یزد به عنوان یکی از شهرهای کهن و تاریخی ایران شناخته می شود که در گذشته کثه نام داشته و آن را به یزد گرد دوم ساسانی نسبت می دهند. کثه قلعه محکمی بوده که در اطراف حومه ای کویری قرار داشته و دارای دو دروازه آهنین ایزد و دروازه مسجد بوده است. به گفته برخی از افراد یزد جز استخر فارس بوده که یزدگرد سه نفر از سرداران خود را دستور می دهد که سه دره را در کثه بسازند و آن ها توانستند به ترتیب بیده، ده میبد و ده عقدا را بسازند که در زمان ساسانیان این شهر آباد شد. لازم به ذکر است که بگوییم شهر یزد از اثرهای تاریخی و باشکوهی مملو است که جهانیان را وادار می کند برای بازدید از آنها راهی ایران شوند. یکی از این آثار بقعه سید گلسرخ است که به عنوان عمارتی کهن و تاریخی آن را می شناسند. در مجله مستر بلیط تمامی ویژگی های این بنا را ذکر کرده ایم که می توانید با مراجعه به آن تمامی اطلاعات مورد نیاز خود را به دست آورید.

تاریخچه بقعه سید گلسرخ

تاریخچه بقعه سید گلسرخ

بقعه سید گلسرخ را در قرن نهم هجری ساخته اند که در محله سرچم شهر یزد و بیرون دروازه کوشک نو قرار دارد. این بقعه جزئی از مجموعه های با ارزش یزد به شمار می رود که شامل قبرستان، آب انبار، بازارچه و نماز خانه و حسینیه است. در این زیارتگاه کتیبه ای وجود دارد که طبق آن قبر موجود در آن متعلق به معزالدین بن شرف الدین علی بن شمس الدین محد بن تاج الدین است. این بنای ارزشمند امروزه به مکانی قابل احترام و مقدس برای مردم استان یزد تبدیل شده است. احمد کاتب در مورد این بقعه نوشته است که در جنب آن مزار آسوده است و در او مرد تارک و مجذوبی بوده و اکابر یزد او را منقاد بوده اند و چون در سال 856 هجری فوت کرد، وی را در این مکان دفن کردند و مردم به زیارت وی روند. این فرد از سید حسن، کرامات بسیاری را گفته است که اکثر مردم او را سید حسن پسر امام موسی بن جعفر می شناسند. به احتمال زیاد به دلیل اینکه قبر پیر حسن در این مکان قرار دارد آن را بقعه می نامند که می توان سنگ قبر آن را در دیوار غربی بازارچه مشاهده کرد و مرحوم آیت محل دفن شرف الدین رکنی را به این مکان نسبت می دهد، اما ایرج افشار شجره نامه ای از خاندان شرف الدین به دست آورد که توانست با استفاده از تاریخ های یزد گفته های آیت را به چالش بکشاند و ادعای وی را رد کند. طبق گفته های اشرفی این مزار متعلق به سیر سرچم یا همان احمد کاتب است که تاریخ جدید یزد شناخته می شود. توجه داشته باشید سفر با وسایل حمل و نقل عمومی می تواند بهترین گزینه ممکن برای رفتن به یزد باشد، از این رو اگر قصد دارید از هواپیما استفاده نمایید می توانید بلیط هواپیما یزد را خریداری کنید و سفر خود را به این شهر تاریخی شروع نمایید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

 معماری این بقعه به عنوان یکی از بی نظیر ترین معماری قرن پنجم هجری به شمار می رود که علاوه بر تقدس از ارزش بسیاری برخوردار است. کسانی که این بنا را ساخته اند در قسمت شمالی دربی را ایجاد کرده اند  که به عنوان محل ورود و خروج استفاده می شود گنبد این عمارت توسط افراد کاشی کار ساخته شده و مصالحی که برای ساخت آن به کار برده اند گل  و خشت است. در قسمت گنبد آن طاق نماها و پنجره هایی فلزی مشاهده می شود که بسیار جالب هستند. طراحان این بقعه آن را مسقف به طاق و قد پای کوتاه  قوس جناقی ساخته اند که کف درون آن از سنگ پوشش داده شده است و زیبایی منحصر به فردی را ایجاد کرده اند. برای ساخت پشت بام و نمای بیرونی بقعه از آجر استفاده شده که قدمت آن امروزی است. گنبد این بقعه دارای گردونه ای است که مانند کتیبه ای کاشی کاری شده با تصاویر اسلیمی است. قسمت بیرونی گنبد را از دو پوسته پیوسته و قوس شبدری تشکیل داده اند. اطراف این بنا آثاری از ویرانه برجای مانده است که متعلق به چند حجره می باشد و بقیه آن به مدرسه ای قدیمی شبیه است.  که مردم یزد آن را به خانه سید گلسرخ نسبت می دهند. این زیارتگاه دارای دو درب ورود است که می توان برای وارد شدن از هر دو درب آن استفاده کرد. در زمان ساخت راهرویی قدیمی به اتاق و نویزه مسقف شده با قوس جناقی ساخته اند که امروزه توانسته اند راهرویی جدید را که به خیابان متصل می شود برای آن ایجاد نمایند.  برای بازدید از بقعه گلسرخ می توانید به سایت مستر بلیط مراجعه نمایید و برای زمان مقرر شده سفر خود، بلیط مورد نیاز را تهیه نمایید.

طراحان این بنا به نحوی آن را ساخته اند که بعد از گذر از دهلیزمی توان به صحن اصلی بنای گلسرخ دسترسی پیدا کرد و کف صحن را با موزاییک پوشش داده اند و بخش شرقی آت دو اشکوبه را قرار داده اند که درون غرفه ی دوم سه پنجره خود نمایی می کند. در بخش غربی این بنا دو پنجره و یک درب ورودی وجود دارد، در قسمت های شرقی، غربی، شمال و جنوبی چند صفحه باقوس هایی جناقی دیده می شود. همچنین می توان از کتیبه های کاشی کاری شده که به صورت عمود بالای قبر قرار دارند بازدید به عمل آورد. در این قسمت اسم دوازده امام را با خطی زیبا حک کرده اند که قسمت هایی از آن  و تاریخ فوت شخص دفن شده در آن از بین رفته است. در قسمت غربی بازارچه که به مزار وصل شده سنگی سیاه رنگ وجود دارد که عبارت الله، محمد، علی و هذا را بر روی آن حک کرده اند. سردر ورودی از دیگر آثار باقی مانده در این بنا هستند که به مسجدی که در سال 1053 احداث شده است تعلق دارد.

شرایط بازدید از بقعه سید گلسرخ

شرایط بازدید از بقعه سید گلسرخ

بقعه گلسرخ که به عنوان یکی از قدیمی ترین اثرهای تاریخی یزد شناخته می شود جایی بسیار حیرت انگیز برای مشاهده معماری ایران باستان است. برای بازدید از این بقعه نیازی به تهیه بلیط ندارید و می توانید به راحتی به قسمت های داخلی این بنا دسترسی داشته باشید.

آدرس و مسیر دسترسی

بنای سید گلسرخ در خیابان سید گلسرخ واقع شده است که برای رفتن به آن جا اگر از وسایل حمل و نقل شخصی استفاده می کنید باید به دنبال تابلوی خیابان سید گلسرخ بگردید، اگر بتوانید این خیابان را بیابید به راحتی به بقعه سید گلسرخ دسترسی پیدا خواهید کرد. اما اگر برای سفر خود بلیط اتوبوس یزد را تهیه کرده اید و با اتوبوس راهی یزد می شوید می توانید هنگامی که به پایانه رسیدید از تاکسی هایی که در آن جا وجود دارند بخواهید شما را به این بقعه ببرند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *