مناطق محافظت شده از جمله محل هایی هستند که به علت طبیعتی که دارند گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند. مناطق حفاظت شده، كاركردهای گوناگون دارند: مكانی جهت حفظ سرمايه های ژنتيكی و اكولوژيكی، مأمنی برای پژوهش های علمی، كانونی برای آموزش و تربيت افراد، آزمايشگاهی طبيعی به منظور بررسی های محيط زيستی، الگویی جهت مقايسه تطبيقی با مناطقی كه مورد تخريب واقع شده اند و مكانی برای افزايش آگاهی ها و مشاركت های مردم در حفظ محيط زيست هستند. اراضی با ارزش حفاظتی بالا، با هدف حفظ و احيای رويشگاه های گياهی و زيستگاه های جانوری به عنوان مناطق حفاظت شده در سطح گسترده انتخاب می شوند. سازمان های جهانی محيط زيست در همه بحث های نظری، به يكپارچگی و گستردگی مناطق حفاظت شده به عنوان واحدی اكولوژيک و طبيعی، همواره تاكيد بسيار كرده است. مناطق حفاظت شده نقش مهمی در حمايت از سياست های محلی، ملی و تنوع زيستی جهانی بازی می كند و همچنين به عنوان مكان هایی سودمند برای تحقيقات علمی، حفاظت مناطق بكر، نگهداری خدمات محيطی، آموزش، توريسم و تفريح، حفاظت از ويژگی های طبيعی و فرهنگی ويژه و استفاده پايدار از مناطق بيولوژيكی به شمار می روند. در ایران مناطق حفاظت شده بسیاری وجود دارد که یکی از آنها منطقه حفاظت شده لشگردر در شهرستان ملایر به شمار می رود.

معرفی منطقه حفاظت شده لشگردر

معرفی منطقه حفاظت شده لشگردر

شهرستان ملایر یکی از شهرستان‌های استان همدان ایران محسوب می شود که با وسعتی معادل ۳۴۱۰ کیلومتر مربع در جنوب شرقی استان همدان واقع شده ‌است. این شهرستان دارای جاذبه های گردشگری متعددی همچون یخچال طبیعی، آتشکده نوشیجان، آرامگاه بابا حسین، تالاب فصلی آقا گل، شهر زیرزمینی سامن و … است. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از جاذبه های گردشگری این شهرستان یعنی منطقه حفاظت شده لشگردر اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می دهیم. این منطقه در مجاورت شرق و جنوب شرقی ملایر واقع شده است و در سال 1369 به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شد. منطقه حفاظت شده لشگردر دارای چهره ای کوهستانی است که در ارتفاع متوسط از سطح دریا در نقاط کم ارتفاع ۱۷۵۰ متر و در نقاط مرتفع ۲۹۲۸ متر قرار دارد. نوع اقلیم منطقه به روش دومارتن نیمه خشک و طبق روش آمبرژه خشک سرد تعیین شده است. در منطقه در حدود ۱۶ روستا وجود دارد که شامل ازناو، سلطان آباد، قلعه جوزان، پیر خداوردی، چشمه قاضی، جوزان، جوراب، ازناوله، احمدیه، میشن، کمازون، زنگنه سفلی و علیا، احمد روغنی و کساوند می شوند و همه این آنها  در محدوده مرزی منطقه قرار گرفته اند.

ساختار و بخش های مختلف منطقه

ساختار و بخش های مختلف منطقه

این منطقه حفاظت شده مانند مناطق محافظت شده دیگر، دارای پوشش گیاهی خاص خود است و محل زندگی گونه های جانوری متعدد به شمار می رود. در این منطقه می توانید شاهد چشمه های دائمی متعدد باشید که برخی از آنها قمشلی، کله بید، دره غار، سی یک، گیچک، اوضامن، سلطان آباد، اوزون دره، چشمه نثار، چشمه  نقلی، پیر مهدی نام دارند.

پوشش گیاهی

یکی از بخش های اصلی هر منطقه حفاظت شده، پوشش گیاهی آن محسوب می شود که از جمله ویژگی های طبیعی اصلی آن نیز به شمار می رود. هر منطقه حفاظت شده بنا بر اقلیمی که دارد از پوشش گیاهی خاصی برخوردار است. تا به امروز در این منطقه ۲۶۶ گونه گیاهی متعلق به ۱۸۴ جنس و ۴۳ خانواده در منطقه حفاظت شده لشگردر شناسایی شده اند که از این تعداد ۲۸ گونه بومی ایران هستند. حجم عمده گیاهان این منطقه را خانواده کاسنی ها تشکیل می دهند که  دارای ۳۱ جنس و ۴۲ گونه است. علاوه بر این در این ناحیه می توانید شاهد گیاهان دارویی بسیاری همچون کنگر، کاسنی، ریواس، کاکوتی، شیرین بیان، بارهنگ و پونه باشید. علاوه بر تمام اینها در این محوطه می توان درختچه هایی مثل زالزالک، انجیر، بنه، سماق، زرشک و بادام کوهی را نیز ببنید.

گونه های جانوری

گونه های جانوری

هر منطقه طبیعی زیستگاه حیوانات بسیاری است و جانداران متعددی را در خود جای می دهد. در این محوطه نیز حیوانات مختلف از گونه های متنوع دیده می شود که شامل ۱۸ گونه پستاندار از ۱۱ خانواده و ۵ راسته و ۷۵ گونه پرنده از ۲۳ خانواده و ۷ راسته می شود. از پستانداران منطقه می توان کل و بز،  قوچ و میش، گرگ، شغال، روباه، تشی، خرگوش، گورکن، کفتار و رودک و از پرندگان کبک، تیهو، باقرقره، عقاب طلایی، قرقی، فاخته، دلیجه، کمر کلی، پری شاهرخ، چیچک، و از خزندگان انواع مار را می توان بر شمرد. دلیل اصلی که این منطقه را به منطقه ای محافظت شده تبدیل کرده اند وجود کل، بز، قوچ و میش ارمنی است.

راه های دسترسی به منطقه حفاظت شده

برای اینکه از این محل دیدن کنید باید خود را به شهرستان ملایر برسانید و راحتی روش برای سفر به آنجا استفاده از قطار است بنابراین می توانید بلیط قطار ملایر را به صورت آنلاین تهیه کنید و راهی این ناحیه شوید. پس از رسیدن به ملایر باید بزرگراه ملایر – اراک را در پیش بگیرید که پس از طی کردن 33 کیلومتر به آنجا می رسید.

بازدید از منطقه حفاظت شده لشگردر

بازدید از منطقه حفاظت شده لشگردر

برای دیدار از این محل نیازی به پرداخت هزینه ورودی نیست ولی باید بدانید که نمی توانید در این منطقه اطراق کنید. همچنین اگر به محیط زیست و جانوران آن آسیب برسانید با جریمه مواجه خواهید شد. مستر بلیط پیشنهاد می کند در صورت سفر به ملایر این منطقه را از یاد نبرید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *