«لطفا صبر کنید! لطفا چند دقیقه صبر کنید!» ممکن است گوینده این جملات در فرودگاه شما یا یکی از همسفرانتان در هواپیما باشد. بعضی از مردم عادت دارند که چند ساعت پیش از حرکت هواپیما در فرودگاه حاضر شوند اما برخی دیگر خود را در آخرین دقایق بسته شدن گیت میرسانند. برای اینکه هیچوقت دقیقه نود به پرواز نرسیم باید بدانیم که چند ساعت قبل پرواز فرودگاه باشیم. اصلا چه نیازی است که ساعاتی پیش از پرواز در فرودگاه حضور پیدا کنیم؟ در ادامه، هرآنچه باید درباره مراحل قبل از پرواز بدانید را توضیح میدهیم.
چرا باید قبل از زمان پرواز در فرودگاه باشیم؟
از زمانی که هواپیماهای مسافربری شروع به کار کردهاند تا به حال، همیشه این سؤال برای مسافران مطرح بوده که باید چند ساعت قبل پرواز فرودگاه باشیم و دلیل این کار چیست؟
اولین علت حضور زودهنگام در فرودگاه به شرایط آبوهوایی و امنیتی بازمیگردد. بههرحال، زمانی هواپیما سالم به مقصد میرسد که در شرایط جوی یا امنیتی نامناسب قرار نگیرد. این شرایط ممکن است در نهایت باعث سوانح هوایی شود. پس حتی ساعتی پیش از پرواز هم احتمال لغو یا تأخیر آن وجود دارد. در صورت حضور زودهنگام در فرودگاه زودتر متوجه این شرایط میشوید.
از سوی دیگر، مسائلی مثل بازرسی بدنی، بررسی مشخصات و تحویل دادن چمدان هم مدت زمان مشخصی ندارند. ممکن است در یک پرواز بررسی این مسائل بیش از حد معمول طول بکشد. در نتیجه، با حضور زودتر مسافران در فرودگاه این مراحل زودتر انجام میشوند.
مسئله بعدی به زمان بسته شدن گیشههای صدور کارت پرواز مربوط میشود. همیشه این گیشهها زودتر از موعد پرواز بسته میشوند و بعد از آن به هیچوجه نمیتوانید کارت پرواز بگیرید. بنابراین، بهتر است که زودتر از آن به فرودگاه برسانید.
چند ساعت قبل از پرواز باید فرودگاه باشیم؟
زمان حضور در فرودگاه به نوع پروازتان بستگی دارد. در پروازهای داخلی مراحل صدور کارت پرواز و سوار شدن به هواپیما کمتر طول میکشند اما در پروازهای خارجی برای انجام این مراحل به مدت زمان بیشتری نیاز دارید.
علاوهبراین، برای حضور یافتن در فرودگاه باید مسافت هتل یا منزل تا فرودگاه را هم در نظر بگیرید. بعضی از فرودگاهها داخل شهرها قرار گرفتهاند مثل فرودگاه مهرآباد تهران و دسترسی به آنها راحتتر و سریعتر است اما تمام فرودگاهها اینطور نیستند.
بعضی از فرودگاهها مانند فرودگاه امام خمینی تهران که کمی با شهر فاصله دارند. درنتیجه، برای حضور در آنها باید چند ساعت زودتر از موعد حرکت کنید.
زمان حضور در فرودگاه برای پرواز داخلی
در پروازهای داخلی معمولا تشریفات مربوط به پرواز کمتر است. بنابراین، مدت زمان کمتری در فرودگاه معطل میمانید. زمان بسته شدن گیت پرواز داخلی معمولا ۳۰ تا ۴۰ دقیقه پیش از موعد پرواز است. در این زمان گیشه کارت پرواز بسته میشود و امکان عبور از گیت وجود ندارد.
زمان حضور در فرودگاه برای پروازهای خارجی
زمان حضور در فرودگاه قبل از پرواز خارجی با زمان حضور برای پروازهای داخلی کمی تفاوت دارد. این مسئله هم به تشریفات پروازهای خارجی و مراحل صدور کارت پرواز برای این پروازها مربوط میشود.
بهطورکلی، گیشههای صدور کارت و گیتهای پرواز خارجی ۴۰ تا ۴۵ دقیقه پیش از موعد حرکت هواپیما بسته میشوند و بعد از آن هیچ کارت پروازی صادر نمیشود. در نتیجه، بهتر است در ابتدای زمان باز شدن گیت پرواز خارجی به گیشههای صدور کارت مراجعه کنید. در این شرایط، کارت پرواز را زودتر دریافت میکنید و در صورت وجود هرگونه مشکل یا مغایرت اطلاعات در کارت از آن مطلع میشوید و زودتر آن را رفع میکنید.
مدارک لازم برای پرواز خارجی و داخلی
مدارکی که برای سوار شدن به هواپیما به آن نیاز دارید، بر اساس نوع پروازتان متفاوت است. در پروازهای داخلی باید این مدارک را به همراه داشته باشید تا برایتان کارت پرواز صادر شود:
- مدارک شناسایی: برای دریافت کارت پرواز باید هویت شما احراز شود. درنتیجه، لازم است که مدارکی مثل اصل کارت ملی یا شناسنامه را به همراه داشته باشید.
- مجوزهای پزشکی: در هر پرواز برای ورود مسافران بیمار یا زنان باردار قوانینی وجود دارد. به عنوان مثال، مسافر بیماری که لازم است درون هواپیما دارویی مصرف کند، باید مجوز پزشکی به همراه داشته باشد.
- بلیط هواپیما: در گذشته برای تهیه بلیط باید سراغ آژانسهای هواپیمایی میرفتیم اما امروزه سایتهای رزرو بلیط هواپیما مثل مستربلیط کار را راحتتر کردهاند. با تهیه بلیط از این سایتها به شما یک رسید تحویل داده میشود که با ارائه آن در گیشه فرودگاه کارت پرواز دریافت میکنید.
در پروازهای خارجی علاوه بر این مدارک، به مدارک دیگری هم نیاز دارید که عبارتند از:
- گذرنامه: در پروازهای خارجی به همراه بلیط هواپیما باید گذرنامه خود را ارائه کنید. این گذرنامه باید معتبر باشد تا بتوانید کارت پرواز بگیرید.
- ویزا: برای سفر به بیشتر کشورها باید ویزای معتبر ارائه کنید. بنابراین، ویزا یا روادید خود را هم دم دست داشته باشید.
- مدرک پرداخت عوارض خروج از کشور: به موجب قوانین کشور، مسافرانی که قصد خروج از ایران را دارند، باید مبلغی را به عنوان عوارض خروج از کشو بپردازند. در سال ۱۴۰۲، این مبلغ برای مسافران عادی در سفر اول ۴۰۰۰۰۰ تومان، در سفر دوم ۶۰۰۰۰۰ تومان و در سفر سوم ۸۰۰۰۰۰ تومان است. برای صدور کات پرواز خارجی باید فیش یا رسید پرداخت این عوارض را ارائه کنید.
- مدرک تست پیسیآر: این مدرک با شیوع همهگیری کووید۱۹ به مدارک لازم برای صدور کارت پرواز خارجی اضافه شده است. بعضی از خطوط هوایی از شما کارت واکسن میخواهند و برخی دیگر ارائه مدرک تست پیسیآر را ضروری میدانند.
چه مراحلی را پیش از پروازهای داخلی و خارجی باید در فرودگاه بگذرانیم؟
برای سوار شدن به هواپیما معمولا باید مراحل یا تشریفاتی را بگذارنید. این مراحل در پروازهای داخلی و خارجی با یکدیگر کمی تفاوت دارند. پیش از سوار شدن به هواپیما برای سفرهای داخلی لازم است که این مراحل انجام شوند:
۱. بازرسی بدنی: اولین مرحله پس از رسیدن به فرودگاه بازرسی بدنی است. در این مرحله هم شما بازرسی میشوید و هم وسایلتان.
در صورتی که وسایل غیرمجازی مانند مواد آتشزا یا اسپریهای شیمیایی به همراه نداشته باشید، این مرحله در کمتر از ۱۵ دقیقه تمام میشود.
۲. دریافت کارت پرواز: پس از اینکه وارد فرودگاه شدید، باید خود را به گیشههای صدور کارت پرواز یا همان check in برسانید. در این گیشهها از شما مدارک مربوط به پرواز خواسته میشود و پس از مدتی کارت پرواز به شما تحویل داده میشود.
این گیشهها معمولا ۳۰ دقیقه پیش از بسته شدن صفهای شلوغی پیدا میکنند. بنابراین، بهتر است پیش از زمان بسته شدن گیت پرواز داخلی خود را به این گیشهها برسانید.
۴. سوار شدن به هواپیما: بعد از صدور کارت پرواز باید به سمت سالن انتظار حرکت کنید. برای ورود به این سالن هم دوباره بازرسی میشوید. پس از آن هم کارت پرواز شما با مدارک شناسایی و هویتی شما انطباق داده میشود. حالا باید در سالن انتظار منتظر بمانید تا زمان سوار شدن به هواپیما فرا برسد. در صورتی که پرواز شما تأخیر نداشته باشد، این مرحله زمان زیادی طول نمیکشد.
معمولا انجام مراحل مربوط به پروازهای داخلی در طولانیترین حالت حدود ۲ ساعت طول میکشد. پس بهتر است پیش از آن در فرودگاه حضور پیدا کنید. در سفرهای خارجی طی کردن این مراحل حدود ۳ ساعت طول میکشد. در این پروازها باید این مراحل را بگذرانید:
۵. بازرسی بدنی: پروازهای خارجی گاهی به مسائل امنیتی گره میخورند. بنابراین، بازرسیهای مربوط به این پروازها اغلب با سختگیریهای بیشتری همراه میشوند.
برای سفرهای خارجی هم پس از ورود به فرودگاه بازرسی میشوید. این مرحله که شامل بازرسی بدنی و وسایل شما میشود، معمولا کمتر از ۴۰ دقیقه به پایان میرسد.
۶. دریافت کارت پرواز: پس از بازرسی باید خود را به گیشههای صدور کارت پرواز برسانید. در این گیشهها مدارک مورد نیاز برای پروازهای خارجی شامل مدارک برای صدور کارت پرواز و وزنکشی وسایل و چمدانها را ارائه میکنید تا کارت پرواز خارجی صادر شود. این مرحله معمولا ۴۰ تا ۹۰ دقیقه طول میکشد.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که برای پروازهای خارجی اگر به قصد گردشگری باشند، برای صدور کارت پرواز ارائه بلیط برگشت ضروری است.
۷. مراجعه به باجه کنترل گذرنامه: پس از دریافت کارت پرواز خارجی باید به سمت باجههای کنترل گذرنامه بروید. در این باجهها از شما مدرک پرداخت عوارض خروج از کشور و گذرنامه خواسته میشود. اگر برای خروج از کشور مشکل خاصی نداشته باشید، این مرحله در کمتر از ۳۰ دقیقه تمام میشود.
۸. ورود به سالن ترانزیت: پس از بررسی گذرنامه باید راهی سالن ترانزیت شوید. پیش از ورود به این سالن هم مسافران بازرسی میشوند و مدارک هویتی و پرواز آنها با یکدیگر انطباق داده میشود. اگر برای پرواز خارجی مشکل خاصی نداشته باشید این مرحله در کمتر از ۴۰ دقیقه تمام میشود. بعد از آن باید در سالن ترانزیت منتظر بمانید. به محض اینکه شرایط مهیا شود به شما اطلاع داده خواهد شد تا سوار هواپیما شوید.
بنابراین حتما به گونهای برنامهریزی کنید که به موقع در فرودگاه حاضر باشید. به ویژه در ایام پیک به این موضوع توجه ویژه داشته باشید زیرا اگر پرواز را از دست بدهید احتمالا نمیتوانید بلیط دیگری پیدا کنید. در پایان لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان با به اشتراک بگذارید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید