شمال ایران از جمله مقاصد اصلی برای سفر در ایران به شمار می رود و سالانه افراد زیادی در همه فصل ها به این خطه سفر می کنند. یکی از مناطقی که افراد زیادی برای سفر انتخاب می کنند، شهرستان سیاهکل است که در مشرق استان گیلان قرار دارد. بسیاری از افراد این منطقه را برای طبیعت زیبا و منحصر به فردش انتخاب می کنند ولی باید بدانید این منطقه آثار تاریخی زیادی را در خود جای داده، و این موضوع به خاطر قدمتی است که این منطقه دارد. سیاهکل و دیلمان به سبب موقعیت کوهستانی شان از دیرباز مورد توجه حاکمان محلی گیلان بوده اند. پس از آنکه کارکیا سلطان محمد دوم و فرزندش کارکیا میرزا علی از امرای کیاییان، دیلمان را تختگاه ییلاقی خود قرار دادند، دیلمان رو به رشد نهاد. در اوایل دوره قاجار روستای اسپیلی در دیلمان اقاکتگاه تابستانی حاکم گیلان، محمد رضا خان و برفجان نیز اقامتگاه زمستانی وی بود. سیاهکل، در سال 1304 شمسی با 1304 با ترکیب روستاهای شهرِ جوب، کلسر، برفجان و سیاهکل محله شکل گرفت و در سال 1308 شهر شد. یکی از آثار تاریخی این منطقه قلعه و برج گرماور است که در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آن با شما صحبت خواهیم کرد.
معرفی قلعه و برج گرماور
یکی از انواع اثار تاریخی که امروزه به جای مانده اند، قلعه ها هستند که در بیشتر نقاط ایران می توانید این آثار تاریخی را ببینید. یکی از این قلعه ها در شهرستان سیاهکل قرار دارد که با نام قلعه و برج گرماور مشهور شده است. قلعه گرماور یکی از چندین آثار تاریخی و باستانی به جامانده از گذشته در منطقه سیاهکل و دیلمان است که در ۶۰ کیلومتری شهرستان سیاهکل و در یک کیلومتری غرب روستای گرماور دیلمان قرار دارد. این قلعه در فاصله ۱۰۰۰متری ضلع غربی روستای گرماور بر فراز کوهی بلند و صخره ای قرار دارد، فاصله این قلعه تا روستا، که خود بر روی بقایای آثار دوره ساسانی بنا شده و در شمال شرق قرار گرفته، ۳ کیلومتر است. کوه گرماور با توجه به موقعیت سوق الجیشی مکان مناسبی جهت نظارت بر دشت های اطراف بوده و سطح کوه مملو از قطعات سفالینه های پیش از اسلام و به ویژه دوره اسلامی است. به ترتیب سفالینه های قرمز رنگ، نخودی رنگ و سفال های لعابدار آبی رنگ و سبز رنگ و به ندرت هفت رنگ دوره اسلامی در سطح تپه پراکنده و قابل دیدن هستند.
تاریخچه قلعه و برج
از این قلعه در کتاب رابینو نام برده شده است و در مورد آن اینگونه می نویسد:« اما برج خشتی که بر سر تپه و مسلط به رودخانه بنا شده است، به دست سلیم خان، پدربزرگ قاسم خان، هنگامی که در دوران فتحعلی شاه قیام کرد، بنا شده است». احتمال می دهند این بنا مربوط به قرن سوم و چهار هجری باشد که در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۷۰۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
معماری قلعه و برج گرماور
از قلعه گرماور تنها برج آن بر جای مانده است و در قسمت غربی برج آثاری از پی ساختمانی مشاهده می شود. در برخی قسمت ها آثار خشت های قرمز رنگ حاکی از وجود بنایی در ادوار گذشته به چشم می خورد. قسمت تحتانی برج از قطعات سنگ تراش داده شده با ملاط گل و یا آهک احداث شده و در بخش فوقانی آن نیز از خشت خام استفاده شده است. این قلعه از یک سمت که به دره منتهی می شد غیر قابل نفوذ بود و از سمت دیگر نیز دارای خندقی با ابعاد 2 در 13 متر بوده است. ارتفاع برج مذکور ۶۸۰ سانتیمتر و قطر دایرهی آن از داخل، ۳۵۰ سانتیمتر و قطر دیوار برج ۱۲۰ سانتیمتر است. ارتفاع طبقه اول از کف تا زیر تیر ۱۴۰ سانتیمتر و بلندی طبقه دوم ۲۵۰ سانتیمتر می شود. طبقه اول با هفت عدد تیر پوشش شده است. در طبقه دوم هفت طاقچه به پهنای ۸۰ و بلندی ۹۰ سانتیمتر دیده می شود. بالای تیرهای پوشش طبقه بالا تخته کوبی وجود داشته است. هشت مزغل در میان جرز های بین طاقچه ها و هفت مزغل در وسط هر طاقچه در طبقه دوم وجود دارد. طبقه پایین و بالا، هر یک دری به پهنای یک متر داشته اند. قسمتی از بنیاد برج و دیوار طبقه پایین آن از سنگ و ارتفاع آن حدوداً ۳۰۰ سانتیمتر است.
برای سفر به سیاهکل اتوبوس گزینه ای امن و ارزان قیمت به شمار می رود، برای خرید بلیط اتوبوس سیاهکل می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید.
راه های دسترسی به قلعه و برج
این برج در نزدیکی روستای گرماور قرار دارد، بنابراین برای دیدن آن باید به این منطقه سفر کید. گرماور در فاصله 60 کیلومتری شهر سیاهکل قرار دارد. برای رفتن به این منطقه بهتر است از خودرو شخص استفاده کنید.
بازدید از قلعه و برج گرماور
اگر صد بازدید از این بنا را دارید باید این نکته را مد نظر داشته باشید که این برج در بالای کوه قرار دارد و دیدن آن از نزدیک کمی سخت است. پس بهتر است وسایل لازم برای بالا رفتن از کوه را به همراه داشته باشید. پیشنهاد می کنیم حتما با فردی کاربلد این مسیر را طی کنید تا دچار مشکل نشوید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید