جالب است بدانید که یکی از مشهورترین خیابان های ایران، با نام خیابان سپه قزوین قرار دارد. شاید افرادی که به این شهر سفر داشته اند، نام آن را شنیده باشند، زیرا نام این خیابان در لیست آثار به ثبت رسیده و برجسته کشور دیده می شود.
تفاوت اصلی این خیابان با دیگر بلوارها، میدان ها و گذرهای هم نسل خودش در غیر ارگانیک بودن آن است. خیابان سپه یک مسیر مسقیم بوده که از سردر عالی قاپو (یکی از هفت در و تنها در باقی مانده از باغ صفوی) تا نزدیکی های مسجد جامع قزوین ادامه داشت.
این خیابان که امروزه با لقب دیگری یعنی خیابان شهدا در بین مردم شهرت یافته، شاهد برپایی اغلب مراسمات اصلی کشور از جمله تجمعات، راهپیمایی های مهم، مراسمات مذهبی و ملی است. ناگفته نماند که بیشتر قدیمی های این شهر هنوز آن را با نام خیابان سپه می شناسند.
ناصرالدین شاه قاجار در سفرنامه فرنگ از این خیابان به عنوان یکی از خیابان های نوین ایران یاد کرده است. چنانچه تصمیم دارید از خیابان سپه در قزوین بازدید نمایید، توصیه می کنیم با مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات کامل تری در خصوص آن بدست آورید.
تاریخچه خیابان سپه قزوین
خیابان سپه قدمتی کهن دارد و دیرینگی آن به عصر صفویه بر می گردد. آن زمان که شاه طهماسب پایتخت را به قزوین انتقال داد، بناها و عمارت های زیادی در این شهر احداث شدند. در این بین خیابان سپه در محله حصار شاپور یا همان شهرستان قدیم، همراه بسیاری دیگر از بناها از جمله باغ صفوی، عمارت دولتخانه، حرمسرا و باغ های شرقی و غربی باغ سعادت آباد، ساخته شد.
زمانی که شاه طهماسب در هرات به عنوان ولیعهد ایران زندگی می کرد، در محله ای تحت عنوان «خیابان» مستقر بود، که گویا همین نام خیابان نیز از همان محله الهام گرفته است.
در هنگام حکومت شاه صفی ششمین پادشاه صفویان، خیابان را به سمت جنوب ادامه دادند و تقریبا آن را به قبرستان کهنبر که در ضلع جنوبی شهر قرار دارد، متصل کردند.
پس از گذشت سال ها عنوان این خیابان بر بخش هایی از همان محله حصار شاپور نهاده شد و این قسمت از قزوین «محله خیابان» نام گرفت. علت اهمیت خیابان سپه این بود که تا پیش از عصر صفویه، بلوارها، خیابان ها و معابر را به شکل ارگانیک احداث می کردند در صورتی که خیابان مذکور نخستین خیابان از پیش طراحی شده دوران صفوی بشمار می رفت و منجربه تحولی عظیم در نحوه شهرسازی ایران شد.
این خیابان در طول تاریخ عنوان های مختلفی به خود گرفته از جمله: عالی قاپو و دولتی؛ اما اکنون با نام خیابان شهدا در بین مردم قزوین شناخته می شود و به خاطر نزدیک بودن به دیگر جاذبه های توریستی، بسیار پرتردد و شلوغ است. در سال 1307 بعد از اینکه پهلوی اول به قزوین سفر کرد، نام این خیابان از دولت به سپه تغییر یافت.
از حیث اهمیت تاریخی که این خیابان دارد، در سال 1387 به عنوان نخسین خیابان از پیش طراحی شده کشور، در لیست آثار ملی ثبت شد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
موقعیت جغرافیایی خیابان سپه به گونه ای است که از ناحیه شمالی به عمارت چهلستون و سردر عالی قاپو اتصال پیدا کرده و در قسمت جنوبی از مسجد جامع شهر عبور می کند و به بلوار سلامگاه و خیابان راه ری می رسد.
در قسمت شرقی همین خیابان، دکان های جدیدی ساخته شده که نمای ظاهری آنها از معماری کهن الهام گرفته است. پس از اینکه این خیابان احداث شد، سعد السلطنه که یکی از مباشران دولت ناصرالدین شاه بود و در سال های بعد به عنوان حکمران قزوین منتصب گردید، فرمان داد که در ضلع جنوبی همین خیابان و رو به روی مسجد عتیق تا چهارراه خیابان سپه، مهمان خانه، چاپارخانه، تلگراف خانه هند و اروپا بنا شود.
در ادامه خیابان کنونی از یک گذرگاه کم عرض در ضلع شرقی مهمان خانه به خیابان طهران پیوند داده شد. امروزه این قسمت از خیابان سپه به مکانی برای بارفروشان تبدیل شده است.
در واقع در سال 1310 مهمان خانه و چاپارخانه سعد السلطنه ویران شدند و جای خود را به سبزه میدان داد و به این دلیل که آب آن منطقه به خوبی تامین نمی شد، به یک خرابه تبدیل گشت. پس از این اتفاقات و با ورود قطار به شهر قزوین و ساخت ایستگاه در ناحیه جنوب شهر، تصمیم گرفتند که خیابان مذکور را تا همان ایستگاه پیش ببرند، درنتیجه سبزه میدان و بخشی از کاروانسرا تخریب شد.
با گذشت زمان و انتخاب اصفهان به عنوان پایتحت، نمونه بهتر و پیشرفته تر این خیابان که همان چهار باغ اصفهان بود ساخته شد و همین امر نشان می دهد که خیابان سپه اولین خیابان غیر ارگانیک ایران است.
حوالی این خیابان، بناهای ارزشمند و تاریخی دیگری مثل جامع عتیق، سردر عالی قاپو، مدرسه امید، هشتی مربوط به خانه میرزا حسن شیخ الاسلام، آرامگاه امامزاده اسماعیل، آب انبار مسجد جامع، کاخ هتل پاریس، عمارت رئوفی و عمارت ابوترابی احداث شدند که قدمت آنها موجب شده جز آثار برتر قزوین بشمار بروند. بسیاری از گردشگران در هنگام بازدید از این خیابان به دیدن این آثار نیز می روند.
شرایط بازدید
اگر می خواهید به بازدید از خیابان سپه در استان قزوین بروید می توانید از وسایل نقلیه متفاوتی بهرمند شود. برای دریافت بلیط نیز به جای رفتن به آژانس های مسافرتی به یکی از وب سایت های قابل اعتماد مثل مستر بلیط، مراجعه کرده و در کوتاه ترین زمان ممکن و بدون واسطه بلیط را به نام خودتان به ثبت برسانید.
دقت کنید اگر بلیط را به شکل آنلاین سفارش دهید، می توانید از تخفیفات نیز استفاده کنید. از طرفی امکان دریافت بلیط چارتر و ارزان را نیز دارید. از آنجا که قزوین در دامنه کوه های البرز واقع شده، در ایام گرم از آب و هوایی مطلوب و دلچسب برخوردار است، بنابراین توصیه ما به شما این است که سفرهای تفریحی خود را به اواخر بهار موکول نمایید.
بطَبع این خود شما هستید که تصمیم می گیرید با توجه به نیازتان چه وسیله نقلیه ای را برگزینید اما چنانچه برای رسیدن به مقصد عجله دارید و می خواهید در اولین فرصت خود را به مقصد برسانید، یک بلیط هواپیما خریداری نمایید و در صورتی که قصد دارید، هزینه ها را تا میزان چشمگیری کاهش دهید و یا از مسیر سفر لذت ببرید، بلیط اتوبوس قزوین را به شما پیشنهاد می کنیم.
راه های دسترسی به خیابان سپه قزوین
برای رفتن به خیابان سپه، این جاذبه فرهنگی در قزوین، می توانید از وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوس و تاکسی استفاده کنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید