همان طور که می دانید، مساجد از زمان های خیلی دور تا کنون، مورد توجه ویژه ای قرار داشته اند و در هر شهر و محله ای حداقل چند مسجد وجود دارد. البته در بین همه مسجدها، بعضی به دلیل ارزش، سابقه و قدمت تاریخی که دارند؛ بیشتر از بقیه مشهور هستند و به عنوان جاذبه تاریخی آن ها را می شناسند. مسجد جامع دماوند یکی از همین جاذبه های مهم در ایران است که هر ساله افراد زیادی همراه خانواده و دوستان شان به دیدن آن می روند و از تمام قسمت های قدیمی و زیبای آن، بازدید می کنند. این مسجد تاریخی، دارای ویژگی ها و معماری منحصر به فردی است که در ادامه مطلب قصد داریم بیشتر در مورد آن ها بپردازیم. از این رو پیشنهاد می کنیم این بخش جذاب از مجله مستر بلیط را از دست ندهید و تا انتها ما را همراهی کنید.
تاریخچه
با توجه به گفته برخی از مردم و شواهد باقی مانده در مسجد جامع دماوند، می توان گفت که زمان ساخت آن به دوره سلجوقی باز می گردد و قدمتی کهن دارد. البته پژوهشگران معتقدند که این بنا، تاریخچه ای دیرینه تر دارد و در زمان گذشته یک آتشکده بوده است. همچنین به علت زلزله های متعددی که در دماوند رخ داده، این مسجد آسیب های فراوانی دیده است و آخرین بار آن را در سال ۱۳۳۷ مورد مرمت و بازسازی قرار داده اند. به علت همین بازسازی ها، در حال حاضر فقط یکی از ستون های داخل شبستان، در شرقی مسجد و مناره مدور آجری از آن باقی مانده است و بر روی آن ها کنده کاری هایی بسیار قدیمی از خطوط عربی و کوفی دیده می شود. قابل ذکر است که این مسجد بی نظیر سر انجام در تاریخ ۱۵ آذر ۱۳۱۴ با شماره ۲۳۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و علاقمندان به تاریخ و مذهب می توانند از سراسر جهان به دیدن آن بروند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
بنای مسجد جامع دماوند به شکل مستطیل و دارای طرح شبستانی، اتاق های متعدد، تالار، مناره، گنبد و شبستان ستون دار است. این مسجد، در گذشته از قسمت های فوق العاده ای برخوردار بود اما پس از تخریب و بازسازی، دیگر به شکل اولیه خود بازنگشت. اگر بلیط اتوبوس را خریداری کردید و به دیدن این مسجد با قدمت رفتید، حتما از مناره ای که با کتیبه جدید، به خط کوفی بسیار زیبای سفید رنگ روی زمینه کاشی آبی رنگ، تزیین شده است نیز بازدید کنید. نا گفته نماند که بر روی این کتیبه بسیار با ارزش آیه ۵۶ سوره احزاب نوشته شده است. برای این که محراب اصلی این مسجد را تماشا کنید، باید به سمت جنوب غربی شبستان، درمنتهی الیه دیوار مسجد، بروید تا به آن برسید. این محراب را در دوره فتحعلی شاه قاجار، باز سازی کرده اند و برخی تغییرات اساسی بر روی آن به وجود آورده اند. برای تزئین ستون های مسجد از مهره های گچی که به صورت ضربدری در آمده اند، استفاده شده است و در کنار آن ها بوته و گل هایی کشیده اند. در مسجد جامع دماوند کتیبه های بسیار زیادی نیز وجود دارد که بر روی برخی از آن ها نام حضرت علی را نوشته اند و همین امر، زیبایی شان را دو چندان کرده است.
همچنین از جمله با ارزش ترین کتیبه هایی که در آن جا دیده می شود می توان به متن کتیبه سنگی دوره صفویه اشاره کرد. بر روی این کتیبه متن هایی بسیار با ارزش نوشته شده است که خواندن آن شاید برای تان تا حدودی مشکل باشد. اگر از تمام قسمت های مختلف مسجد جامع دماوند بازدید کردید، می توانید از سمت شمال غربی و جنوبی به طرف صحن مسجد بروید و از تماشای حوض، چاه و درختانی که در آن اطراف دیده می شوند لذت ببرید. البته دقت داشته باشید که قسمت جنوبی صحن، متعلق به رفت و آمد بانوان و قسمت شمال غربی مخصوص ورود و خروج آقایان است. کف صحن را سنگ فرش کرده اند و کسانی که بخواهند از آن جا وضو بگیرند، می توانند از آب چاه و حوض به راحتی استفاده کنند. در طبقه زیرین مسجد نیز می توانید قدیمی ترین بخش که شبستان کوچک زمستانه است را مشاهده کنید که دارای چهار ستون بتنی بلند است. نوع معماری و ساخت مسجد را از بناهای دوره ساسانی، برگرفته اند و آن را با ستون های آجری و سنگی تکمیل کرده اند. به سبک بناهای ساسانی بنا شده است. در قسمتی از این مسجد تقریبا بین دو شبستان، فضایی را برای استقرار بانوان فراهم کرده اند تا در آن جا راحت تر مشغول عبادت شوند.
شرایط بازدید
شما می توانید به صورت آنلاین از سایت مستر بلیط، اقدام به خرید تمام بلیط های مورد نظرتان کنید و به راحتی در هر ساعتی که بخواهید از مسجد جامع دماوند بازدید به عمل آورید. همچنین بازدید از این اثر تاریخی کاملا رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه ای بابت ورودی نیست.
آدرس و نحوه دسترسی
مسجد جامع دماوند در شرق شهر دماوند، بین محله های قدیمی چریک و قاضی واقع شده است و برای رفتن به آن جا می توانید؛ از هر گونه وسیله نقلیه ای که بخواهید، استفاده کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید