جویبار شهرستانی در استان مازندران است که از شهرستان های تاریخی و گردشگری ایران به شمار می آید. نام این شهر برگرفته از این موضوع است که رودهای مختلفی از سراسر استان به این شهر سرازیر می شوند. نام این شهر در گذشته گیلخواران بود که گیل به معنی مردمان شجاع و جنگجو است. شهرستان جویبار در قسمت جلگه ای استان مازندران قرار دارد و رود تالار زمین های غربی آن را آبیاری می کند. رود فصلی سیاهرود، به طول 50 کیلومتر، پس از عبور از این شهرستان به دریای خزر می ریزد. از پیشینه این شهر قبل از دوران صفویه اطلاع چندانی در دست نیست. وحید قزوینی، اعتمادالسلطنه، مکنزی، میرزا ابراهیم و ملگونوف اشاراتی به این منطقه و روستاهای آن کرده اند. در زمان محمد علی شاع قاجار، رابینو در ذکر روستاهای فرح آباد از آبادی جویبار و از کوچ اجباری قبیله کرد مدانلو به جویبار یاد کرده است. با توجه به گفته های بالا می توان نتیجه گرفت که این منطقه از قدمت بالایی برخوردار است و به همین خاطر در آن آثار تاریخی گوناگونی یافت می شود که از میان آنها می توان به پل تاریخی آزان، خشتپل و تکیه کردکلا و … اشاره کرد. یکی از آثار تاریخی این شهرستان پل جمعه بازار یا خشت پل است که در ادامه آن را به شما معرفی می کنیم.
معرفی پل جمعه بازار
در مجله مستر بلیط می توانید با انواع مختلفی از آثار تاریخی آشنا شوید، پس اگر از علاقمندان به تاریخی هستید این فرصت را از دست ندهید. یکی از سازه هایی که از گذشته تا به امروز از اهمیت زیادی برخوردار بوده است، پل ها هستند. امروزه این سازه علاوه بر کارکردی که در گذشته داشتند، به عنوان اثری تاریخی نیز مورد توجه هستند. پل های تاریخی میراث ارزشمندی هستند که حفاظت از آنها از جنبه تداوم فرهنگی اهمیت دارد. در سراسر ایران به خصوص در مناطقی که رودخانه ای جریان دارد می توان پل های تاریخی را پیدا کرد. یکی از این پل های تاریخی در شهرستان جویبار استان مازندران قرار گرفته است و به نام پل جمعه بازار یا پل خشتی شناخته می شود. این پل بر روی رودخانه سیاهرود و در فاصله 5 کیلومتری از شهر جویبار قرار دارد. گفته می شود که این پل در دوران قاجار بنا نهاده شده است. دلیل ساخت این پل ارتباط شهر جویبار با سراج محله و روستاهای اطراف بوده است. این دو بار مورد مرمت واقع شده که یکی از آنها در دوران پهلوی و بار دیگر در سال های خیر بوده است.
معماری خشت پل
اقلیم و محیط همیشه تأثیر قابل توجهی در معماری مناطق مختلف داشت که هماهنگ با محیط و عوامل اقلیمی بود. در پل و پل سازی نیز مانند سایر گونه های معماری، با وجود عوامل مختلف تأثیرگذار در شکل گیری معماری آن، به نظر می رسد اقلیم باعث می شود که عوامل دیگر نیز مانند شکل، تعداد دهانه، طول پل و مصالح فرصتی برای نمایش پیدا کنند و به معماری هر منطقه شکلی ویژه بدهد. پل جمعه بازار جویبار نیز از این قضیه مستثنی نبوده و اقلیم شمالی در آن تاثیر گذاشته است و این تاثیر را می توانیم در شکل پل مشاهده کنیم. اگر به شکل پل توجه کنید می توانید ببنید که این پل از دو طرف شیب زیادی دارد که دلیل آن باران های زیادی است که در منطقه می بارد و با این کار از تجمع آب باران بر روی پل و فشار اضافه بر آن جلوگیری می شود. طول این پل برابر با 46 متر و عرض گذرگاه آن 3.30 متر، بلند ترین ارتفاع آن از سطح زمین 6.60 متر است. این پل سه دهانه دارد که دهانه وسطی به شکل نیم دایره و دو دهانه که در طرفین آن قرار دارند به صورت طاغ جناغی هستند. این سازه از جمله پل هایی است که کتیبه ای بر روی آن قرار دارد. در ساخت این پل از آجر و ملات ساروج استفاده کرده اند و تزئینات به کار رفته در آن تنها در آجر چینی های خفته و راسته خلاصه می شود. از ویژگی های دیگر پل می توان به موج شکن های مثلثی شکل در پایه های آن اشاره کرد.
برای سفر به جویبار تنها کافی است بلیط اتوبوس را خریداری کنید که اینکار را می توانید از طریق مستر بلیط و به صورت آنلاین انجام دهید و از امتیازاتی که برای کاربرانش در نظر می گیرد استفاده کنید.
راه های دسترسی به پل
برای اینکه به این اثر تاریخی دسترسی داشته باشیدباید به شهرستان جویبار بروید و از آنجایی که پل در ورودی شهر قرار دارد با کلیه وسایل حمل و نقل عمومی موجود در شهر می توانید به آنجا بروید.
بازدید از پل جمعه بازار
دیدن این بنا رایگان است و نیازی نیست هزینه ای به این خاطر بپردازید. لازم است این نکته را یادآوری کنیم که در روزهای جمعه در نزدیکی این پل جمعه بازار شهر جویبار برقرار است، پس توصیه می کنیم برای دیدن پل در روز جمعه مراجعه کنید تا از این بازار بی نطیر نیز دیدن کنید و به قولی با یک تیر دو نشان بزنید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید