موزه های گوناگون در هر سرزمینی ارائه کننده میراث فرهنگی روزگاران گذشته است. از این طریق است که می توان، با مشاهده اشیاء و بررسی چگونگی موجودیت و عوامل ایجاد آن، در بطن فرهنگ های گذشته، بخاطر پربارتر کردن آتیه فرهنگی، فرو رفت و به پژوهش پرداخت، از طریق آنچه در موزه ها در معرض دید قرار دارد، زندگی انسان های ادوار گوناکون را، از دیدگاه های مذهبی، سیاسی، اقتصادی، هنری و غیره می توان تحقیق و بررسی کرد. موزه محلی غیر انتفاعی است که اهداف آموزشی دارد و بوسیله جمعی متخصص اداره می شود. از جمله وظایف اصلی هر موزه جمع آوری و نگاهداری آثار هنری و فرهنگی است. موزه ها به عنوان موسساتی در جوامع نوین وظیفه یافته اند اشیائی را که به لحاظ ارزش فرهنگی شان گرامی داشته می شوند تا سرحد امکان از ویرانی و زوال مصون بدارند. جامعه این اشیاء را نه به انگیزهی احتکار، که به منظور بهره گیری از آنها محفوظ می دارد. انواع موزه ها بسیارند، همه آنها اشیائی را گردهم می آورند، نگاه می دارند مطالعه می کنند و به نمایش می گذارند. در ایران موزه های مختلفی وجود دارد که در شهرهای متعددی از کشور قرار گرفته اند و یکی از آنها موزه باستان شناسی ابهر به شمار می رود.
معرفی موزه باستان شناسی ابهر
ابهر از شهرستان های استان زنجان به شمار می رود که از قدمتی بالا برخوردار است و در آن می توان جاذبه های گردشگری متنوعی را یافت. مرکز این شهرستان، شهر ابهر است و از شمال به بخش طارم سفلی در استان قزوین ، از خاور به شهرستان تاکستان ، از جنوب به استان همدان و از باختر به شهرستان خدابنده محدود می شود. بقعهٔ امامزاده اسماعیل در شناط، بقعهٔ امامزاده زیدالکبیر در خاور این شهر و آرامگاه پیر احمد زهرنوش در جنوب شرقی ابهر از جمله جاذبه های گردشگری آن به شمار می آیند. موزه باستان شناسی ابهر نیز یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این منطقه محسوب می شود که در شهر ابهر و در آرامگاه پیر احمد زهرنوش واقع شده است. این بنا پس از توسعه شهر و احداث خیابان ها و معابر جدید، در وسط میدانی کوچک قرار گرفت و اطراف آن، که در گذشته گورستان بود، به عنوان فضای سبز میدان در نظر گرفته شد. بعد از احداث میدان، بنای تاریخی پیر در وسط فضای سبز میدان، که با نرده های آهنی محصور شده، قرار گرفت. علاوه بر این در سال 1390 این بنا به موزه باستان شناسی هم اختصاص پیدا کرد. مستر بلیطسفر به این منطقه و دیدار از جاذبه های گردشگری آن را به شما پیشنهاد می کند.
بخش های مختلف موزه باستان شناسی
این موزه از بخش های مختلفی تشکیل شده است که در ادامه این مطلب از مجله مستر بلیط برخی از آنها را برای شما توضیح می دهیم. این قسمت ها شامل بخش های تاریخی، و اسلامی و سنگ نوشته می شود.
بخش تاریخی
در این بخش اشیائی که از هیدج ابهر کشف شده اند قرار دارد و شامل ظروف سفالی ساده، آبریز سفالی، کوزه سفالی، خنجر مفرغی مربوط به عصر آهن و هزاره اول ق م می شود. همچنین انواع، بازوبند مفرغی، حلقه مفرغی و ظروف سفالی دوره اشکانی در ویترین ها قرار دارد.
بخش اسلامی
در این بخش ظروفی قرار دارد که به دوران پس از اسلام متعلق هستند و قرن ۴ ه ق تا دوره قاجار در بر می گیرد. همچنین اشیاء مکشوفه از سلطانیه مانند پی سوز ساده و بشقابی و ظروف لعابدار نیز در موزه دیده می شود. در این بخش انواع کتب خطی از دوره تیموری تا قاجار با موضوع مذهبی و نجوم، انواع تفنگ های دوره قاجار، انواع سکه های دوره سلجوقی، ایلخانی، صفوی و قاجار و … در معرض دید بازدیدکنندگان قرار دارد. همچنین تعدادی از ظروف مسی قلمزنی دوره قاجار ساخت زنجان نیز در ویترین های دوره اسلامی در معرض نمایش است.
بخش سنگ نوشته
همانطور که از نام آن مشخص است در این بخش تعدادی سنگ نوشته قرار دارد که شامل سنگ مزارهای مکشوفه از روستای دره سجین ابهر و روستای فلج خرمدره می شود. این سنگ مزارها به دوره قاجار و دوره تیموری بر می گردد که از صائین قلعه ابهر کشف شده اند. علاوه بر این اشیاء اهدایی از سوی اهالی ابهر در این بخش نگهداری می شود.
راه های دسترسی به موزه باستان شناسی
با خرید بلیط اتوبوس ابهر می توانید به این شهر بروید و پس از آن با وسایل نقلیه عمومی موجود در این شهر به سمت این موزه حرکت کنید. این موزه در انتهای خیابان 17 شهریور ابهر، واقع در بقعهی پیر احمد زهرنوش قرار دارد.
بازدید از موزه باستان شناسی ابهر
برای دیدار از این موزه باید هزینه ای را به عنوان ورودی پرداخت کنید که این هزینه برای گردشگران ایرانی ۲۰۰۰۰ و خارجی ۸۰۰۰۰ ریال است. ساعت بازدید از موزه در شش ماهه اول سال ۹ الی ۲۰ و شش ماهه دوم ۹ الی ۱۸ و در تعطیلات رسمی هم تعطیل است.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید