موزه مردم شناسی رشتخوار

موزه مردم شناسی رشتخوار

موزه ها یکی از جاذبه های گردشگری هر منطقه ای به شمار می آیند که سالانه افراد زیادی از آنها بازدید می کنند. این موزه ها نمایانگر آداب و رسوم یک منطقه هستند که می توانند بازدیدکنندگان را به رسم و رسوم منطقه آشنا کنند. بنیان موزه های مردم شناسی در دنیا به مجموعه های کوچکی بر می گردد که توسط اشخاص مختلف در کشورهای اروپایی جمع آور یم شدند و به دوره رنسانس و یک قرن بعد از مربوط می شود. این مجموعه ها شامل اشیاء نادر از نقاط مختلف جهان می شد. قدیمی ترین شیئی که از این مجموعه ها بر جای مانده، بلاپوشی است که از پر پرندگان درشت شده و به گروه سرخپوستان توپی ناسا متعلق بود و در حال حاضر نیز در موزه انسان در شهر پاریس نگهداری می شود. در قرن نوزدهم میلادی این نوع موزه ها در اروپا زیاد شد و به آمریکا هم سرایت پیدا کرد. قدمت موزه های مردم شناسی در ایران به سال 1314 بر می گردد که در آن زمان دایره ای به اسم انسان شناسی در اداره کل عتیقان وابسته به وزران معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه وجود داشت و با گذشت زمان به موزه مردم شناسی تغییر پیدا کرد. یکی از موزه های مردم شناسی در ایران موزه مردم شناسی رشتخوار به شمار می آید که در استان خراسان رضوی قرار دارد.

درباره موزه مردم شناسی رشتخوار

درباره موزه مردم شناسی رشتخوار

در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد موزه مردم شناسی رشتخوار اطلاعاتی را برای شما جمع آوری کرده ایم که در اختیارتان قرار می دهیم. رشتخوار یکی از شهرستان های استان خراسان رضوی به شمار می رود که در جنوب این استان قرار دارد. این منطقه از قدمت بالایی برخوردار و دارای سرگذشتی بسیار غنی است و در بیشترین دوره ها آباد بود و ساکنان بسیاری داشت. البته گفته می شود که قدمت شهر کنونی رشتخوار به دوران قاجار بر می گردد، به همین خاطر بود که در این منطقه نیاز به داشتن موزه مردم شناسی احساس می شد. در سال 1391 این موزه در قالب 5 غرفه و در ضلع شرقی خانه قرائی شروع به فعالیت کرد. در موزه مردم شناسی رشتخوار به معرفی آداب و رسوم و گوشه ای کوچک از شیوه زندگی و نیز مشاغل رایج گذشته این شهرستان پرداخته می شود و بازدید کنندگان را با گذشته این منطقه بیشتر آشنا می کند. علاوه بر این در این موزه اشیاء قدیمی مربوط به دوران قاجار و پهلوی نیز در معرض دید افراد قرار دارد. با گشت و گذار در این موزه نه تنها شسرگرم می شوید بلکه در دل تاریخ نیز سفر می کنید.

تاریخچه موزه مردم شناسی

تاریخچه موزه مردم شناسی

همانطور که در بخش قبلی گفتیم این موزه در خانه قرائی شهر رشتخوار تاسیس شده است. خانه قرائی یکی از خانه های تاریخی شهر رشتخوار به شمار می آید که در زمان قاجار ساخته شده و از معماری خاصی برخوردار است. این خانه به دستور حاج سلطان علی خان قرائی، که با نام حاجی خان ياور شهرت داشت، و توسط معماران يزدی در ۲۰ شعبان ۱۳۴۴ هجری قمری، مقارن با دوران قاجار، ساخته شد و سال ۱۳۸۰ به شماره ۵۱۴۷ در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت. این خانه دارای 2000 متر مساحت و از بخش های متعددی مثل ایوانی با شش ستون، تزئینات کاشیکاری و آجرکاری، هشتی، شبستان، حیاط مرکزی و … تشکیل شده است.

بخش های محتلف موزه مردم شناسی

این موزه هم مانند دیگر موزه های مردم شناسی از بخش های گوناگونی تشکیل می شود. در ادامه هر یک از این بخش ها را به اختصار توضیح می دهیم.

غرفه حساب و کتاب

یکی از قسمت های این موزه که می توان آن را مهم ترین بخش موزه دانست غرفه حساب و کتاب است که رابطه بین مالک و دهقان و نحوه تقسیم محصولات کشاورزی و آب زراعی این شهرستان در گذشته را به تصویر می کشد.

غرفه حساب و کتاب

غرفه آئین و مراسم های سنتی

غرفه دیگر این موزه، غرفه آئین و مراسم های سنتی به شمار می رود که در آن مراسمات مختلف این شهرستان را می توان دید و شامل شب چله، سفره هفت سین و … می شود.

غرفه هنرها و صنایع دستی

همانطور که از نام آن مشخص است در این غرفه می توان صنایع دستی و هنرهای سنتی شهرستان رشتخوار را مشاهده کرد. از جمله این صنایع دستی می توان به مثل فرش بافی، گلیم بافی، گلدوزی و معرق را اشاره کرد.

غرفه مطبخ

در این بخش می توان انواع غذاهای سنتی و قدیمی این شهرستان را مشاهده کرد و اینکه در هر بخشی از این شهرستان چه نوع غذایی بیشتر طبخ می شود.

راه های دسترسی به موزه مردم شناسی

راه های دسترسی به موزه مردم شناسی

این موزه در شهر رشتخوار قرار دارد که می توانید با خرید بلیط اتوبوس رشتخوار از مستر بلیط به صورت انلاین سفرتان به این منطقه را آغاز کنید. از آنجایی که این موزه در داخل شهر است به راحتی می توانید به دیدن آن بروید. موزه در خیابان امام خمینی شهر قرار گرفته است.

بازدید از موزه مردم شناسی رشتخوار

برای دیدار از این موزه باید هزینه ای را به عنوان ورودی پرداخت کنید و مدت زمانی که برای دیدار از آن نیاز دارید حدود یک ساعت است. این موزه همه روز در ساعات 8 صبح تا 5 بعد از ظهر باز است و بازدید کنندگان می توانند از تمام بخش های آن دیدن کنید. همچنین در زمان بازدید از آن می توانند از معماری خانه قرائی هم لذت ببرند و زمانی را به دور از استرس و شلوغی در این محل بگذرانند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *