ارزوئیه یکی از شهرستان های استان کرمان است که در قسمت جنوب غربی آن قرار دارد و یکی از شهرستان های تاریخی آن به شمار می آید. این شهرستان از دو بخش مرکزی و صوغان تشکیل شده و از آب و هوایی گرم و خشک برخوردار است. در این شهر می توانید انواع مختلفی از آثار تاریخی را بیابید که هر یک از آنها تاریخی عظیم را یه دوش می کشند. بسیاری از افراد هستند که به سفرهای تاریخی و دیدار از آثار تاریخی علاقمندند به همین خاطر سعی می کنند به شهرهایی سفر می کنند که آثار تاریخی زیادی دارند. یکی از این شهرها ارزوئیه است که می تواند مقصد مناسبی برای این افراد باشد. اگر شما هم در این گروه قرار دارید حتما به سفر به این شهر فکر کنید و زمانی را به این کار اختصاص دهید. البته باید این نکته را یادآور شویم که اگر تصمیم دارید به این منطقه سفر کنید حتما فصل های خنک سال را برای این کار انتخاب کنید تا از گرمای هوا به دور باشید. از آثار تاریخی این شهر می توان به تپه‌های باستانی یحیی (تپه یحیی)، قلعه تاریخی سلطان آباد، چهارطاقی‌های ارزوئیه و … اشاره کرد. د این بخش از مجله مستر بلیط در مورد یکی از آثار تاریخی این شهر یعنی تپه یحیی اطلاعاتی را در اختیارتان قرار می دهیم.

معرفی تپه یحیی

معرفی تپه یحیی

تپه های باستانی که امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی شناخته می شوند زمانی محل زندگی افرادی بوده اند که بر اثر اتفاقات طبیعی یا حوادث انسانی تخریب و در طول گذشت زمان به تلی از خاک بدل شده اند. در شهر های مختلف ایران می توانید از این تپه های باستانی پیدا کنید که دلیل آن نیز قدمت فراوان بسیاری از این شهر ها است. تپه یحیی یکی از این تپه های باستانی است که در شهر ارزوئیه قرار دارد و دارای قدمتی 7 هزار ساله است. گفته می شود این تپه از زمان نو سنگی دارای ساکنانی دائمی بوده است که تا زمان ساسانی در آنجا اقامت داشتند. تپه یحیی یکی از مهم ترین آثار و تپه‌ های کلیدی در باستان ‌شناسی ایران محسوب می شود و با توجه به آثار کشف شده و تأیید بسیاری از مورخان داخلی و خارجی دارای قدیمی ‌ترین کارخانه سفال سازی و قدیمی ‌ترین معدن جهان بوده است. زمانی در این محل دهکده ای قرار داشته است و یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های دائمی بشر به شمار می رود و از 6 سال هزار پیش دارای تمدن بوده است. این منطقه در گذشته محل ارتباطی بین تمدن های میان رودان و هندوچین محسوب می شد، به خاطر همین موقعیت استراتژیک از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. نام دقیق و صحیح این شهر مشخص نشده است و بنابر اشیایی که در این ناحیه پیدا کرده اند این منطقه مهد بسیاری از صنایع و هنر ها بوده است.

تاریخچه تپه  

زمان شناسایی این تپه به سال 1343 شمسی بر می گردد و در همان سال های اولیه دو مرتبه مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. به نظر می رسد تپه یحیی به مدت بیش از شش هزار سال، به طور مداوم مورد سکونت و استقرار قرار داشته و تنها مرحله قطع سکونت در آن مربوط به هزاره چهارم ق.م می شود که در میان دوره های طبقاتی پنج A و چهار C و طی هزاره دوم ق.م در میان دوره های طبقاتی چهار A و سه قرار گرفته است.

اشیای یافت شده در تپه باستانی

ساختار تپه یحیی

این تپه ارتفاعی برابر با ۲۰ متر و قطری معادل ۱۸۷ متر دارد، طبق آزمایشات کربن که در این منطقه انجام شده، بقایای خانه هایی کشف شده در برخی از لایه های سطحی این تپه مربوط به ۱۳۴۳ سال قبل از میلاد بوده است. نخستین کاووش ها در این تپه در سال ۱۳۴۲ انجام شده و اشیای مختلف در کنار آثاری از قلعه و خانه ها پدیدار شده است که نشان می دهد مصالح اصلی خانه ها از خشت خام و داخل خانه ها نیز دارای رنگ آمیزی بوده است. اغلب اطاق ها فاقد درگاه ورودی است و ورود و خروج احتمالا از طریق روزن موجود در سقف صورت می گرفت. جنس دیوار ها از خشت هایی است که با دست تهیه کرده و در آفتاب خشک کرده اند. وجود قطعاتی از چب، نی و حصیر در کف اطاق ها نشانه ای از سقف های فرو ریخته است. آلات و ابزار پائین ترین لایه یعنی دوره عصر نو سنگی از استخوان و چخماق ساخته و پرداخته شده است.

اشیای یافت شده در تپه باستانی

آثار و اشیای مختلفی در این تپه پیدا شده است که از آن میان می توان به سنگ صابون، مهره ها، ظروف سفالی، استخوان، ابزار و البته ۲۴ لوح اشاره کرد. این الواح هم مانند لوح های تمدن «ارت» رزمگشایی نشده اند و ۳۸۰۰ سال قدمت دارند و ثابت می کنند همزمان با تمدن عیلامی مردم تمدن یحیی نیز دارای خط بوده اند. آلات و ابزار پائین ترین لایه یعنی دوره عصر نو سنگی از استخوان و چخماق ساخته و پرداخته شده است. رایج ترین نمونه ظروف یحیی ساغرهای سفالین است، این ظروف غالبا دارای علامت های استادان سازنده در قسمت قاعده آنها است.

اگر قصد سفر به شهر ارزوئیه را دارید، می توانید از اتوبوس استفاده کنید، همچنین برای خرید بلیط اتوبوس مستر بلیط گزینه ای امن و سریع به شمار می رود.

راه های دسترسی به تپه 

راه های دسترسی به تپه 

برای اینکه بتوانید از این محوطه دیدن کنید باید به شهرستان ارزوئیه بروید و پس از آن خود را به به سمت شرق این منطقه برسانید. اینکار را بهتر است با خودرو شخصی یا تاکسی انجام دهید تا راحت تر به این محل برسید. فاصله این محل از مرکز شهرستان، ارزوئیه، حدود 55 کیلومتر است که در مدت زمان 45 دقیقه می توانید آن را طی کنید.

بازدید از تپه یحیی

برای دیدن این تپه باستانی نیازی نیست هزینه بپردازید و به صورت رایگان می توانید از آن بازدید کنید. همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد، بهتر است در فصل های خنک سال به این سفر بروید تا آب و هوای گرم موجب آزارتان نشود. پوشیدن کفش و لباس مناسب را به هیچ وجه فراموش نکنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *