شهرستان اشکذر در استان یزد قرار دارد و می توان آن را یکی از قدیمی ترین شهرستان های این استان دانست. طبق برخی روایات این شهرستان در دوران اشکانی توسط يكی از ملـوك الطوايـف، كـه در ايـن منطقـه سـكونت داشـته، احـداث گرديـده اسـت و این شخص اشک بن زال نامیده می شد. در بررسـی هـايی كـه در منطقـه اشـكذر و دهــستان رســتاق صــورت گرفــت، تعــدادی محوطــه مربــوط بــه دوران پــيش از اســلام شناســایی گرديــد كــه در ايــن بــين، محوطــه چرخــاب مربــوط بــه دوره اشــكانی، محوطــه اشكذر مربوط بـه دوره اشـكانی، محوطـه حجـت آ بـاد مربـوط بـه دوره اشـكانی و ساسـانی و محوطه همت آبـاد مربـوط بـه دوره ساسـانی و صـدر اسـلام بـوده اسـت. گفته می شود، شهری که اکنون به نام اشکذر شناخته می شود در گذشته روستایی بوده است، که به نام رستاق شهرت داشت. این شهرستان به خاطر قدمتی که دارد، مملو از آثار تاریخی مختلفی است که بازدید از آنها برای مسافران این خطه می تواند هیجان انگیز و جذاب باشد. در این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از آثار تاریخی این منطقه یعنی مجموعه حجت آباد وزیر به ارائه توضیحاتی می پردازیم، تا در صورتی که به این شهرستان سفر کردید با آشنایی بیشتر به گردش بپردازید.
درباره مجموعه حجت آباد وزیر
این مجموعه در شهرستان اشکذر قرار دارد و یکی از آثار تاریخی این منطقه شناخته می شود. این مجموعه شامل عمارت و حمامی می شود که در داخل باغی وسیع قرار گرفته است. بانی آن میرزا محمد مستوفی حاکم یزد در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه بوده است. این مجموعه در مسیر قنات حجت آباد قرار داشت که آب آن به حوض عمارت ختم می شد و از آن برای آبیاری باغ استفاده می شد. عمارتی که در داخل این باغ قرار دارد عمرش به 130 سال و زمان قاجار می رسد. حمامی که در مجموعه حجت آباد وزیر وجود دارد، به تازگی از زیر شن های روان موجود در محوطه خارج شده و دارای دو صحن هشت ضلعی با نورگیرهای سقفی است. بازارچه ای با دکان های آهنگری و علافی و آب انباری که در کنار آن قرار داشت نیز پاسخگوی نیاز کاروان ها به خصوص مسافران تشنه بود. کالسکه خانه یک مکان اختصاصی برای اسب و کالسکه های وزیر و همراهانش بود که در گوشه ای از این باغ باصفا به چشم میخورد. این مجموعه در سالهای پایانی دهه 60 شناسایی و در سال 1375 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
ساختار و معماری مجموعه
این مجموعه متشکل از بخش های مختلفی مانند عمارت، حمام، کالسکه خانه، کاروانسرا و بازارچه می شود و پلان آن به صورت مستطیل شکل و با ابعادی برابر با 125 در 250 متر است. عمارت این مجموعه در سمت غربی باغ واقع و در سه طبقه ساخته شده است و مساحتی برابر با 1400 متر مربع دارد. این عمارت شبستانی بزرگ در قسمت شرقی با طاقی جناغی دارد، که زیبایی خاصی به آن بخشیده است. برای تزئین این بنا از آجر کاری های بسیار زیبایی استفاده کرده اند که در سراسر عمارت نیز به چشم می خورند. این ساختمان از بخش های مختلفی مانند سرسراها، ایوانها، راهروهای چهارگانه، گنبد، هشتی و انواع اتاق تشکیل می شود. یکی از بخش های مورد توجه این عمارت که در لحظه اول چشم بازدیدکنندگان را به خود خیره می کرد، حوض خانه آن بود. این حوضخانه دارای سقفی بلند بود که در پایین آن یک حوض به ابعاد 5 در 4 متر و به عمق 2 متر وجود داشت. در بخش دیگری از باغ می توانید حمامی را ببنید که مانند همه حمام های قدیمی از بخش های گوناگونی مثل رختکن مدور، دو عدد 8 ضلعی با نورگیرهای سقفی و یک خزینه تشکیل شده است. کالسکه خانه مجموعه در گوشه شرقی باغ قرار دارد که محلی برای نگهداری از کالسکه و اسب های مهمانان بود. در این باغ محلی را نیز به عنوان بازارچه در نظر گرفته بودند که مغازه و غرفه های متعددی در آن دیده می شد.
روش دسترسی به مجموعه وزیر
برای رفتن به این مکان باید به شهر رضوانشهر در شهرستان اشکذر برسید و این بنا را در این شهر بیابید. اگر قصد دارید از وسایل حمل و نقل عمومی برای این سفر استفاده کنید در ابتدا باید خود را به به شهر اشکذر و پس از آن با وسایل حمل و نقلی که به سمت رضوانشهر حرکت می کنند به این شهر بروید. البته سفر خودرو شخصی کاری آسان و راحت تر به نظر می رسد. خرید بلیط اتوبوس به اشکذر را می توانید به صورت آنلاین و از مستر بلیط انجام دهید.
شرایط بازدید از مجموعه حجت آباد وزیر
برای دیدن مجموعه زمانی حدوداً یک تا دو ساعت احتیاج دارید تا بتوانید از همه بخش های آن دیدن کنید. بهتر است در فصل بهار برای تماشا این سازه و سفر به این منطقه اقدام کنید تا از گرمای بیش از حد هوا در امان باشید. یکی از ویژگی های دیدن این بنا این است که شما می توانید در این مکان چاد بزنید و شب را نیز در آنجا سر کنید.
دیدگاهتان را بنویسید