بی تردید موضوع گردشگری موضوعی جدید برای ذهن بشر محسوب نمی شود؛ اینکه انسان از دیرباز به واسطه حس کنجکاوی در پی کشف ناشناخته ها و مکان های جدید بوده، امری ثابت شده در تاریخ زندگی بشر است. هر چند در ابتدا هدف انسان جستجوگر از گردش روی زمین دست یافتن به نقاط دیده نشده و بکر بود ولی گردشگران امروزه انگیزه های بسیار متفاوت تری برای گام برداشتن بر این کره خاکی دارند؛ تا آنجا که این اهداف به تفریح، تفرج، سیاحت، زیارت و گذراندن اوقات فراغت افزایش یافته است. حتی ممکن است گردشگران به نقاطی سفر کنند که بارها به آنجا رفته اند. یکی از مکان هایی که مسافران برای سفر انتخاب می کنند شهرهای مختلف است که دلیل آن می تواند وجود جاذبه های گردشگری متنوع باشد. حضور شهرهای مختلف با فرهنگ، مردمان و ویژگی های اقلیمی متفاوت گردشگران را متوجه شهرها کرده است. در شهرها می توان جاذبه هایی مثل جاذبه های تاریخی و مذهبی را دید که از طرفدارن زیادی هم برخوردارند. یکی از جاذبه های مذهبی که در بیشتر شهرهای ایران قادر به دیدار از آنها هستید، مساجد قدیمی با بافت و معماری خاص به شمار می روند. یکی از این مساجد که در شهر گراش قرار دارد، مسجد آخوند گراش نامیده می شود.
درباره مسجد آخوند گراش
شهر گراش یکی از شهرستان های استان فارس محسوب می شود که سالانه چذیرای جمعیت زیادی از مسافران است. مسافران در ای شهر اغلب به سراغ جاذبه های قدیمی و تاریخی آن می روند و یکی از این جاذبه ها مسجد آخوند گراش است که در این بخش از مجله مستر بلیط به بحث در مورد آن می پردازیم. مساجد يكی از عناصر مهم و تأثيرگذار در شهرهای اسلامی هستد که در طول تاريخ شكل گيری شهرهای اسلامی همواره به عنوان فضاهای عمومی مهم و مردمی دارای عملكردهای متعدد اجتماعی، اقتصادی، سياسی و كالبدی بوده و در زندگی مردم نقش مهمی داشته اند. مسجد آخوند گراش یکی از قدیمی ترین مسجد های بهجامانده در محله ناساگ شهرستان گراش، استان فارس به شمار می رود. این مسجد در دوران صفوی و توسط شیخ عبدالحسین و برادرش شیخ محمد باقر، بنا شده است. دو لوح سنگی درون این بنا وجود دارد که یکی از آنها به ساخت بنا می شود و در آن به این موضوع اشاره شده است که مسجد را در سال 1045 هجری قمری، حاج زینل آخوند و پسرش ابراهیم ساخته اند. این مسجد با توجه به معماری و قدمتش در سال ۱۳۸۴ در فهرست آثار ملی به ثبت شده است.
ساختار و معماری مسجد آخوند
این بنا از جمله مساجد شبستانی بدون ایوان و گلدسته به شمار می رود. این مسجد از بخش های مختلفی مانند یک حیاط، سالن اصلی، شبستان، حیاط خلوت، چند اتاق انباری و حوضخانه تشکیل شده است. سالن اصلی مسجد ۱۳ ستون و چهار پنجره سنگی مشبک، در سمت محراب دارد. سقف سالن نیز دارای طاق های تیزه دار شرقی و غربی در قسمت جلوی سالن و طاق های شمالی و جنوبی، در قسمت های عقب قرار گرفته است. علاوه بر این در سه ضلع بنا طاق نماهایی به همان اندازه ساخته شده است. در ضلع غربی آن به تعداد طاق ها، درهای بزرگی که رو به حیاط باز میشود، تعبیه شده است. در قسمت شمالی شبستان اصلی دری زیبا و چوبی قرار دارد که به انباری منتهی میشود. دسترسی به شبستان زمستانه مسجد یا زیرزمین از طریق پلههایی با ارتفاع زیاد امکان می پذیرد. در گذشته ارتفاع سقف آن بلندتر بوده، که در مرمت ها این سقف کوتاه تر شده است. سقف بنا نیز بر روی چهار عدد ستون قرار دارد که مقطع این ستونها قبل از انجام مرمت، چهار گوش و بعد از مرمت به شکل دایره تغییر پیدا کرده است. ارتفاع سقف شبستان زیرزمین یا شبستان زمستانه مسجد به دلیل خنک تر بودن در فصول گرم سال و گرم تر بودن در فصول سرد سال کمتر از شبستان اصلی است. مسجد آخوند دو محراب دارد که یکی در زیرمین و دیگری در شبستان اصلی مشاهده می شوند. بر بالای محراب اصلی، کتیبه ای سنگی وجود دارد که ساخت این مسجد را به دوره نادرشاه افشار می رساند.
راه های دسترسی به مسجد
برای دیدن این مسجد باید با خرید بلیط اتوبوس گراش راهی این منطقه شوید. پس از رسیدن به شهر گراش باید به سمت محله ناساگ در این شهر حرکت کنید. برای رفتن به این ناحیه هم وسایل نقلیه عمومی موجود در شهر به کمک شما می آیند.
بازدید از مسجد آخوند گراش
دیدار از این بنا رایگان است و در هر روزی از هفته می توانید از آن دیدن کنید. کار مرمت این مسجد به تازگی به اتمام رسیده است.
دیدگاهتان را بنویسید