در تمام دوران های تاریخی، اماکن مقدس، در هر باور و اعتقاد و دین و شریعتی، تجلی ذوق و زیبایی و هنر بوده است. مردم سعی بر آن داشته اند با بهترین امکانات و مواد و مصالح، الوهیت و ربانیت مکان را بالا برند و فضایی ایجاد شود که خود را به معبود خویش نزدیک کنند. در دین مبین اسلام، بقاع متبرکه، جایگاهی خاص در تجلی ذوق و هنر است. هنرمندان ایرانی با تعصی بر احترام فرزندان پیامبر اسلام، با هنرآفرینی خود، بقاع آن ها را الهام بخشِ پاکی و صداقت وجودشان کرده اند. در ایرانِ اسلامی، به غیر از مساجد، سهم آرامگاه ها بیشتر از هر نوع بنای دیگری در تزئینات و معماری اسلامی مورد توجه عام بوده به طوری که آرامگاه سازی و احترام به اولیاء و بزرگان در باورها و اعتقادات مردم ایران ریشه دوانده است. هنرمندان و معماران با تکیه بر عناصر هنری و شیوه های معماری گذشته خود، همچنان به ایجاد و ابداع آثار هنری پرداختند. از آثار و پدیده هایی که از جنبه های گوناگون تاریخی، هنری، مذهبی و اجتماعی در معماری اسلامی نقشی اساسی داشته، بناهای آرامگاهی و بقاع متبرکه است. در ایران آرامگاه های بسیاری، که منسوب به امامزادگان هستند، وجود دارد و یکی از آنها امامزاده احمد تفرش به شمار می رود.
درباره امامزاده احمد تفرش
شهرستان تفرش در استان مرکزی قرار دارد و یکی از قدیمی ترین شهرستان های این ناحیه به شمار می رود. این شهرستان که قدمت پیشینه ای غنی دارد مملو از جاذبه های تاریخی و مذهبی است که برخی از آنها عبارتند از: قلعه مراد سلطان، ویارنه های برج آقابیک، امامزاده بی بی خاتون، امامزاده بی بی ستین، مقبره عزیر نبی، بقایای قبرهای قدیمی با سنگ سفالی و … . یکی دیگر از جاذبه های مذهبی تاریخی این شهرستان امامزاده احمد تفرش محسوب می شود که موضوع این بحث از مجله مستر بلیط به شمار می رود و با دنبال کردن این مطلب می توانید بیشتر با این جاذبه گردشگری تفرش آشنا شوید.
این امامزاده در شهرستان تفرش و در روستای کوهین قرار دارد که این روستا در جنوب شرقی شهر تفرش واقع شده است. بنای این امامزاده در قرن هشتم هجری ایجاد شده، و تکمیل آن نیز در دوران صفوی انجام گرفته است. گفته می شود که ایشان از نوادگان امام موسی کاظم به شمار می روند و وفاتشان در ثلث اول قرن چهارم هجری اتفاق افتاده است. احتمال می دهند که امامزاده احمد قسمتی از عمر خويش را در تفرش بسر می بردند و به احتمال زياد با مردم بومي وصلت کردند و صاحب مكنت و حشمت و فرزند شده اند. به احتمال زیاد فردی که در این محل مدفون شده اند ابوعبدالله احمدبن موسی الابرش بن محمدبن موسی ابی السبحه بن ابراهیم المرتضی هستند.
ساختار و معماری امامزاده احمد
پلان این بنا از داخل و خارج به صورت هشت تركی مختلف الاضلاع است و شامل حرم، قبه و چند ايوان و حجره و غرفه و صندوق منبت كاری شده و صحن می شود. گنبد به شکل کلاه خود بر روی بقعه قرار دارد که دارای ارتفاعی برابر با پنج متر از جنس آجر است كه روی آن را با گچ اندود كرده اند. همچنین بقعه دارای دو درب شمالی و جنوبی است که درب شمالی آن آستانه ای آینه کاری شده دارد و در آن کتیبه هایی بر روی کاشی معرق لاجوردی با خطوط ثلث و نستعلیق دیده می شود. در داخل بقعه ضريحی قرار دارد که مشبک و منبت كاری شده است و ارزش بالایی دارد و دارای چند كتيبه افقی و عمودی به خط ثلث است. اين صندوق در كمال استادی منبت كاری شده و تاريخ ساخت آن سال 957 هجری است.
در قسمت بالای صندوق از چهار طرف جمله «احمد بن موسی بن جعفر» و در پشت سر عبارت «اين صندوق در زمان دولت عالم پناه شاه طهماسب بهادرخان الحسینی ساخته شده است» و در بالای سر درب سمت غربی عبارت «وقف نمود عاليجناب سيادت ماب باني الخيرات سيدخالدبن اهل علي بن شهاب الدين الحسيني» نوشته شده است. در قسمت پايين و قسمت شرقی نيز عبارات «عمل استاد شاه نظر بن استاد علی كاسوایی، كتيه العبد حاجی هادی بن علی بن عبدالقايم حسينی» دیده می شود. بر روی پايه های چهار طرف به طور عمودی چنين نوشته شده است: «به مدد استاد رستم و استاد حسين كاسوایی 20 شهريور جمادی الثانيه سنه 957 كتبه الفقير عين علی بن شهاب الدين الحسينی كتبه العبد شهاب الدين اهل علی الحسينی».
راه های دسترسی به امامزاده احمد
این امامزاده در شهرستان تفرش قرار دارد بنابراین برای زیارت باید در ابتدا راهی شهر تفرش شوید. روش های گوناگونی برای این سفر وجود دارد که یکی از آنها استفاده از اتوبوس است و شما می توانید با خرید بلیط اتوبوس تفرش به این شهر بروید. پس از اینکه به این محل رفتید می توانید به سادگی خود را به روستایی که این بنا در آن قرار دارد برسانید زیرا این روستا به شهر تفرش متصل است.
بازدید از امامزاده احمد تفرش
زیارت از این امامزاده در هر زمانی امکان پذیر است و با توجه به امکاناتی که در آن وجود دارد می توانید سفری راحت و آسوده داشته باشید. مستر بلیط پیشنهاد می کند پس از اینکه زیارت خود را انجام دادید در روستا نیز به گردش پردازید و از زیبایی های آن بهره مند شوید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید