آتشکده دره شهر

آتشکده دره شهر کجاست؟ معرفی + راه‌های دسترسی

آتشکده دره شهر کجاست؟ در دوران حکومت ساسانیان سه آتش بزرگ وجود داشته که دارای نام های آذر فرنبغ، آذر گشسب و آذر برزین مهر یا مهر برزین بودند. هر سه این ها به سه طبقه از طبقات اجتماعی در دوران ساسانی تعلق داشتند.

می توان گفت آتشکده های ساسانی به نسبت اهمیت آتش های آن ها دارای درجات مختلفی بودند اما همه آن ها تقریبا در اساس ساختمان شان با یکدیگر یکسان و طبق نقشه ای واحد بنا شده بودند.

در کل برای بنای آتشکده دره شهر می توان گفت که یک بنای چهار ضلعی است که در چهار ضلع آن چهار درگاه طاق دار وجود دارد و گنبدی بر روی این فضای چهار ضلعی قرار گرفته است.

دلیل این که این آتشکده به چهار طاقی مشهور شده است نیز همین امر است، گاهی این چهار طاق به شکل منفر هستند، اما در برخی از آن ها دالان هایی طواف دار و فضاهای وابسته به چشم می خورد، مثل آتشکده قصر شیرین، عموما بیشتر این بناها بر روی بلندی ها ساخته می شوند.

یکی دیگر از آتشکده هایی که در آن زمان بسیار معروف بوده آتشکده آذر گشسب است که در تخت سلیمان آذربایجان واقع گشته است. ساخت و طراحی این آتشکده به قدری ساده و نیرومند بوده است که در معماری شرق و غرب تاثیر به سزایی داشته است.

شباهت کافی آتشکده با استوپا در سرزمین های تحت قلمرو آئین بودا وجود دارد، یکی از ویژگی های بارز این آتشکده فضای بزرگ داخلی آن است که موجب شده امتیازات بیشتری در بین بناهای تاریخی داشته باشد با مجله مستر بلیط همراه باشید تا بیشتر با این بنای تاریخی آشنا شوید.

تاریخچه آتشکده دره شهر 

تاریخچه آتشکده دره شهر 

در زمان گذشته آتشکده ها مکانی برای گرامی داشت آتش مقدس و مراسمات مذهبی به شمار می رفتند، و از نظر معماری مبتی بر اصول ویژه و خاصی بودند.

قدمت آتشکده دره شهر به بیش از ۱۴۰۰ سال قبل بر می گردد، یکی از مهم ترین آثار تاریخی در استان ایلام، آتشکده چهار طاقی شهرستان دره شهر می باشد اما متاسفانه وجود علوفه دام ها و ریزش دیوارها و همچنین نوشتن یادگاری بر روی این اثر تاریخی تا حدودی هویت آن را از بین برده است.

شهرستان دره شهر یکی از شهرهای استان ایلام به شمار می رود و دارای آثار تاریخی جذاب و متعددی است که از دوران مختلف تاریخی خصوصا دوره ساسانی و قرون اسلامی به چشم می خورد. اکثر آتشکده ها در دوران ساسانی و اسلامی به وجود می آمدند.

این آتشکده به نام های دیگری نیز معروف است و افراد آن را با نام های متعددی از جمله «چهار طاقی سرخ آباد، چهار در سرخ آباد، آتشکده چهار طاقی دره شهر، آتشکده تنوره سرخ» می شناسند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

در کناره چپ رودخانه سراب دره شهر این چهار طاق واقع گشته است این آتشکده بر روی تپه ماهوری تنوره سرخ قرار دارد با توجه به معماری و طراحی هایی که در ساخت آن به کار رفته است می توان فهمید که این بنا قدمت بسیار زیادی دارد.

در بخش جنوبی چهار طاقی بقایای پلکانی که دارای طول ۱۰ متر و عرض یک متر است به چشم می خورد این پلکان دارای شیب بسیار ملایمی است که احتمالا ورودی بنا در گذشته بوده است.

چهار طاق دارای پلانی به شکل مربع می باشد که ابعاد آن ۵ در۵ متر بنا شده است و دارای دیواره هایی با عرض ۸۰ سانتی متر و همچنین ارتفاع طاق از زمین ۷۰ سانتی متر است. این طاق دارای گنبد تک جداره ای است که قوسی شکل و با سیستم گوشواره بنا شده است.

در بالای گنبد دریچه ای قرار دارد که در زمان مرمت این دریچه بسته شده است. این اثر تاریخی و جذاب در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و دارای ابعاد کوچکی است، و یکی از مهم ترین و معروف ترین آثار باستانی در استان ایلام به شمار می رود.

آثار یافت شده از آتشکده دره شهر

در نتیجه فعالیت های باستان شناسی که به بررسی و شناسایی انجامیده بود، آثار تاریخی از دوران ساسانی یافت شده است که این آثار شامل گونه های متنوعی از سفال های مربوط به دوران ساسانی که به رنگ قهوه ای و با نقوش فشرده شبه فلسی و نوار کنده موج دار در زیر لبه و یا روی لبه است.

برخی از سفال های مربوط به قرون نخستین اسلامی که به رنگ نخودی ساده و دارای لعاب یک رنگ تجزیه شده و یا دارای نقش های استامپی افزوده شده و در اطراف این بنای تاریخی به دست آمده است.

مصالح به کار رفته در آتشکده چهار طاقی دره شهر

مصالحی که در این آتشکده به کار رفته، از قلوه سنگ های نتراشیده، لاشه سنگ در اندازه و ابعاد مختلف و ملات گچ نیم کوب است. مصالح مورد استفاده در این بنا به صورت بوم آورد بوده و از محیط اطراف تهیه شده است.

چرا که منطقه کوهستانی بوده و وجود تپه های ماهور اطراف بنا که دارای ساختار اصلی گچی است، سنگ ها و لاشه سنگ ها و گچ مورد نیاز را برای ساخت و ساز این بنا فراهم آورده است.

آثار یافت شده از آتشکده

شرایط بازدید از آتشکده دره شهر 

آتشکده دره شهر به دلیل این که بر روی چهار طاق بنا شده به بنای چهار طاقی نیز مشهور است  پیشنهاد مستر بلیط برای بهترین زمان برای سفر به این مکان تاریخی بهار تا اوایل پاییز می باشد برای ورود هزینه ای از گردشگران دریافت نمی شود و در تمام ایام سال همه روز می توانید از این بنا دیدن کنید و لحظات شاد و مفرحی را برای خودو خانواده خود رقم بزنید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

آتشکده چهار طاقی دره شهر در فاصله حدودا ۸۰۰ متری شرق دره شهر و در دامنه ارتفاعات شرقی شهر و مشرف بر جاده دره شهر که به آبدانان در استان ایلام می رسد قرار دارد.

این بنا در بخش جنوبی روستای سرخ آباد واقع گشته است و قرار گرفتن آتشکده بر روی تپه هایی که دارای رنگی متمایل به سرخ هستند موجب شده تا اهالی آن منطقه چهار طاقی را با نام آتشکده تنوره سرخ، چهار در سرخ آباد بشناسند.

گردشگران و علاقمندان می توانند برای بازدید از این مکان تاریخی بلیط اتوبوس دره شهر را تهیه کنند و خود را به مقصد برسانند.

اشتراک‌گذاری
Author image
ashja
ashja

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر می دهید