تقریبا همه ایرانی ها نام نیما یوشیج پدر شعر نو فارسی را شنیده اند. اما سوالی که شاید برای خیلی ها پیش آمده، این است که زادگاه این شاعر بزرگ در کجا قرار دارد. نیما یوشیج زاده روستایی زیبا و بسیار خوش آب و هوا به نام یوش است که در میان کوهستان های سر به فلک کشیده البرز قرار دارد. همراه ما در مجله مستر بلیط همراه باشید تا اطلاعات بیشتر و کامل تری در خصوص روستای یوش در اختیار شما قرار دهیم.
تاریخچه روستای یوش
روستای یوش که در حال حاضر جمعیتی در حدود 150 نفر دارد، یک روستای تاریخی در شمال ایران است. یوش به معنای جست و جو و پژوهش است، البته در فرهنگ دهخدا معنی تیرگی و تاریکی هم برای این واژه بیان شده است که احتمالا دلیل آن فرو رفتن روستای یوش در تاریکی و سایه کوهستان های اطراف در هنگام عصر و غروب باشد. شواهدی وجود دارد که تاریخچه منطقه یوش را به زمان پیش از اسلام و ساسانیان نسبت می دهد. از جمله این شواهد می توان به ساختمانی در روستا اشاره کرد که احتمالا یک آتشکده زرتشتی بوده است. علاوه بر این نیما یوشیج، شاعر پرآوازه ایران هم که زاده این روستا است، از خانواده ای است که نسب آنها به شاخه ای اسپهبدان طبرستان به نام پادوسبانیان می رسد. ریشه این خاندان که طولانی ترین طول مدت حکومت در ایران را به نام خود ثبت کرده اند به جاماسب ساسانی، بیست و یکمین پادشاه سلسله ساسانیان باز می گردد.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
روستای یوش از توابع بخش بلده است که خود در منطقه شهرستان نور از استان مازندران قرار دارد. این روستای زیبای گوهستانی در فاصله حدودا 110 کیلومتری از شهر آمل و 180 کیلومتری از شهر تهران قرار دارد. یوش به دلیل اینکه زادگاه نیما یوشیج شاعر مشهور ایرانی است، شهرت فراوانی دارد و سالیانه گردشگران زیادی از آن دیدار می کنند. از دیدنی های مهم و اصلی یوش که همه گردشگران از آن دیدار می کنند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خانه نیما
مهمترین جاذبه روستای یوش که دلیل اصلی سفر بیشتر گردشگران هم شمرده می شود، خانه ای قدیمی متعلق به دوران قاجار است که متعلق به خانواده نیما یوشیج، شاعر ایرانی و پدر شعر نوی فارسی است. خود نیما هم در همین خانه متولد شده است. او بعد از فوت در شهر ری دفن شد، اما در سال 1372 پیکر این شاعر بزرک به یوش منتقل شد و در خانه زادگاه او به خاک سپرده شد. این خانه که در حال حاضر به موزه ای برای نگهداری و نمایش اموال شخصی نیما تبدیل شده است، به سبک اکثر خانه های قدیمی ایرانی، یک حیاط مرکزی بزرگ با تعداد زیادی اتاق در اطراف آن دارد. تزئینات ظاهری آن هم از نوع آجرکاری و گچ بری است. علاوه بر نیما یوشیج، افرادی مانند خواهر او (بهجت اسفندیاری) و سیروس طاهباز (شخصی که گردآرنده اشعار و آثار نیما است) هم در حیاط این خانه به خاک سپرده شده اند.
اوزرود
یکی دیگر از جاذبه های دیدنی دیگر یوش، طبیعت بی نظیر و سرسبز آن است. دلیل اصلی این سرسبزی، رودخانه اوزرود است. این رودخانه که یکی از دو سرشاخه اصلی رود هراز به شمار می آید در جنوب روستا روان است.
آرامگاه کیاداوود
در قسمت بالایی روستای یوش و در فاصله تقریبا 300 متری از خانه نیما، یک ساختمان کوچک دیده می شود که به نام بنای آرامگاه کیاداوود مشهور است و به عنوان یکی از آثار ملی ثبت هم شده است. کیاداوود یکی از فرزندان حاکم وقت منطقه یوش بوده است. براساس روایات محلی این حاکم سه فرزند داشته است که هر کدام در یک گوشه از روستا به خاک سپرده شده بودند، ولی متاسفانه در حال حاضر نشانه ای از دو آرامگاه دیگر وجود ندارد. بسیاری از ساکنان محلی معتقدند که بنای این آرامگاه در حقیقت متعلق به آتشکده ای است که قدمت آن به زمان ساسانیان باز می گردد. به همین دلیل این آرامگاه را با نام آتشکده کیاداوود هم می شناسند. گردشگرانی که به یوش می آیند علاوه بر دیدنی ها موجود در این روستا، می توانند با پیمودن فاصله 15 دقیقه ای یوش تا بلده به این منطقه هم رفته و از جاذبه های آن به خصوص قلعه تاریخی بلده با قدمت بیش از 700 سال هم دیدن کنند.
سوغات یوش
بیشتر مردم در روستای یوش از طریق دامداری، باغداری و زنبورداری امرار معاش می کنند. همین موضوع سبب شده که محصولات دامی و لبنی مانند شیر، ماست، دوغ، پنیر و کره و میوه هایی مانند زردآلو و گیلاس و سیب و همچنین عسل، از جمله سوغات های اصلی این روستا باشد.
شرايط بازديد از روستای یوش
بازدید از روستای یوش، شرایط و الزامات خاصی ندارد. تنها موضوعی که گردشگران باید در خاطر داشته باشند این است که جغرافیای کوهستانی منطقه سبب می شود که زمستان های این منطقه سرد باشد. بنابراین بهترین زمان سفر به یوش، فصل های بهار و تابستان است.
آدرس و نحوه دسترسی با وسایل مختلف
گردشگرانی که قصد دیدار از یوش را دارند، از سه مسیر می توانند به این روستا بروند. مسیر نخست از طریق جاده هراز است. در این جاده و در فاصله تقریبا 40 کیلومتری از آمل تابلویی در سمت چپ قرار دارد که گردشگران را به سمت یوش راهنمایی می کند. مسیر دوم دسترسی به این روستای زیبا از طریق جاده چالوس است. در این جاده هم بعد از گذشتن از تونل کندوان و سیاه بیشه و در منطقه پل زنگوله، تابلویی قرار دارد که مسیر جاده منتهی به یوش را مشخص می کند. مسیر سوم دسترسی به یوش هم از طریق شهرستان نور است. گردشگران در این مسیر باید ابتدا وارد جاده آب پری نور شوند و بعد از آن با گذشت از روستاهایی مانند وازک و کپه و هلوپشته، ابتدا به بلده و بعد به یوش بروند اگر می خواهید سفری ایمن و کم خطر، به یاد ماندنی و بدون دردسر به این روستای زیبا و تاریخی را تجربه کنید، پیشنهاد ما به شما خرید بلیط اتوبوس نور است. تهیه بلیط اتوبوس را می توانید با صرف کمترین هزینه مالی و زمانی و با مراجعه به مستر بلیط انجام دهید. سفر خوشی را برایتان آرزومندیم.
دیدگاهتان را بنویسید