اگر بخواهیم در مورد زندگی بشریت سخن به میان آوریم لازم است بگوییم که آب و هوا و اعتدال هوا و کوهستان ها به عنوان عوامل اصلی زندگی بشریت معرفی می شوند. در گذشته انسان های اولیه برای زندگی، کوهستان ها و غارهای را انتخاب می کردند و در آن پناه می گرفتند. کوه های فلات ایران در گذشته دارای منابع آب بسیاری بوده اند، اما با گذشت زمان دریا ها عقب نشینی کردند و از کوهستان ها فاصله گرفتند، مردم هم به ناچار برای اینکه به منابع آب دسترسی داشته باشند پناهگاه های اولیه خود را ترک کردند. حال در مجله مستر بلیط قصد داریم در مورد کوه قلعه بزی که دارای غارهای متعددی است اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
تاریخچه کوه قلعه بزی
قلعه بزی مبارکه که به عنوان مجموعه ای از غارها و پناهگاه های اولیه انسان ها شهرت دارد، دارای قدمت دیرینه ای است به نحوی که می توان گفت رد پای نخستین انسان ها در آن جا پیدا می شود. تحقیقات زیادی بر روی کوه و غارهای قلعه بزی انجام گرفته است که بر اساس آن ها می توان گفت این مجموعه به دوران پارینه سنگی یعنی حدود 42 هزار سال قبل باز می گردند.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
کوه قلعه بزی همان طور که گفته شد دارای غارهای متعددی است. 3 غار در این منطقه وجود دارد که همگی نشانه هایی از زندگی انسان های اولیه را درون خود دارا هستند. اولین غاری که در این کوه مشاهده می شود در ارتفاع پایینی قرار گرفته است. طبق تحقیقاتی که صورت گرفت دست ساخته های سنگی مختلف و بقایای جانورانی را از دوران پارینه سنگی کشف کردند. غار دیگری در این مجموعه وجود دارد که به عنوان بزرگ ترین غار قلعه بزی شناخته می شود و دارای دامنه ای پر شیب است. عمق این غار به حدود 35 متر می رسد، کف غار قلعه بزی 2 به شکل صخره ای است که فاقد هر نوع ماده سست یا سختی می شود و شیب زیادی هم رو به بالا دارد. نهشته ها و ساخته های دست بشریت در قسمت ابتدایی غار واقع، که آن ها را با تخته سنگ هایی بزرگ پوشش داده اند. آخرین غار قلعه بزی که به غار شماره 3 معروف است 110 متر از غار شماره 2 فاصله دارد. این غار 196 سنگ تراش دارد که همگی آن ها را طی کاوش های متعددی به دست آورده اند. دست ساخته های دیگری هم وجود دارد که در کف پناهگاه میان رسوبات به جای مانده اند.
آثار حرارت را به شکل گودی های کوچک می توان بر روی این دست ساخته ها مشاهده کرد که نشان دهنده نزدیک بودن اجاق در کف پناهگاه است. در این غار حدود 334 قطعه مختلف استخوانی و دندانی پیدا شده است. در اطراف کوه قله بزی جاذبه دیگری به نام قلعه خان وجود دارد که قدمت آن به دوران حکومت ساسانیان باز می گردد. از این قلعه به عنوان قلعه نظامی استفاده شده و سپاهیان جنوب کشور در این پناهگاه جمع می شدند. در زمان حکومت ساسانیان برای اینکه بتوانند از حملات احتمالی جلوگیری نمایند بر فراز کوه ها قلعه هایی را ایجاد می کردند. این قلعه را به نحوی ساخته اند که به سه قسمت تقسیم می شود و شامل قلعه اول، قلعه دوم و ارگ بلند است. برای بازدید از این جاذبه ها می توانید به سایت معتبر مستر بلیط مراجعه نمایید و بلیط مورد نیاز خود را تهیه کنید. قلعه اول در قسمت شرقی کوه قلعه بزی قرار دارد و دارای دژی کوچک به مساحت 1671 متر مربع است. برای وارد شدن به قلعه باید از سمت شمال غربی اقدام نمایید. قلعه دوم که حدود 6192 متر مربع مساحت دارد راه ورود به قلعه سوم یا همان ارگ حکومتی را ایجاد می کند. ارگ حکومتی یا همان قلعه سوم که در فضایی بسیار کوچک ایجاد شده به عنوان نقطه قومت استقامتی قلعه معرفی می شود که در بلند ترین قسمت کوه قرار دارد. فرماندهان نظامی بیشتر در این قسمت استقرار داشتند، چراکه به عنوان بلند ترین منطقه می توانستند به تمامی اطراف دید داشته باشند.
شرایط بازدید کوه قلعه بزی
بازدید از کوه ها و جان پناه ها برای افرادی که به قدمت و تاریخ بشریت علاقه دارند می تواند بسیار لذت بخش، البته عده زیادی از مردم هم به بازدید از این قلعه ها علاقه زیادی نشان خواهند داد و هنگام راهی شدن به سوی قلعه بزی باید وسایل مورد نیاز کوه نوردی را با خود به همراه داشته باشید، چرا که برای بازدید از غارها باید مسافتی از کوه را طی نمایید.
آدرس و مسیر دسترسی با وسایل مختلف
در مطالب بالاتر ذکر شد که کوه قله بزی در فلاور جان قرار دارد، برای دسترسی به این کوه و غارهای منحصر به فرد آن می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی چون اتوبوس و ماشین های شخصی خود استفاده نمایید. بسیاری از افراد مسافرت با اتوبوس را ترجیح می دهند، بنابراین با تهیه بلیط اتوبوس مبارکه خود را به این کوه خواهند رساند.
سلام!
کاش ذکر کرده بودید قلعه بزی دیزیچه چون در شهر دیزیچه واقع شده است و مدت هاست در حال تغيير نام آن به شهرستان مبارکه هستند
اگر کتاب خداوندگار الموت رو مطالعه کنید به تاریخچه دژچه اصفهان یا همان دیزیچه امروز پی میبرید . این شهر علاوه بر قلعه بزی دارای شهر زیر زمینی نیز بوده است اگر مایل بودید میتوانم اطلاعات بیشتری در اختیار شما بگذارم
با تشکر
روز خوش
والا غار هاش که به سمت مزرعچه و ونهره چطوری مبارکه
نه عزیزم قلعه بزی ار یکطرفبه نکواباد حسناباد نزدیکتره و از یکرف به فخراباد و و زبباشهر و از طرف دیگه به سهر فیروزان در مجموع در محاصره دهها روستا هست
البته. شهر دیزیچه در ۳کیلومتری کوه هست و مبارکه که ده کیلومتر با کوه فاصله داره ولی خداییش این کوه برای روستای مزرعچه هست چون در دامنه خود کوه هستند