شهر فیض آباد با موقعیت جغرافیایی 35 درجه عرض شمالی، 59 درجه طول شرقی و با ارتفاع 980 متر از سطح دریا در یک دشت آبرفتی در شهرستان مه ولات در استان رضوی قرار دارد. به دلیل موقعیت نسبی و مجاورت از سمت غرب و جنوب غربی با کویر مرکزی، تابستان ها دارای آب و هوایی گرم و خشک است و زمستان ها به دلیل تاثیر پذیری از سیستم پرفشار بسیار قوی سیبری که باعث ریزش هوای سرد و خشک از شمال شرق می شود زمستان هایی سرد و خشن دارد. این شهر مرکز شهرستان مه ولات و دارای قدمتی بالا است، که همین سابقه تاریخی باعث وجود آثار تاریخی متعدد در آن شده است. در این شهرستان می توان آثار تاریخی و گردشگری که از دوره های تاریخی مختلف بر جای مانده است را بیابید. از میان این آثار می توان به مسجد جامع ازغند، رباط زرنوخ، کوه و آبادی ییلاقی اسفره (سبیره)، آرامگاه منسوب به ابوسعید ابوالخیر، بقایای قلعه چهل دختر، دشت دانیال، خانه اعتمادی، رباط خیرآباد، آب انبار همتآباد و … را نام برد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد آب انبار همت آباد مطالبی را برای شما رائه می دهیم تا بیشتر با این اثر تاریخی به جای مانده از گذشته آشنا شوید.
معرفی آب انبار همت آباد
آب به عنوان یکی از مهمترین عوامل طبیعی از دیرباز نقش بسیار مهمی در ایجاد سکونت گاه های انسانی داشته است. شکل گیری نخستین تمدن های شهرنشینی در بین النهرین، نیل، سند و نظایر آن، اهمیت این ماده حیاتی را در استقرار فضاهای زیستی نشان می دهد. مسئله آب در شهرها و روستاهای ایران همیشه تعیین کننده موجودیت و بقای حیات و در شهرهای مناطق گرم و خشک ایران این موضوع از اهمیت دو چندانی برخوردار بوده است. به همین خاطر نیاز به ذخیره و نگهداری آب داشتند تا در زمان های کم آبی از آن استفاده کنند. یکی از نوآوری های مهم در این زمینه، ساخت و ایجاد بناهای موسوم به آب انبار بوده است. به گواه شواهد تاریخی، قیدیمی ترین آثار به جای مانده از آب انبار تقریبا با پیدایش حکومت های اولیه در ایران همراه است. یکی از این آب انبار ها که در شهرستان مه ولات و در روستای همت آباد این شهرستان قرار دارد با نام آب انبار همت آباد شهرت دارد. گفته می شود که این آب انبار در زمان پهلوی اول ساخته شده و بانی ساخت آن فردی به نام فلاح بوده است که از خیرین این منطقه محسوب می شد. این بنا را در تاریخ 24 اسفندماه سال 1384 در لیست آثار ملی ایران قرار دادند.
معماری آب انبار
معماری آب انبار ها از یک الگوی خاص پیروی می کند و همگی از ساختاری یکسان برخوردارند. آب انبار ها از سه قسمت تشکیل می شود که شامل قسمت تنوره یا خزینه، بادگیر و گورو می شود. گودی برخی از خزینه ها حدود 8 تا 9 متر بوده و در زیرزمین ساخته می شده اند و برای خنکی و عدم هرز روی آب از کف آن، به جای شفته، آن را با سرب گداخته می پوشاندند. بادگیر را در بالای ساختمان می ساختند و از آن برای خنک نگه داشتن آب استفاده می کردند. به تیغه های عمودی که در بادیگر ایجاد می شد در اصطلاح پره می گفتند. قسمت گورو دارای پلکانی با شیب تند بود که افراد را به شیر آب می رسانده و پله ها معمولا دو تا سه متر چهنا و 50 سانتی متر بلندی داشته است. این آب انبار نیز از همین قسمت ها تشکیل شده است و مشتمل بر گنبدی مخروطی به ۱۰ تا ۱۲ متر با دو دهانه ورودی آب به عرض حدود ۱ متر و مخزن استوانهای شکل بزرگی در زیر قاعده مخروط و راه پلهای آجری آن است.
اگر می خواهید به شهر فیض آباد سفر کنید می توانید از اتوبوس برای این کار استفاده کنید و بلیط اتوبوس را نیز از مستر بلیط و به صورت آنلاین تهیه کنید.
راه های دسترسی به آب انبار
برای اینکه از این بنا دیدن کنید باید به روستای همت آباد که در 14 کیلومتری شهر فیض آباد قرار دارد بروید. این کار را می توانید با استفاده از خودرو های حمل و نقل عمومی که از فیض آباد به طرف این شهر حرکت می کنند انجام دهید.
بازدید از آب انبار همت آباد
در زمان دیدار از آن نیازی نیست هیچ گونه هزینه ای پرداخت کنید و می توانید به صورت رایگان این کار را انجام دهید. در زمان دیدار از بنا می توانید دیگر آثار تاریخی و گردشگری که در نزدیکی آن قرار دارند را نیز ببنید و زمانی حدود یک روز را به این فعالیت اختصاص دهید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید