سنگ نوشته تخت خان کجاست؟ در شهر تاریخی و زیبا ایلام جاذبه های گردشگری و بناهای تاریخی بسیاری نفهته است که قدمت برخی از آن ها به دوره قاجاریه باز می گردد. طبیعت سرسبز و زیبا، کوه های مرتفع و آب و هوای بی نظیر ایلام آن را به یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری به ویژه در فصل بهار و تابستان تبدیل کرده است و سالانه گردشگران متعددی که به این شهر سفر می کنند در کنار بازدید از جاذبه های تفریحی آن از جاذبه های تاریخی ایلام نیز بازدید می کنند.
از جمله این آثار تاریخی می توان به سنگ نوشته تخت خان اشاره نمود که در بخش صالح آباد ایلام واقع شده است. اگر می خواهید با این اثر به جای مانده از دوره قاجار بیشتر آشنا شوید تا پایان با مجله مستر بلیط همراه شوید.
تاریخچه سنگ نوشته تخت خان
سنگ نوشته تخت خان که از آثار تاریخی ایلام محسوب می شود در روستا بان روشان در منطقه صالح آباد ایلام واقع شده است و به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد نام آن در سال 1381 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
سنگ نوشته های متعددی از دوره قاجاریه به جای مانده است اما آنچه که موجب اهمیت این سنگ نوشته و متمایز شدن آن نسبت به سایر سنگ نوشته ها شده است اطلاعات دقیق و کاملی است که بر روی آن می باشد.
بر روی سنگ نوشته تخت خان اطلاعات دقیقی در رابطه با مالکیت آن و همچنین اقداماتی که در طول زمان حاکمیت آن انجام شده به همراه تاریخ دقیق ذکر شده است. در صورتی که در بیشتر سنگ نوشته ها شاهد چنین اطلاعات کاملی نیستیم.
مالک این سنگ نوشته شخصی به نام غلام رضا خان فیلی است که از والیان دوره قاجار بود. او در دوره قاجار اقدامات مهمی را انجام داد و دستور ساخت چندین بنای دیگر از جمله قلعه والی را صادر نمود که همگی بسیار ارزشمند هستند. قدمت سنگ نوشته تخت خان به سال 1325 هجری قمری باز می گردد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
این سنگ نوشته به طول 190 و عرض 145 سانتی متر از زیبا ترین آثار به جای مانده از دوره قاجاریه است که برای آنکه بتوانند بر روی آن حکاکی انجام دهند ابتدا آن را حدود دو سانتی متر با ابزارهای خاصی تراشیده اند تا کاملا صاف و هموار گردد.
نوشته حکاکی شده بر روی سنگ نوشته به خط زیبا نستعلیق است و آنچه که موجب ارزشمند تر شدن آن شده برجستگی حروف و کلماتی است که حجاری شده اند.
منطقه ای که سنگ نوشته تخت خان در آن واقع شده در گذشته یکی از مناطق مورد علاقه والیان قاجار بود که برای تفریح و شکار مورد استفاده قرار می گرفت. در این منطقه چشمه هایی خروشان، درختان کهن سال بلوط، طبیعتی سر سبز و زیبا وجود دارد که بسیار خوش آب و هوا است.
این مکان را غلام رضا خان به یکی از زنان خود هدیه داد و نام تخت خاتون را برای آن انتخاب نمود اما بعدها این منطقه به تخت خان شهرت یافت. سنگ نوشته تخت خان نیز خلاصه ای از شجره نامه والیان و اقدامات غلام رضاخان می باشد. بخشی از متن این سنگ نوشته به شرح زیر است:
هوالله تعالی
«تاریخ ولادت لرستان فیلی حسب الفرمایش جناب امیر الامرا العظام غلامرضاخان والی فتح السلطنه امیر تومان در این سنگ ثبت نمود. اول والی ها، حسین خان بن منصور العلوی عباسی، که در زمان سلطنت شاه عباس صفوی ماضی ملقب به لقب والگیری کل لرستان شده، مقبره والی مرحوم درب امامزاده واجب التعظیم (شاهنشاه) است …».
سنگ نوشته تخت خان امروزه به یکی از مهم ترین مقاصد گردشگری ایلام تبدیل شده و مسافرانی که با تهیه بلیط هواپیما ایلام به این شهر سفر می کنند به بازدید از این منطقه خوش آب و هوا و این آثار باستانی ارزشمند می روند. با توجه به موقیعت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی استان ایلام بهترین زمان برای سفر به این شهر و بازدید از سنگ نوشته تخت خان فصل بهار و تابستان می باشد.
شرایط بازدید
بازدید از سنگ نوشته و کتیبه تخت خان و همچنین منطقه زیبایی که در این اثر تاریخی در آن واقع شده است در تمامی روزهای هفته امکان پذیر است و گردشگرانی که قصد دارند به تماشای آن بروند نیازی به پرداخت هیچگونه هزینه ای به عنوان هزینه بلیط نخواهند داشت. با تماشای این اثر تاریخی به جای مانده از دوره قاجار می توانید لحظات شاد و لذت بخشی را برای خود و اعضای خانواده رقم بزنید و از طبیعت زیبا ایلام لذت ببرید.
راه های دسترسی به سنگ نوشته تخت خان
منطقه تخت خاتون یا تخت خان منطقه ای زیبا و خوش آب و هوا در بخش صالح آباد ما بین ایلام و مهران واقع شده است و در دامنه غربی کوه نخجیر قرار دارد. گردشگرانی که قصد دارند به بازدید از این مکان بروند می توانند با استفاده از خودرو شخصی و یا تاکسی های برون شهری خود را به آنجا برسانند.
دیدگاهتان را بنویسید