استان فارس از جمله استان های تاریخی و وسیع ایران به شمار می آید، که سالانه میزبان گردشگران بسیاری از سراسر جهان است. در این استان پهناور شهرستان های وجود دارد که به اندازه خود استان قدمت دارند و در آنها آثاری از گذشته دیده می شود که شگفتی هر کسی را بر می انگیزد. شهرستان بوانات با مرکزیت سوریان در این استان قرار گرفته است و قدمتی بالا دارد. سوریان شهری در بخش مرکزی شهرستان بوانات استان فارس ایران است. مردم این شهر به زبان فارسی سخن میگویند و از دیدگاه دستهبندی قومی، فارس هستند. از آثار تاریخی موجود در این شهرستان می توان به مسجد جامع سوریان و پل آجری سوریان اشاره کرد. اگر قصد سفر به این شهر را دارید پیشنهاد می کنیم برای این سفر از اتوبوس استفاده کنید و خرید بلیط اتوبوس خود را از مستر بلیط و به صورت آنلاین انجام دهید، تا از مزایایی که این نوع خرید برای شما به همراه دارد بهره مند شوید. در ادامه این مطلب اطلاعات کاملی در مورد پل آجری سوریان در اختیار شما قرار می دهیم، پس تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
معرفی پل آجری سوریان
ابتدائی ترین و قدیمی ترین انگیزه طراحی و ساخت پل، ایجاد ارتباط در محل تقاطع با موانع طبیعی نظیر رودخانه است. از یك طرف، وجود محدودیت های فنی، اقتصادی و معماری معمولاً موجب می شود تا نتوان پل را به صورت تك دهانه و با ارتفاع مناسب چنان ساخت که با جریان رودخانه تماس نداشته باشد و اندرکنش سازه پل با جریان رودخانه گریز ناپذیر است. در هیچ دوره از تاریخ ایران، پل سازی هم چون دوران صفوی گسترش نیافته و به طور کلی می توان صفویه را جزء تمدن های هیدرولیکی ایران طبقه بندی نمود. در ایران دوران پل های زیادی در بخش های مختلف کشور ساخته شد که یکی از این پل ها، پل آجری سوریان نام دارد. این پل در شهرستان بوانات شهر سوریان، مرکز شهرستان، قرار دارد و در زمان صفویان بر روی رودخانه اصلی شهر ساخته شده است. از این پل در متون تاریخی با نام پل آجری یاد شده است و در میان مردم محلی به پل بزرگ شناخته می شود و در گذشته، واسطه ارتباطی مردم این شهر با اهالی روستا های جنوب این شهرستان بوده است. این پل جزء سازه هایی است که در لیست آثار ملی ایران قرار دارد و در سال 1384 یکبار مورد مرمت قرار گرفته است. این پل در عهد صفویه جهت عبور و مرور قشون و سپاهیان آن زمان از شیراز به سمت مرکز ایران احداث شده و همچنان مورد استفاده قرار دارد.
معماری پل آجری سوریان
در ساخت و ایجاد یك پل، موارد مختلفی مدنظر قرار گرفته و در طول تاریخ با توجه به پیشرفت ها و تجربیاتی که حاصل شده، تغییراتی برای تکامل پیدا کردن پل ها ایجاد شده و مواردی افزوده شده اند. اجزای تشکیل دهنده یك پل شامل این موارد می شود: پی سازی یا شالوده ریزی، پایه پل ها، موج شكن یا آب برها، طاق دهانه، كانه یا كنو، جان پناه و کتیبه. البته همه پل این موارد را به صورت کامل ندارند. پل سوریان نیز دارای یک دهانه با طاق هشتی شکل است که عرض ۷ متر و ارتفاع بیش از ۴ متر دارد. برای زیباتر شدن دهانه از آجرهایی به صورت خفته راسته استفاده کرده اند که در کنار دهانه هشتی شکل آن جذابیت خاصی به پل بخشیده است. در ساخت بدنه و پایه این پل از گچ و آجرهای مربع شکل استفاده کرده اند و سطح روی این پل نیز از سنگ و ساروج بنا شده است که بر استحکام آن می افزاید و عرض روی پل نیز بیش از ۳ متر است.
راه های دسترسی به پل آجری
همانطور که در قسمت های قبل اشاره شد، این پل در شهر سوریان قسمت انتهایی خیابان امام حسین(ع) و خروجی شهر به سمت قادرآباد و بخش سرچهان بر روی رودخانه اعظم قرار دارد، پس اگر تمایل دارید این پل را ببنید باید به این خیابان در شهر سوریان بروید. مجله مستر بلیط پیشنهاد می کند برای این کار می توانید از وسایل حمل و نقل عمومی موجود در سطح شهر کمک بگیرید.
بازدید از پل آجری سوریان
دیدن این پل رایگان است و نیازی نیست بابت آن هزینه ای بپردازید. در ضمن می توانید در اطراف پل قدم بزنید و از طبیعت اطراف آن لذت ببرید. زمانی که برای دیدار از پل نیاز دارید حدود یک ساعت است.
دیدگاهتان را بنویسید