خیابان چهارباغ عباسی

خیابان چهارباغ عباسی؛ تاریخچه+نقشه

چهارباغ یک خیابان قدیمی در اصفهان است که در دوره شاه عباس اول احداث شد. این خیابان از لحاظ تاریخی مشهورترین بلوار، در سراسر ایران بوده که قسمت های شمالی شهر را به بخش های جنوبی وصل می کند و طول آن تقریباً 6 کیلومتر می باشد.

تاریخچه خیابان چهارباغ عباسی

شاه عباس اول پادشاهی بود که پایتخت خود را از قزوین به اصفهان تغییر داد و تصمیم گرفت تمام ثروت هنری کشور را در آن نقطه مرکزی که سال هاست لقب «نصف جهان» گرفته، بریزد. خیلی از افراد برای سفر و گذران تعطیلات، اصفهان را انتخاب می کنند، زیرا برای هر روزی که در آن سپری شود، جاذبه دیدنی وجود دارد و شاید برای دیدن تمام آثار تاریخی این شهر لازم باشد ماه ها وقت بگذارند.

 دو طرف این خیابان قدیمی به درختان چنار و نارون مزین شده که در هر یک از فصل های سال مخصوصا پاییز زیبایی منحصر به فرد و خیره کننده ای خلق می کند. قدم زدن زیر سایه درختان، نشستن بر روی نیمکت ها و نفسی تازه کردن یا دوچرخه سواری در مسیری که خودرویی از آن عبور نمی کند، حس آرامش را به افراد منتقل خواهد کرد.

از زمان احداث این خیابان چیزی بیش از یک هزار سال می گذرد و البته طی سال های متمادی دستخوش مرمت و بازسازی قرار گرفته و نهایتا به چنین خروجی جذابی رسیده است. گفته می شود که حتی این خیابان در سالیان دور، نمای خاص تری نسبت به وضع کنونی داشته، برای مثال یک جوی آب از وسط این بلوار می گذشت و با درآمیختن با زاینده رود در آخر به یک حوض ریخته می شد که جذابیت خاصی به خیابان چهارباغ عباسی می داد.

 طراحی این خیابان

 طراحی این خیابان بیشتر برای گروهی از جامعه معقول به نظر می رسید که از وسایل نقلیه برخوردار باشند، اما شرایط پیاده روی برای افرادی که بدون خودرو قصد تردد در آن را داشتند نیز فراهم بود. فرزند ارشد ناصر الدین شاه، سلطان میرزا ملقب به ظل السلطان، که حکمران وقت اصفهان بود، به مُزدورانش فرمان ویران سازی خیابان چهارباغ را داد و آنان نیز این کار را با قطع درختان آغاز کردند.

به محض مطلع شدن عالم گرانقدر، حاج آقا نورالله نجفی اصفهانی از این واقعه ناگوار، به طلبه های حوزه دینی فرمایش کردند که از ادامه این روند جلوگیری کنند. طلبه های که مامور پیش گیری از این رخ داد بودند در چهارباغ با مزدوران ظل سلطان گلاویز شده و در نهایت بر آنان فائق آمدند و مانع پیشروی در نابود سازی خیابان و قطع درختان شدند.

نکته مهم این است که مسئولان شهرداری و مردم نیز باید در عصر حاضر مراقب درختان کهن بلوار چهارباغ باشند. حتما میدانید که اصفهان یکی از پر بازدیدترین شهرهای تاریخی ایران است و مسافران زیادی از شهرهای مختلف و حتی توریست های خارجی را به خود جذب می کند. جاذبه های زیادی برای دیدن در این شهر وجود دارند که قطعاً تماشای همه آنها برای شما میسر نیست، از این رو شاید بهتر باشد قبل از سفر با مهمترین مکان های گردشگری آشنا شوید. برای به دست آوردن اطلاعات لازم در خصوص گردشگری به مجله مستر بلیط مراجعه کنید.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

این خیابان قدیمی و اصیل در زمان صفویان، پُر بود از درختان سر به فلک کشیده و باغات مختلف و آباد که به تملک حکمرانان و اربابان آن زمان در آمده بودند. مردم عامه نیز جواز گردش در باغ ها و  خوردن میوه ها را داشتند. در ضلع غربی باغ های هشت بهشت و باغ های تخت و در ضلع شرقی نیز باغ ‌های بلبل، توت و درویشان خیابان چهارباغ را احاطه کرده بودند که امروزه خبری از هیچ یک از آنها نیست و در این بین فقط باغ هشت بهشت بجای مانده و مابقی نابود شده اند.

ویژگی های جالب توجه ای در این مکان وجود دارد، مثلاً هنگامی که زاینده رود کم آب شده و شادابی خود را از دست می دهد، گزینه خوبی برای گردش و پیاده روی عصرگاهی بشمار می رود. این خیابان در اصل از سه قسمت چهارباغ بالا، چهارباغ عباسی و چهارباغ پایین تشکیل شده است.

 نقطه شروع چهارباغ بالا یا چهارباغ صفوی از بخش های نزدیک به کوه صفه و دروازه شیراز بوده و در آخر به زاینده‌ رود وصل می شود. سی ‌و سه‌ پل نیز نقش یک میاندار را بازی می کند و دو قسمت چهارباغ بالا و چهارباغ عباسی را به هم پیوند می دهد. نقطه آغاز چهارباغ عباسی نیز از زاینده ‌رود بوده و امتداد آن در دروازه دولت می باشد.

بخش آخر یعنی چهارباغ پایین از همان دروازه دولت شروع می شود و در میدان شهدا خاتمه می یابد. در واقع نباید این جاذبه زیبای قدیمی را تنها یک خیابان دانست زیرا مجموعه ای چند خیابان بوده و حتی برخی از مردم معتقدند که چهارباغ خواجو نیز یکی از خیابان های همین مجموعه است اما به طور قطع همگی از خیابان های اصلی اصفهان محسوب می شوند.

اگر بخواهیم تاریخ تاسیس بخش های مختلف خیابان را مشخص کنیم باید گفت که چهارباغ عباسی و چهارباغ بالا هر دو متعلق به زمان صفویه و دوران حکومت شاه عباس اول می باشند یعنی سال یک هزار قمری احداث شده اند.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

چهارباغ پایین نیز در عصر پهلوی اول تاسیس گشت و حتی بخش هایی از دروازه دولت و چهارراه تختی نیز به دو قسمت مربوط به عصر صفوی اضافه گشت. خیلی از مردم محلی اوقات فراغت خود را در این چهارباغ های زیبا بدون سر و صدای و عبور ماشین سپری می کنند. احتمالا تا این جای مطالب سوالی ذهنتان را درگیر کرده باشد و آن هم کلمه 4 در نام گذار این خیابان است.

شاید فکر کنید در این خیابان چهار باغ وجود داشته باشد در صورتی که چنین نیست. عدد چهار در معماری ایرانی و اسلامی نقش مهمی ایفا می کند. برخی متخصصین امور بر این باورند که عدد 4، بیانگر عناصر اصلی آفرینش آدمی یعنی همان آب و باد و خاک و آتش می باشد. برای ایرانیان این عناصر مظهر منزه بودن و پاکی را دارد و از این رو در ساخت و سازها از عدد 4 تبعیت می کنند و همین موضوع باعث شده که همه میانسراها و صحن ها در زمان اسلام و حتی پس از آن به صورت چهارگوش ساخته شوند.

باغ های کشور ما نیز قریب به اتفاق از این عدد پیروی کرده اند و قابل توجه ترین آنها باغاتی هستند که به وسیله گذرگاه ها و خیابان ها در 4 بخش توزیع شده اند و چهارباغ عباسی نمونه بارزی از این مدل ساختار است.

در این شهر چهارباغ های زیادی وجود دارند که چهارباغ عباسی وسیع ترین آنها بوده و مساحت زیادی را در بر می گیرد. نقطه شروع آن از سی و سه پل بوده و تا امتداد شمال این استان استمرار می یابد. چناچه می خواهید در یک خیابان زیبا قدم بزنید و عکس های زیبایی درگالری خود داشته باشید حتما این محل را انتخاب نمایید. شما می توانید با خرید بلیط قطار یا تهیه بلیط اتوبوس سفر به این شهر را حتمی کرده و از این همه زیبایی و جذابه که در آن وجود دارد لذت ببرید.

سفری به اصفهان

سفری به اصفهان داشته باشید، تا مفهموم “اصفهان نصف جهان” را با تمام وجود درک کنید. در کتاب تاریخ عالم ‌آرای عباسی، روزنامه ملا جلال و همینطور روضه ‌الصفویه که کتابت آنها به عصر صفوی بر می گردد، نام چهارباغ عباسی به چشم می خورد. توریست ها و جهانگردان زیادی از سراسر دنیا به بازدید این اثر هنری و تاریخی آمده اند و در کتاب های خود توصیفات و اشاراتی به آن داشته اند. از جمله این جهانگردان می توانیم پیتیرو دلاواله از ایتالیا، سانسور از اروپا و شوالیه شاردن از فرانسه را معرفی کنیم.

شوالیه شاردن در وصف چهارباغ چنین می گوید: “زیباترین گذرگاهی که در عمرم دیده ام همین خیابان چهارباغ است. جذابیت آن نیاز به درک دارد و قلب ها باید برای نظاره آن بتپد.” در اطراف این خیابان جاهای دیدنی و خیابان های قدیمی دیگری نیز وجود دارد مثلا از دروازه دولت که گذر کنید، کاخ هشت بهشت را می بینید که تنها باغ بجای مانده در اطراف این خیابان است. بعد که از این باغ قدری فاصله می گیرید به مدرسه ی چهارباغ می رسید.

زیبایی ها و جاذبه ها به همین جا ختم نمی شود زیرا در قسمت دیگری نهرهای روانی را خواهید دید که آب زلال آنها چشم ها را خیره می کند و به آنها “مادی” گفته می شود. برجسته ترین آنها مادی فرشادی خوانده می شود و نشانی آن را کافیست از عابران آنجا بپرسید. کافه ها و رستوران های مختلفی در این محل وجود دارند تا بعد از پیاده روی به آنجا بروید و خستگی را از تن به در کنید.

شرایط بازدید

شرایط بازدید

هر زمان که بخواهید می توانید پیاده روی یا دوچرخه سورای در این مکان را شروع کنید اما عبور ماشین از آن ممکن نیست. جذابیت خیابان چهارباغ در شب به مراتب بیشتر از روز است، در نتیجه بهترین زمان بازدید می تواند شب ها باشد. با تهیه بلیط اتوبوس اصفهان و یا قطار سفری کم هزینه برای خود رقم بزنید و تا زمانی که فرصت دارید از جاذبه های دیدن کنید و حتما خیابان چهارباغ را نیز در لیست تفریحات خود قرار دهید. اینجا مکانی مملو از آرامش و احساس است، کافی است یک بار در خیابان های آن قدم بگذارید تا مفهوم کلام ما را درک کنید.

برای خرید بلیط هواپیما می توانید از مستر بلیط کمک بگیرید و در کم ترین زمان رزرو خود را انجام دهید. اگر برای اولین بار است که می خواهید از مستر بلیط هتل تهیه کنید، رزرو هتل اصفهان شامل تخفیف می شود، کافی است تا به صفحه هتل مراجعه کرده و از کد استفاده کنید.

آدرس و نحوه دسترسی با مترو

برای اینکه خود را به چهارباغ برسانید می توانید از اتوبوس، تاکسی و یا مترو کمک بگیرید. بهترین و مناسب ترین ایستگاه برای رفتن به خیابان چهارباغ عباسی ایستگاه مترو انقلاب است.

آدرس خیابان چهارباغ عباسی: اصفهان، خیابان چهار باغ عباسی
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *