کشور ایران، یک کشور با تمدنی ۲۵۰۰ ساله است که از همین رو بناها و مکان های بسیار تاریخی زیادی در آن به وجود آمده اند. این مکان ها که ثابت کننده تاریخچه غنی این کشور پهناور می باشند، در شهرهای مختلفی از ایران واقع شده اند. فارس هم یکی از استان های تاریخی ایران است که بناهای مشهور زیبا و تاریخی مثل، تخت جمشید، نقش نگار رستم و… در آن قرار گرفته است. از آنجایی که این بناها نشان دهنده حکمرانی قوی و معماری بی نقص ایرانیان گذشته می باشند، هرساله افراد بسیار زیادی از‌ گوشه کنار ایران و حتی خارج از کشور برای مشاهده کردن از آن ها عازم سفر می شوند. البته لازم به ذکر است که بیان کنیم برخب از این بناهای تاریخی که درفارس وجود دارند، در سازمان های جهانی هم به ثبت رسیده و جزو آثار بین المللی محسوب می شوند. باغ ایرانی پاسارگاد هم نمونه ای از این آثار و بناها می باشد که شاید به دلیل محبوبیت آن، نام باغ را زیاد شنیده باشید، اما قطعا اطلاعات کامل دقیقی از این بنای تاریخی ندارید. در ادامه وب سایت مستر بلیط با ما همراه شوید تا همه چیز و اطلاعات تکمیلی که راجع به باغ تاریخی ایرانی پاسارگاد نیاز دارید را در اختیار شما قرار دهیم.

درباره باغ ایرانی پاسارگاد

در سراسر شهرهای ایران علاوه بر مکان های تاریخی به جا مانده از‌ گذشته، باغ های تابستانه هم به وجود آمده اند که اکثر آن ها باغی برای ‌گذراندن اوقات فراغت پادشاهان در زمان قدیم محسوب می شدند. نکته جالبی که درباره باغ ایرانی وجود دارد، این است که اکثر باغ های مشهور در شهرهای ایران، ایده از معماری باغ ایرانی پاسارگاد گرفته اند. زیرا معماری این باغ به نوعی است که سه مرحله دارد. از همین رو که باغ های دیگری از باغ ایرانی ایده گرفته و ساخته شده اند، باغ ایرانی که در شهر پاسارگاد فارس واقع شده است را مادر تمام باغ هایی به این سبک می نامند. باغ ایرانی بی شک یک باغ منحصر به فرد بسیار زیبا هم در دوره خود و هم دردوره امروزه به شمار می رود که تا کنون کسی نتوانسته است باغی شبیه به این مجموعه را درست و طراحی کند.

درباره باغ ایرانی پاسارگاد

جالب است بدانید که باغ ایرانی پاسارگارد در سازمان یونسکو هم به ثبت رسیده است و در ایران جزء آثار مهم و ملی محسوب می شود. شاید امروزه به جزء زمین های خالی که جوی آب ها در آن مشاهده می شود از باغ جزئیات دیگری مشاهده نشود، اما این موضوع دلیل نشده است تا محققان برای پی بردن به معماری باغ ایرانی تلاش نکنند که امروزه با توجه به حدسیات و آثار به جا مانده، به نوعی باغ را به صورت کامپیوتری سبیه سازی‌ کرده اند و نکته بسیار جالبی از‌ آن ها به وجود آمده است. این شبیه سازی باغ را به فرش های جا مانده اصیل ایرانی ربط دادند، به خوبی متوجه شده اند که اکثر فرش هایی که در آن زمان و حتی زمان های جلوتر بافته شده، از الگوی چهار باغ و دیگر باغ های اصیل ایرانی بهره گرفته اند که در طرح و نقش ها می توان شاهد این موضوع بود. این باغ تاریخی، همان طور که در مطالب بالا هم بیان کردیم دارای تاریخچه غنی می باشد که در ادامه مجله مستر بلیط می توان آن ها را مطالعه کرد.

تاریخچه باغ ایرانی پاسارگاد

قطعا تا کنون به خوبی متوجه شده اید که این باغ یکی از قدیمی ترین باغ های ایرانی به شمار می رود که از همان قدمت و زیبایی، لقب مادر باغ های ایران را به آن داده اند. اما خب این موضوع که باغ ایرانی در واقع متعلق به کدام پادشاهی و چه کسی دستور ساخت آن را داده، بیان نشده است. باغ ایرانی متعلق به دوره هخامنشی است که کوروش بزرگ دستور ساخت او را داده بود. نکته بسیار مهمی که در این باره وجود دارد، این است که کوروش بزرگ شخصاً ایده و طراحی آن را به معماران داده و حتی نحوه قرار گیری درختان و ساختمان را هم بیان کرده بود. باغ ایرانی پاسارگاد، با وجود این که امروزه جزییات زیادی از آن به جا نمانده، اما بدون شک اگر معماران امروزه و مهندسان این باغ را شبیه سازی یا حتی مرمت کنند، می توان متوجه شد که زیباترین باغ در ایران محسوب می شود.

نقشه و معرفی بخش های مختلف

نقشه و معرفی بخش های مختلف

همان طور که در مطالب بالاتر هم اشاره کوتاهی کردیم، باغ ایرانی پاسارگاد، باغی به شمار می رود، که معماری منحصر به فردی دارد و به نوعی دارای سه مرحله است. این سه مرحله شامل، نحوه قرار گیری جوی های آبی در سرتاسر باغ، نحوه چینش درختان و در آخر هم قرار گیری ساختمان ها یا همان کوشک ها در باغ است. جوی های آبی‌ که امروزه هم در سراسر باغ مشاهده می شوند، تمام با نظم و محدوده خاصی در باغ گرفته اند که علاوه بر این‌ که به باغ زیبایی بیافزایند و آب و هوای آن را معتدل سازند، مخازنی برای‌ جمع آوری آب باران و رساندن آب کافی به درختان باشند. در واقع زمانی که به معماری و هوش فرمان روایان و معماران ایرانی، مخصوصا در زمان هخامنشی‌ نگاهی می اندازیم، می‌ توان به جرأت گفت که حتی در پشت چینش یک سنگ یا دیوار، برنامه مخصوص وجود داشته که بتوان از آن بهترین استفاده را کرد. البته این موضوع که جوی های ‌آبی‌ در باغ ایرانی مخازنی هم برای جمع آوری آب باران محسوب می شدند، در طی چند سال اخیر کشف شد و تا قبل از آن محققان از‌ این موضوع مطلع نبودند. اگر بخواهیم معماری باغ و نحوه قرار گیری درختان و حتی ساختمان ها را شرح دهیم، به زبان ساده تر می توان گفت این باغ با وسعت بسیار بزرگ خود، یک باغ در باغی دیگر به شمار می رفت.

زیرا طبق صحبت های محققان بزرگی که در رابطه با باغ تحقیق کرده و عقیده دارند باغ شاهی کوروش بزرگ ‌تنها یک بخش‌ کوچک از این باغ بوده است، می توان حدس زد که در باغ ایرانی، چندین باغ در یک باغ واقع شده اند. جالب است بدانید که طبق مدارکی که از تخت جمشید راجع به باغ ایرانی به دست آورده اند، مشخص شده که این باغ در جلوی صف قرار داشته است. البته باغ ایرانی علاوه بر این که یک باغ یا بهتر است بگوییم محوطه ای بزرگ یا وجود چند ساختمان، چند جویبار و درختان انبوه بوده است، اما ساختمان اصلی شاهی و کوشک ها در میانه واقع شده اند. همچنین این باغ در کل حدود ۸ هکتار وسعت داشته که در قسمت ها و گوشه کنار آن، ساختمان ها، کوشک، مقبره اصلی کوروش، عارام و حتی پل ها واقع می شدند. باغ ایرانی پاسارگاد در دوره ساسانیان هم تغییراتی داشته که این موضوع تا پیدایش اسلام ادامه داشت و از آن به بعد خبری از تغییرات یا رسیدگی به باغ ایرانی وجود ندارد. با وجود این که باع ایرانی در واقع متعلق به دوره کوروش بزرگ است، اما آخرین آثار به جا مانده که تصویر باغ را به خوبی شرح می دهد و محققان هم از روی این سنگ نگاره توانسته معماری دقیق باغ را شبیه سازی کنند، متعلق به دوره ساسانیان است.

شرایط بازدید از باغ ایرانی پاسارگاد

شرایط بازدید از باغ ایرانی پاسارگاد

برای بازدید کردن از باغ ایرانی محدودیتی وجود ندارد و تنها با تهیه بلیط ‌اتوبوس پاسارگاد و سفر به آن می توان از باغ ایرانی و بناهای تاریخی دیگر مثل تخت جمشید و … بازدید کرد. در حین بازدید و مشاهده باغ می توان به خوبی از هوش و ذکاوت معماران و کوروش بزرگ بهره مند شد. البته فراموش نکنید که پس از بازدید از باغ ایرانی، سری هم به تخت جمشید بزنید و سفری به عمق تاریخ غنی ایران داشته باشید.

آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف

قطعا تا کنون به خوبی متوجه شده اید که باغ ایرانی در شهر تاریخی استان فارس، پاسارگاد واقع شده است. این باغ نزدیک به تخت جمشید است که حتی با چشم هم می توان وسعت و زمین باغ را از دور مشاهده کرد. همچنین محدودیتی برای انواع وسایل نقلیه و استفاده آن ها برای بازدید از باغ ایرانی وجود ندارد، اما توجه داشته باشید که وسایل نقلیه را به درون زمین اصلی باغ نبرید، زیرا این منطقه یک محوطه تاریخی است و آسیب رساندن به هریک از آثار به جا مانده، جرم محسوب می شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *