خرم آباد یکی از کهن ترین شهرهای تاریخی ایران است که قدمت چند هزار ساله دارد. این شهر مرکز استان لرستان است و جاذبه های بسیاری را در خود جای داده و جزء یکی از اصلی ترین مقاصد گردشگری در غرب ایران محسوب می شود. معمولاً اکثر گردشگران ترجیح می دهند در فصل هایی همچون بهار و اوایل نوروز به این شهر سفر کنند چرا که خرم آباد طبیعت بسیار زیبایی دارد و در فصل بهار هم این زیبایی به اوج خود می رسد.
اما به این معنی نیست که در فصلهای دیگر بازدید از این شهر دیدنی خالی از لطف باشد. همان طور که گفتیم در خرم آباد جاذبه های دیدنی بسیاری وجود دارد که قدمت برخی از آن ها به هزاران سال پیش باز می گردد و یکی از همین جاذبه ها مناره آجری خرم آباد است. در ادامه با مجله مستر بلیط همراه باشید تا شما را با این بنای تاریخی بیشتر آشنا کنیم.
تاریخچه مناره آجری خرم آباد
مناره آجری خرم آباد متعلق به قرن چهارم هجری است. از این مناره در گذشته برای نگهبانی و دیده بانی و هدایت کاروان هایی، که از این شهر عبور می کرده اند، استفاده می شده است.
براساس تحقیقات باستان شناسی عده ای از مردم قدیمی همچنین محققین بر این اعتقاد هستند، که این مناره متعلق به دوره حکومتی دیلمیان است فایده هم بر این اعتقاد هستند که این مناره در گذشته ارتفاع بیشتری داشته و اکنون به دلیل فرسایش ارتفاع آن کاهش یافته در حال حاضر ارتفاع آن حدود ۳۰ متر و حداکثر قطر آن ۴.۵ متر است.
به طور کلی باستان شناسان قدمت این مناره را ۹۰۰ سال تخمین زدند و مصالحی که برای ساخت آن استفاده شده از جنس گچ و سنگ است. این منار آجری در سال ۱۳۷۶ به واسطه سازمان میراث فرهنگی به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در گذشته هنگامی که شب فرا می رسید بر بالای مناره ها آتش روشن می کردند تا دید بهتری به شهر داشته باشند و علاوه بر آن رهگذران و کاروانسراها راحت تر تردد نمایند.
نقشه و معرفی قسمت های مختلف
همانطور که گفتیم ارتفاع این مناره حدود ۳۰ متر و درب ورودی آن در ضلع غربی واقع شده است. برای ورود به برج ابتدا باید از ۹۹ پل عبور کنید تا به پشت بام دسترسی پیدا نمایید. هنگامی که به بالای مناره می رسید چشم اندازی از کل شهر در زیر پاهای تان و در جلو چشم تان پدیدار می شود که در نوع خود بسیار شگفت انگیز و خارق العاده است.
در اطراف مناره آجری خرم آباد دیواره های وجود دارد و گفته می شود که در گذشته در این مکان یک مسجد و کاروانسرا وجود داشته که متاسفانه با گذشت سالیان سال تخریب شده است. بیشترین مناره های تاریخی که در کل ایران وجود دارد تقریباً در دوره اسلامی ساخته شده اند.
معمولاً اکثر این مناره ها در نزدیکی مساجد ساخته می شده اند در گذشته های دور تر مناره ها را به صورت تکی در نزدیکی مساجد می ساختند اما پس از مدتی سبک ساختمان تغییر کرد و آن ها را به صورت دوتایی در سردر ورودی مساجد علم می کردند.
به طور کلی میتوان گفت که مناره ها، معنای مذهبی دارند و از آن ها استفاده های بسیاری شده است، برای مثال یکی از کاربردهای مناره این بوده تا مسافران و کاروانیان که از شهر عبور میکردند راحت تر بتوانند مسیرها را پیدا کنند، آن ها به این صورت عمل می کردند که وقتی شب می شد، بر روی مناره ها آتش روشن میکردند تا کاروانها و مسافران بتوانند مسیرشان را به راحتی پیدا کنند. علاوه بر این در دوره اسلامی از مناره ها برای جلوگیری از رانش زمین و همچنین محکم کردن بناهایی که اطراف آن ساخته می شده استفاده می کردند.
مناره آجری خرم آباد در واقع در شهر شاپورخواست قرار داشته و با توجه به تخریب ها و دیواره های ویران شده که اطراف آن وجود دارد اینگونه به نظر می رسد که در زمان های قدیم این مناره درست در مرکز شهر قرار داشته و به تمامی خانههای اطراف تسلط داشته است. پیشنهاد می کنیم که در صورت امکان حتما بر روی پشت بام مناره بروید و چشم انداز زیبای شهر را از نزدیک تماشا کنید.
شرایط بازدید
همانطور که گفتیم خرم آباد یکی از زیباترین شهرهای ایران است که سالانه گردشگران زیادی با تهیه بلیط اتوبوس خرم آباد به مقصد گردش و تفریح به آن سفر می کنند.
اگر شما هم جزء همین دسته از افراد هستید پیشنهاد می کنیم یک زمان مناسب را برای بازدید از این شهر زیبا تعیین نمایید. برای بازدید از منار آجری خرم آباد هیچگونه شرایط خاصی وجود ندارد و شما می توانید در طول روز از این بنای تاریخی دیدن نمایید چشم انداز زیبای شهر را از بالای آن تماشا کنید.
راه های دسترسی به مناره آجری خرم آباد
موقعیت مکانی مناره آجری خرم آباد بسیار مناسب است تا جایی که شما در هر نقطه از شهر که قرار داشته باشید می توانید به راحتی خودتان را به آن جا برسانید. آدرس دقیق مناره آجری خرم آباد به شرح زیر است:
دیدگاهتان را بنویسید