در این بخش از مجله مستر بلیط می خواهیم درباره یکی از قدیمی ترین مساجد مشهد به نام مسجد ۷۲ تن بپردازیم، اگر قصد دارید با این مسجد آشنا شوید پیشنهاد می کنیم تا انتهای مطلب همراه ما باشید. در این مسجد، مقبره امیر غیاث الدین ملکشاه، یکی از امرای دربار تیمور گورکانی قرار دارد. این مسجد در زمان گذشته به مسجد شاه معروف بود، ولی بعد از انقلاب به مسجد ۷۲ تن شهرت یافت.
تاریخچه مسجد ۷۲ تن مشهد
تاریخچه این مسجد به زمان های خیلی دور بر می گردد، در سال ۸۲۸ هنگامی که امیر غیاث الدین ملکشاه در خوارزم وفات یافت، جسد او را به این مکان انتقال دادند و در مقبره ای که خود ملکشاه ساخته بود دفن کردند.
این بنا از آثار قرن ۹ هجری قمری و مقبره آن در دوران معاصر به مسجد شاه معروف شده است. عده ای از افراد، مسجد بودن این بنا را رد کرده اند و آن را یک مقبره دانسته اند. سر انجام این بنا در تیرماه ۱۳۱۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و شما می توانید با تهیه کردن بلیط اتوبوس مشهد به دیدن آن بروید.
نقشه و معرفی بخش های مختلف
مسجد ۷۲ تن زیر بنایی تقریبا ۶۶۰ متر مربع دارد و از قسمت های گوناگونی تشکیل شده است. ساختار بیشتر مناره ها، ایوان ها و غرفه های آن از بین رفته اند اما همچنان از زیبایی خاصی برخوردار هستند. جنس ساختمان این بنا کلا از سنگ تشکیل شده و همین باعث مقاوم شدن آن است. لعاب کاری عالی که در این مسجد به کار رفته مربوط به دوره صفوی است که مانند یک تابلوی نقاشی بسیار جذاب هر بیننده ای را جذب خود می کند.
در کنار مقبره امیر ملکشاه، یک قبر دیگر وجود دارد که به احتمال زیاد مربوط به یکی از بستگان نزدیک وی است. در اطراف این بقعه دو مناره بسیار زیبا نیز وجود دارد که به علت گذشت زمان تخریب شده اند.
رواق های اطراف مقبره که سه عدد هستند، با استفاده از یک کاشی کاری بی نظیر طراحی و ساخته شده اند و فضا را زیبا تر می کنند. به گفته برخی افراد مسن و قدیمی این بنا در سال 855 هجری قمری، تزئین، کاشی کاری و یا مرمت شده است و در دوره های بعد از آن به عنوان مسجد استفاده کرده اند.
اگر قصد دارید در کوتاه ترین زمان ممکن به این شهر سفر کنید و از مسجد ۷۲ تن بازدید کنید، بهتر است بلیط هواپیما مشهد را برای خود و اطرافیان تان تهیه کنید. در قسمت بالای مزار امیر ملکشاه، یک گنبد زیبا با نمایی از کاشی فیروزه ای قرار دارد که آن را می توانید از راه دور هم تماشا کنید.
معمار مسجد ۷۲ تن، برای تزئینات این بنا از هنرهای گچ بری، نقاشی و کاشی کار استفاده کرده است و کل ساختمان را با استفاده از آجر پوشش داده است. مناره های این مسجد نیز با آجر و کاشی معرق تزیین شده اند و در تمام قسمت های آن نوشته «الله» به چشم می خورد. کتیبه های بسیاری در این بنا وجود داشته است اما بر اثر برخی عوامل و مرور زمان، بیشتر آن ها از بین رفته اند و دیگر اثری باقی نمانده است.
همچنین برخی از کاشی های آن نیز آسیب فراوانی دیده اند و به آن هیچ رسیدگی نمی کنند. در وسط هر ضلع از مقبره، دربندی ساخته شده که از این در بند ها می توان، به رواق های مجاور مقبره رفت و آمد داشت. نا گفته نماند که به جز دربند در ورودی، سه دربند دیگر بعدها مسدود شده است. مسجد دارای دری به تاریخ ۱۱۵۵ هجری قمری است که به نظر می رسد از یک محل دیگر به این مسجد منتقل شده باشد.
در روی برخی از قسمت های این مقبره طرح هایی دیده می شود که بسیار ظریف و حساس کشیده شده اند و هنر معمار را به خوبی نشان می دهد. همچنین نوشته هایی با خط کوفی در برخی از جاهای این بنا به چشم می خورد که همین نشان می دهد بنا قدمتی دیرینه دارد.
شرایط بازدید
بازدید از این جاذبه گردشگری کاملا رایگان است و نیازی نیست که بابت تماشای آن هزینه ای بپردازید. شما می توانید در هر ساعتی از شبانه روز با مراجعه به سایت مستر بلیط، بلیط های مورد نظرتان را خریداری کنید و به دیدن مسجد ۷۲ تن مشهد بروید.
راه های دسترسی به مسجد ۷۲ تن مشهد
مسجد ۷۲ تن مشهد در خیابان خسروی، ابتدای بازار بزرگ واقع شده است و شما می توانید با استفاده هر گونه وسیله نقلیه از جمله هواپیما، قطار، اتوبوس و خودروی به آن جا بروید و از تماشای این همه زیبایی و خلاقیت لذت ببرید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید