شهرستان محلات با وسعت تقريبی 1968 كيلومتر مربع، در جنوب شرقی استان مركزی واقع شده است. این  شهرستان یکی از گردشگر پذیر ترین شهرستان های استان مرکزی شناخته می شود. محلات علاوه بر جاذبه های طبیعی که در خود دارد، دارای تعداد زیادی از آثار تاریخی است که موضوع گواهی بر قدمت تاریخی این شهرستان می دهد. شهر محلات، مرکز این شهرستان است که از شمال به قم و آشتیان، از جنوب به اصفهان و گلپایگان، از غرب به خمین و اراک و از شرق به دلیجان محدود می شود. این شهرستان از قدمت زیادی برخوردار است به طوری که بر اساس اسناد تاریخی از دوران هخامنشایان افرادی در این منطقه ساکن بودند. در مورد وجه تسمیه آن گفته می شود که از آنجایی که در این شهر محله های مختلفی با قومیت های متفاوت وجود داشته است این ناحیه را محلات نامیدند. یکی از آثار تاریخی این شهر که خود به تنهایی نشان دهنده قدمت بالای این منطقه است آتشکده آتشکوه نام دارد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد این اثر تاریخی با ارزش اطلاعاتی گردآوری کرده ایم که در اختیار شما قرار می دهیم. اگر تمایل دارید روزی از این ناحیه دیدن کنید بهتر است این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید.

معرفی آتشکده آتشکوه

معرفی آتشکده آتشکوه

این اثر تاریخی یکی از با ارزش ترین آثار تاریخی ایران است که در شهرستان محلات و در نزدیکی شهر نیم ور قرار دارد. این بنا یکی از آتشکده های ساخته شده در دوران ساسانی است که تا به امروز نیز وجود دارد. در دوران ساسانی با توجه به اینکه دین زرتشت به رسمیت شناخته شد هر یک از پادشاهان ساسانی آتشی بر پا می کردند که نشانی از سلطتنشان به شمار می رفت. بر طبق متون اوستايی سه آتشكده آذر برزين مهر، آذر گشنسب و آذر فرنبغ به جهت آنكه آتش بهرام در آنها فروزان بوده است، از تمامی آتشكده های ديگر با اهمیت تر و مقدس تر محسوب می شدند و جايگاه بسيار مهمی در ميان طبقات اجتماعی جامعه ساسانی داشته اند. آتشکده آتشکوه در نزدیکی روستایی با همین نام و همچنین پای کوهی با نام آتشکوه قرار دارد و به درستی مشخص نیست که آتشکده این نام را از کوه گرفته است یا برعکس. در هر صورت این مکان زمانی محل عبادت زرتشتیان بوده و آتش مقدس در آن قرار داشته است. با توجه به ارزش تاریخی و معماری زیبای بنا، در سال 1317 این اثر تاریخی را به لیست آثار ملی ایران اضافه کردند. در کف ایوان آتشکده هنگام کاوش های باستان شناسی از این ایوان و پیشخوان آن در سمت شمال آتشکده، تعدادی قطعات گچبری و سفال های متعلق به عصر ساسانیان کشف شدند. وجود جریان آب دو رشته کاریز بسیار قدیمی که به نام های آتشکده و مسلخ بالا شهرت دارند و همچنین زمین های حاصلخیز و سرسبز در غرب و شمال و جنوب غرب آتشکده نشان می دهند که احتمالا یک باغ متعلق به آتشکده در دوره ساسانیان، در این مکان وجود داشته، زیرا احداث باغ از مبانی فرهنگی ساخت هر آتشکده در آن زمان بوده، هر چند امروز اثری از این باغ باقی نمانده است.

معماری آتشکده آتشکوه

معماری آتشکده آتشکوه

با وجود عناصر و الگو ها در ساخت بناهای ساسانی به ويژه چارطاقی ها و آتشكده ها ثابت است اما هر يك، ويژگی و مشخصات خاصی دارند و هيچ كدام از نظر پلان كاملاً مشابه يكديگر نيستند. چارطاقی و آتشكده ها دارای عناصر معماری مشخصی نظير چهار جرز قطور، چهار دهانه عريض در جرزها، سقف گنبدی، پلان مربع چليپا و دالانی در يك طرف يا پيرامون چارطاق هستند. این آتشکده نیز مانند دیگر آتشکده ها، پلانی چلیپایی دارد و از بخش های متنوعی مانند چهار طاق، ایوان، اطاق های واقع در دو طرف ایوان و سایر محدثات تشکیل شده است. ابعاد چهار طاق بنا حدود 5 در 5 متر است که باعث می شود در ردیف آتشکده های بزرگ ایران قرار گیرد. ستون های این بنا به صورت مربع شکل هستند و از سنگ و ملات گچ ساخته شده اند. در بالای هر ستون، یک سنگ قواره بندی شده و یکپارچه، برای پایه طاق نصب شده است. در حال حاضر اثری از سقف این بنا دیده نمی شود ولی احتمالا به صورت گنبدی بوده است.

ایوان بنا در قسمت شمالی قرار دارد، به طوری که نمای انتهای دو دیوار ایوان در طرف شمال به صورت دو نیم ستون مدور دیده می شود. سطح ایوان نسبت به سطح چهار طاق بیشتر از یک متر پایین است و به همین خاطر در زمانی که این بنا سالم بوده یک راه پله واقع در جنوب ایوان، این دو فضا را به هم متصل می کرده است، همچنین به درستی مشخص نیست که این ایوان سرپوشیده بوده است یا خیر. در دو طرف غرب و شرق ایوان، دو اطاق قرار داشته که فقط قسمتی کمی از دیوار و ورودی آنها باقی مانده که عرض اطاق غربی ایوان، کمتر از اطاق دیگر در سمت شرق است. طاقچه های مربع شکل منظمی در یک ردیف، در دیوار مشترک اطاق غربی با ایوان وجود دارد که تنها با استفاده از نردبان می توان به آنها دسترسی داشت. احتمالا از این طاقچه ها به منظور نگهداری اشیاء و مدارک آتشکده برای مدتی مشخص استفاده می کردند. نکته جالب در مورد این طاقچه ها وجود اثر انگشت معمار بنا بر روی آنها است. بر اساس شواهد و مدارکی که از تحقیقات باستان شناسی در این آتشکده وجود دارد، در پیرامون آن بناهای مختلفی مثل اطاق و ایوان و مخزن (انبار) وجود داشته است که اکثراً از سنگ و گچ ساخته شده بودند.

برای اینکه به محلات بروید می توانید از اتوبوس استفاده کنید که وسیله ای امن و مقرون به صرفه به شمار می آید و خرید بلیط اتوبوس را نیز از مستر بلیط و به صورت آنلاین انجام دهید.

راه های دسترسی به آتشکده

راه های دسترسی به آتشکده

اگر می خواهید از این بنا دیدن کنید باید به روستای آتشکوه که در فاصله 20 کیلومتری از شهر محلات قرار دارد بروید. پیشنهاد می کنیم این مسیر را به وسیله خودرو شخصی طی کنید تا در آرامش و آسایش بیشتری به این مکان برسید.

بازدید از آتشکده آتشکوه

برای دیدن این بنا نیاز نیست هزینه ای را پرداخت کنید و می توانید به رایگان از آن دیدن کنید. در صورتی که به این منطقه سفر به هیچ عنوان تماشای این اثر تاریخی را از دست ندهید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *