یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری در این استان به حساب می آید. در این قسمت از مجله مستر بلیط به سراغ این شهرستان و آثار تاریخی آن رفته ایم، پس تا آخر این بخش ما را همراهی کنید. میرجاوه از شهرهای تاریخی سیستان و بلوچستان و تنها مرز قانونی ایران در بخش شرقی است و رفت و آمد کلیه مسافران داخلی و خارجی از این مرز صورت می گیرد، همین موضوع سبب شده است تا این شهر رفت و آمد زیادی داشته و از نظر استراتژی بسیار با ارزش باشد. از آنجایی که این منطقه در یکی از مهم ترین بخش های ایران قرار گرفته، همیشه دارای ساکنان دائمی بوده است و افرادی در آن زندگی می کردند. همین مسئله باعث شده است آثار تاریخی در این شهر وجود داشته باشند که قدمتی بیشتر از صدها سال دارند. گورستان هفتاد ملا یکی از همین آثار تاریخی است که در مورد آن در اطلاعاتی گردآوری شده و به شما ارائه داده می شود.

معرفی گورستان هفتاد ملا

معرفی گورستان هفتاد ملا

در هر دین افراد با آداب و رسوم خاصی تدفین می شوند، همین موضوع باعث شده است گورستان های مربوط به هر دین و آئین از طراحی خاصی پیروی کند. در اغلب مناطق جهان، گورستان يكي از عناصر كالبدي مهم سكونتگاه هاي شهري و روستايي است. در جاي جاي فلات ايران نيز از روزگاران پيش از اسلام تاكنون گورستان ها در زيستگاه هاي انساني جايگاه مهمي داشته و در زندگي روزمره مردم نقش آفرین بوده اند. یکی از گورستان هایی که امروزه به عنوان یکی از آثار گردشگری شهرستان میرجاوه به شمار می آید، گورستان هفتاد ملا است. این گورستان در روستای روپس از توابع دهستان نمین در شهرستان میر جاوه قرار دارد و تاریخ ساخت آن مربوط به دوران پس از اسلام در ایران است. قبرهای موجود در این گورستان به سبک مقبره کوروش، پادشاه هخامنشی، ساخته شده اند. محل این گورستان درون غاری قرار دارد که باعث شده است پس از گذشت این همه سال دچار آسیب زیادی نشده باشد. این گورستان به خاطر سبک معماری و اهمیت تاریخی که دارد در سال 1380 به لیست آثار ملی ایران اضافه شد. به دلیل اینکه تاریخ و گذشته این اثر به درستی مشخص نیست، افسانه ها و داستان های محلی مختلفی از آن روایت می شود. در یکی از داستان ها آمده است که موبدان زرتشت به این مکان پناه آورده اند و پس از مرگ نیز در همین مکان به خاک سپرده شده اند.

ساختار گورستان هفتاد ملا

ساختار گورستان هفتاد ملا

همانطور که در قسمت قبل اشاره شد این گورستان در دل غاری قرار دارد و همین امر سبب شده است تا آسیب بسیار کمی به قبرهای موجود در آن وارد شود. در دامنه ارتفاعات مشرف بر روستا دهانه غاری به چشم می خورد که با ورود به آن می توان گورستان را مشاهده کرد. این غار، به صورت دستکند است و مردمان باستان خود آن را در دل کوه ایجاد کرده اند و احتمالا این کار را به خاطر در امان ماندن از باد و باران انجام داده اند. مساحت آن حدود 50 متر مربع و قبرهای مختلفی به صورت پلکانی در جای جای آن مشخص است. کوهی که این قبرستان در آن قرار دارد، ارتفاعی کم و جنسی از ماسه سنگ دارد. قبرها به صورت مستطیل و به دو طرف آن ها به وسیله خشت خام ارتفاع داده و اجساد را داخل آن ها گذاشته اند. بر روی هر قبر هشت سوراخ را می توان دید که هوا از آن ها رد می شود. دیوار های محوطه را با خاکی قرمز، مربوط به همین منطقه، پوشانده اند و از همین خاک برای تزئینات قبرها استفاده کرده اند.

برای سفر به میرجاوه می توانید از اتوبوس استفاده کنید و بلیط اتوبوس خود را از مستر بلیط و به صورت آنلاین تهیه کنید و از مزایایی که در اختیار کاربران قرار می دهد استفاده کنید.

راه های دسترسی به قبرستان

راه های دسترسی به قبرستان

برای اینکه از این قبرستان دیدن کنید از دو راه می توانید به آن برسید، یکی مسیر خاش – کلچات – کوشه – گُدار، که برای ماشین های آفرود مناسب است و با ماشین عادی نمی توان از این راه گذر کرد. مسیر دیگر از خاش – کولکو – سنگان – تمین – جش می گذرد و با وسایل نقلیه معمولی هم می توان از این مسیر عبور کرد.

بازدید از گورستان هفتاد ملا  

برای اینکه این محوطه را ببینید نیازی نیست هزینه ای را پرداخت کنید و تنها با کافی است خود را به این مکان برسانید تا بتوانید به تماشای این اثر تاریخی بنشینید. پوشیدن لباس و کفش مناسب از واجبات دیدن این ناحیه است زیرا این اثر در اتفاعات قرار دارد و نیاز به کمی بالا رفتن از دامنه کوه دارید.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید