خانه های قدیمی از جاذبه های گردشگری با ارزشی هستند که در هر شهر و دیار می توانید نمونه هایی از آنها را بیابید. این خانه ها به دو دسته تقسیم می شوند، دسته اول شامل خانه هایی می شوند که به خاطر معماری خاص و زیبائی که دارند معروف شده و مورد توجه قرار گرفته اند. این خانه ها اصولا وسعت زیادی دارند و عناصر معماری که در آنها به کار برده شده بسیار خاص هستند و اغلب از دوران قاجار به جای مانده اند.
دسته دوم خانه هایی هستند که شهرت خود را از ساکنان خود به عاریه گرفته اند و شاید خود اصلا ظاهر خاصی نداشته باشند. هر چند که ممکن است اینطور نباشد علاوه بر ساکنان مشهور، معماری متفاوتی نیز داشته باشند. این دسته بیشتر متعلق به افرادی هستند که در قرن اخیر در کشور زندگی می کردند و مشهور بودند.
اکثر این خانه ها امروزه به عنوان موزه و محلی برای شناخت صاحبان خود به کار می روند. خانه فروزانفر که در شهر بشرویه قرار دارد جزء گروه دوم است و در این بخش از مجله مستر بلیط شما را بیشتر با آن آشنا خواهیم کرد.
معرفی خانه فروزانفر
خانه فروزانفر، با بیش از 200 سال قدمت، در شهر بشرویه استان خراسان جنوبی قرار دارد و یکی از جاذبه های گردشگری در این منطقه حسوب می شود. این خانه روزی محل زندگی استاد بدیع الزمان فروزانفر بوده و علاوه بر این از معماری زیبائی نیز برخوردار است و بعد ها به فردی به نام سماواتی فروخته شد، به همین دلیل در بین برخی از مردم محلی با نام خانه سماواتی نیز شناخته می شود. خانه قديمی فروزانفر از جمله بناهای قديمی است كه در سال 85 به شماره 16350 در رديف آثار ملی و تاريخی ایران به ثبت رسيد.
درباره استاد فروزانفر
محمد حسین بشرویه ای که با نام بدیع الزمان فروزانفر شناخته می شود در سال 1276 در شهر بشرویه دیده به جهان گشود. پدر محمد حسین یکی از شاعران دوران مشروطه به شمار می رفت و از بزرگان منطقه بود. سال های ابتدای تحصیل را در زادگاه خود گذراند و سپس راهی مشهد شد و از محضر استادان ادبِ حوزهٔ خراسان، مانند ادیب نیشابوری و ادیب پیشاوری، بهره برد.
حدود سال ۱۳۰۰ خورشیدی به تهران رفت و به تحصیل در مدرسهٔ سپهسالار پرداخت و مدتی حجرهای در مسجد سپهسالار داشت. در جوانی در همان مدرسه معلم شد و بعد در سال ۱۳۰۵ به سِمَت معلمیِ دارالفنون و دارالمعلمین عالی رسید. در سال ۱۳۱۳ به معاونت دانشکدهٔ معقول و منقول (الهیاتِ) دانشگاه تهران منصوب شد.
فروزانفر در سال ۱۳۴۶ از استادی دانشگاه بازنشسته شد، اما همکاری خود را در تدریس در دورهٔ دکتری ادبیات فارسی تا روزهای پایانیِ عمر ادامه داد. بدیعالزمان فروزانفر در ۱۶ اردیبهشت ۱۳۴۹ در اثر سکتهٔ قلبی در ۷۳ سالگی در گذشت. او در باغ طوطی (صحن شاهعبدالعظیم) به خاک سپرده شد.
معماری
این خانه دارای معماری فوق العاده ای است که در آن از کلیه عناصر خانه قدیمی ایران استفاده شده است. خانه ای درون گرا که در سبک معماری اندرونی و بیرونی ساخته شده است. دارای حیاطی مرکزی است که کلیه قسمت های خانه ها در اطراف آن چیده شده اند. سرتاسر حیاط می توانید تعداد زیادی طاقچه های مختلف را ببینید که دارای طاق های نیم دایره ای هستند.
بادگیری در قسمت جنوبی خانه به چشم می آید که جهت تهویه هوا و خنک شده فضای اتاق ها ساخته شده بود. علاوه بر این، در ضلع جنوبی حوض خانه ای وجود دارد که برای فصول گرم سال مورد استفاده قرار می گرفت. در این قسمت مکانی برای ذخیره مواد غذایی نیز در نظر گرفته شده بود که دلیل آن خنک بودن این بخش از خانه از دیگر قسمت بوده است.
در ضلع شمالی خانه به صورت دو اشکوبه ای بنا شده است که به وسیله دو پلکان در دو سمت، حیاط به داخل خانه راه پیدا می کند. در این قسمت تالاری بزرگ ساخته اند که برای فصل زمستان کاربرد داشت، دلیل این موضوع نیز آفتابگیر بودن این بخش بود.
حوضی زیبا نیز در حیاط قرار دارد که به وسیله لوله های سفالین آب را به داخل آن هدایت می کردند، آب آن نیز از معابری که متصل به خانه بود تامین می شد. برای تزئین کردن خانه از قاب بندی های تزئينی و گچبری استفاده شده است و درب ها و پنجره ها را با چوب ساخته و به شیشه های رنگی مزین کرده اند.
راه های دسترسی به خانه فروزانفر
برای اینکه بتوانید از این خانه دیدن کنید باید سری به شهر بشرویه بزنید که با استفاده از اتوبوس می توانید این کار را انجام دهید. خرید بلیط اتوبوس بشرویه از مستر بلیط به صورت آنلاین یکی از پیشنهادات ما به شماست. با این روش می توانید از مزایایی که مسر بلیط برای کرابران خود در نظر گرفته نیز استفاده کنید.
شرایط بازدید
بازدید از این مکان با پرداخت هزینه ای اندک همراه است که این هزینه برای گردشگران خارجی کمی بالاتر است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید