برج خان کجاست؟ ریگ شهری است بندری که در استان بوشهر و شهرستان بندر گناوه قرار دارد که دارای سابقه تاریخی طولانی مدتی است. نام این بندر از کلمه ریگ به زبان پرتغالی گرفته است که معنی دکل کشتی را می دهد.
بندر ریگ زمانی دارای جنب و جوشی فراوان بود و کشتی ها از کشورهای مختلف در آن لنگر می انداختند. همین موضوع سبب شهرت فراوان آن در سراسر جهان شده بود علاوه بر این موجب رونق اقتصادی آن نیز بود. همین تاریخچه، باعث شده است این شهر دارای آثار تاریخی متعددی باشد و آن را به شهری توریستی بدل کرده است. یکی از این آثار تاریخی برج خان است که در این بندر قرار دارد و ما در این بخش از مجله مستر بلیط به سراغ آن رفته ایم.
معرفی برج خان
برج خان عمارتی است که در شهر ریگ و شهرستان بندر گناوه قرار دارد و توسط خانعلی حیات داوودی ساخته شده است و به همین دلیل به آن برج خان می گویند. تاریخ این بنا به سال 1777 میلادی باز می گردد و دارای معماری بیت هیلانی است. این نوع معماری را می توان در کشورهای حاشیه خلیج فارس و همین طور کشورهای عربی به وفور دید.
معماری برج خان
همانطور که در بالا بدان اشاره شد معماری این خانه به سبک بیت هیلانی انجام شده است. بیت هیلانی، شیوه خاصی از معماری است که در هزاره دوم پیش از میلاد شکل گرفته و در معابد و کاخ ها شاهد اجرای آن هستیم.
بیت هیلانی امروزه، به نوعی ساخت و ساز گفته می شود که مشخصه اصلی آن سرسرای ستون دار در ورودی اصلی از خارج به داخل بنا و یا ورودی حیاط به داخل بناست. همچنین دارای مشخصات بارزی همچون ایوانی با 1 الی 4 ستون است. ستون ها اغلب به صورت برجسته تزئین شده اند و دارای پایه ستون هایی با نقوش حیوانی، گیاهی یا هندسی و یا موجودات اساطیری هستند.
بعد از ورود به سالن که معمولا اجاقی چسبیده به دیوار رو به روئی را شامل می شود. خود دیوار نیز دارای نقوش حیوانی و موجودات اساطیری است که به صورت برجسته کار شده است. در پشت سالن و اطراف اتاق های کوچکی قرار دارند.
بنای برج دارای دو طبقه است که هر طبقه نیز دارای دو اتاق به ابعاد ۵×۵ است و بین آنها راهرو هایی ساخته شده است. جلو اتاقها طارمه یا بالکن ایجاد شده است که با ۱۴ ستون از نمای رو به رو جدا نگه داشته شده است. پشت بام دارای سرستونهایی با گل میخ گلولهای است که مانند نگهبانانی به چشم می آیند که رو به روی خلیج فارس به مراقبت از برج ایستادهاند.
برای ساخت این برج از مصالحی همچون سنگهای اسفنجی، ملاط ساروج و چوب صندل استفاده شده است. این سنگ ها شامل فسیلها، مرجان، گوش ماهی و صدفهای دریایی می شوند.
چوب صندلی نوعی از چوب از درخت خوشبوی صندل است که از هند وارد کشور می شده است و در ساخت برخی از خانه ها از آن استفاده می شده است. این سبک معماری را بیشتر در جنوب کشور و در شهرهای حاشیه خلیج فارس می توانید بیابید.
راه های دسترسی به برج خان
برای این که از این برج دیدن کنید باید به بندر ریگ بروید. برای این کار، هم می توانید از وسایل نقلیه عمومی و هم خودرو شخصی استفاده کنید.
شرایط بازدید
برای بازدید از این برج نیازی به پرداخت هزینه ندارید ولی برای دیدار از آن باید در ساعات اداری مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید