دروازه درب کوشک کجاست؟ در زمان گذشته افراد برای ورود و خروج از شهرها می بایست از دروازه ها عبور می کردند، و زمانی که به یک دروازه می رسیدند به معنای این بود که به شهر بعدی رسیده اند، در گذشته معمولا مردم زمان ورود و خروج به شهرها از دروازه هایی شکوهمند و دلربا عبور می کردند، که آجر به آجر آن با هنر و زحمت بسیار فراوان چیده شده بود.
در واقع تعداد دروازه های شهر بسته به میزان رفت و آمد شهر بود، دروازه ها به طوری ساخته می شدند که دسترسی به عبور و مرور مردم، وسایل نقلیه، کالاها و حیوانات با کنترل صورت بپذیرد، یکی از این دروازه های تاریخی و مهم در شهر قزوین دروازه درب کوشک نام دارد که در ادامه مجله مستر بلیط با آن بیشتر آشنا خواهید شد.
تاریخچه دروازه درب کوشک
طبق اسناد موجود، شهر قزوین در اواسط قرن سوم قمری، دارای هفت دروازه بود که امکان ورود و خروج افراد را فراهم می ساختند، با گذشت زمان شهر گسترش یافت و همچنین جمعیت نیز در دوره قاجار افزایش یافت، که در این صورت دو دروازه دیگر نیز به این هفت دروازه اضافه شدند و مجموعا این شهر دارای ۹ دروازه بود که در گرداگرد شهر قزوین قرار داشتند.
یکی از این ۹ دروازه، دروازه درب کوشک نام داشت که در حال حاضر نیز از میان دروازه های متعدد تنها این دروازه با شکوه باقی مانده است، و مابقی دروازه ها در اثر خیابان کشی ها و عدم توجه مسئولین و با گذشت زمان ویران شده اند و به طور کامل تخریب شده اند.
شهر قزوین دارای آثار تاریخی متعددی است که هر کدام از آن ها روایتگر برگی از تاریخ این شهر مهم هستند، دروازه درب کوشک متعلق به دوران قاجار است، این دروازه با معماری و کاشی کاری بسیار زیبایی که دارد نمای منحصر به فرد و فوق العاده جذابی را ایجاد کرده است.
بنابر گفته مورخان و باستان شناسان دروازه قدمتی هزار ساله دارد، اما شکل و نمای ظاهری و فعلی این بنا به دوران قاجار برمی گردد، سبک کاشی کاری این دروازه به دوران حکمرانی شاهزاده میر محمد حسین عضدالملک برمی گردد که به سال ۱۲۹۶ هجری قمری متعلق است.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
بر خلاف دروازه قدیم تهران، دروازه درب کوشک فقط یک نما به سوی خارج شهر دارد که به وسیله طاق نماها، کاشی کاری ها و رسمی بندی ها تزئین شده است و گذرگاه دروازه را که به شکل اکلیل و نیم دایره است را در بر گرفته است.
بدنه ای که رو به داخل شهر است آجری ساده طراحی شده و همچنین نقش های مختلف و متنوع کاشی کاری و چهار گلدسته توپر نیز از ویژگی های منحصر به فزد این بنا به شمار می رود امروزه دروازه درب کوشک یا راه کوشک به صورت مخفف راکوش گفته می شود.
در هر دو سمت راه رو، دو طاق نما ساخته شده که با نرمی به سمت بیرون آمده و حالت آغوش گشوده را تداعی می کند، در ستونی که در سمت راست دروازه قرار دارد کتیبه ای به رنگ آبی زیبایی با متن کوچه درب کوشک بر روی کاشی نصب شده است این اثر تاریخی که در مستر بلیط آن را شناختید در تاریخ ۳۰ مرداد ماه ۱۳۵۴ تحت عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
علاوه بر موارد گفته شده کارهای زیبا سازی نظیر نورپردازی مجموعه درب کوشک و همین طور مرمت این بنا در سال های ۱۳۸۰تا۱۳۸۱ صورت گرفته است، طی چند سال گذشته نور پردازی بسیار خوبی در این بنا انجام شده بود اما متاسفانه اخیرا این تاسیسات آسیب بسیاری دیده و به کلی تخریب شده است، علاوه بر این آسیب های دیگری نیز به بنا و کاشی کاری های نفیس آن هم وارد شده است.
برج تجاری و مجسمه میرعماد
کمی آن طرف تر از دروازه درب کوشک، در وسط میدان نگاه تان به مجسمه سفید پنج متری می افتد که متعلق به هادی ضیا الدینی است، شما مجسمه میرعماد را می بینید که نشسته در صورتی که قطعه کاغذی در دست دارد طوری که به نظر می رسد او از خوش نویسی خود لذت می برد، اما حس خوبی که این نگاه به وجود می آورد چند ثانیه بیشتر طول نمی کشد چرا که برج تجارت بر حریم دروازه کوشک سیطره انداخته و بنای زیبای دروازه کوشک را کمتر نشان می دهد.
شرایط بازدید
دروازه درب کوشک یکی از جاذبه های تاریخی در استان قزوین است، برای بازدید از این مکان تاریخی از افراد هزیه ای دریافت نمی شود و افراد می توانند هر موقع که خواستند از این دروازه دیدن کنند.
بهترین زمان بازدید فصل بهار و تابستان است چرا که بازدید از تمام جاذبه ها امکان پذیر است اما در فصل زمستان به دلیل هوای بسیار سرد و زمستان های سرد شهر قزوین نمی توان به راحتی به گشت و گذار پرداخت. علاوه بر این دروازه چند دروازه دیگر نیز وجود دارد که هنوز پابرجا مانده و بازدید از آن ها نیز امکان پذیر است.
راه های دسترسی به دروازه درب کوشک
در شهر قزوین کنونی، در انتهای خیابان آزادی یا نادری قدیم درب کوشک قرار دارد که می توانید از این مکان بازدید کنید شما می توانید برای رسیدن به مقصد و راحتی سفر بلیط هواپیما قزوین تهیه کرده، به مقصد برسید و در این سفر خاطرات خوب و خوشی را برای خودتان رقم بزنید.
دیدگاهتان را بنویسید