حمام بیستون کجاست؟ سردشت یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی است که در جنوب غربی این استان جای گرفته است. به گفته محققان، این شهر پیش از اسلام نیز وجود داشت ولی در قسمت شمال غربی شهر کنونی سردشت و در کنار چشمه آبی بزرگ قرار گرفته بود.
در این دوران این شهر را با نام «نیزه رو» می خواندند و دارای پنج برج و باروی محکمی بود که آثار آن هنوز قابل مشاهده است. سردشت یکی از منطقه های تاریخی و باستانی است که هنوز آثار متعددی از آن شناسایی نشده و دست نخورده باقی مانده یا به غارت رفته است.
این شهر بنابر قدمتی که دارد، آثار تاریخی فراوانی را در خود جای داده است که هر یک از این آثار متعلق به دوره تاریخی خاصی از ایران است. یکی از آثار تاریخی این شهر که به ثبت ملی نیز رسیده، حمام بیستون آن است. در ادامه این بخش اطلاعات گردآوری شده از آن را در اختیار شما قرار می دهیم.
معرفی حمام بیستون
حمام بیستون با قدمت تاریخی دوران قاجار، در شهر سردشت از شهرستان های استان آذربایجان غربی قرار دارد. برخی از منابع محلی بر این موضوع معتقدند که این بنا به دستور خواهر سردار عزیز خان مکری ساخته شده بود و در اختیار کلیه ساکنان شهر قرار داشت و همه اجازه استفاده از آن را داشتند و تا چندیدن سال پیش نیز از آن استفاده می شد، ولی با ساخت حمام جدید این حمام کاربری خود را از دست داد و با نام حمام کهنه شناخته شد.
امروزه مالکیت این حمام در دست اداره اوقاف است. محل دقیق این حمام اکنون در کنار پارک شهر است که روزگاری به نام کاروانسرای الیاس معروف بود. اینکه حمام در کنار کاروانسرا قرار داشت، سبب شده بود که کاروان هایی که به این کاروانسرا وارد می شدند از این حمام نیز استفاده کنند. این بنا در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۷ با شمارهی ثبت ۲۰۶۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مجله مستر بلیط در تلاش است تا آثار تاریخی ایران که کمتر برای شما شناخته شده است را به شما بشناساند، پس اگر دوست دارید که، از این موضوعات اطلاع پیدا کنید بهتر است این مجله را دنبال کنید.
معماری حمام بیستون
این حمام همانند دیگر حمام های سنتی ایران از بخش های معتددی تشکیل می شود که هر یک از این قسمت ها عملی خاص را بر عهده داشت و در بخشی از فرآیند حمام مورد استفاده قرار می گرفت.
بخش های مختلف این حمام شامل رختکن، گرمابه، میان در، خزینه می شد. در ابتدای ورود پس از گذر از راهرویی وارد رختکن می شویم که همانطور که از نامش پیداست مکانی برای تعویض لباس بود، در سر تا سر رختکن سکوهائی قرار داده بودند تا افراد هنگام عوض کردن لباس خود بر روی این سکوها بنشینند.
در گذشته در این مکان برای برگزاری جشن حنابندان نیز استفاده می شده است. بخش بعدی نیز به وسیله ای راهروئی پیچ در پیچ به نام میان در به رختکن متصل می شود. از این جهت این راهرو را پیچ در پیچ می ساختند تا از خروج گرما جلوگیری به عمل بیاورند.
در انتهای راهرو به گرمابه می رسیم، که قسمت اصلی حمام را تشکیل می دهد و کلیه اعمال شست و شو در این بخش صورت می گرفت. گرمابه سالنی بزرگ با سقفی گنبدی بود که در سقف آن روزنه هائی جهت تهویه هوا و تامین روشنایی ایجاد شده بود و خزینه آب گرم و سرد در این سالن قرار داشت. افراد در این مکان به شست و شوی خود می پرداختند.
دو سکو در کنار خزینه قرار داشت که مخصوص افراد بالا مقام تعبیه شده بود و این افراد در زمان حمام کردن بر روی این سکو ها می نشستند. برای گرم کردن آب حمام از کوره هایی مسی استفاده می شد که به آنها تون می گفتند و این آب به وسیله لوله هایی سفالین به خزینه منتقل می شد که تنبوشه نامیده می شدند. برای ساخت این حمام از مصالحی همچون آجر و ملات گچ استفاده شده است.
برای سفر به شهر سر دشت می توانید بلیط اتوبوس سردشت را از مستر بلیط و به صورت آنلاین تهیه کنید و از مزایای خرید به صورت آنلاین بهره مند شوید.
راه های دسترسی به حمام بیستون
برای این که به دیدن این حمام بروید می توانید از وسایل نقلیه عمومی همچون تاکسی و اتوبوس استفاده کنید. زیرا این حمام درون شهر سردشت قرار دارد به همین دلیل دسترسی به آن راحت و آسان امکان پذیر می شود.
شرایط بازدید
برای بازدید از این حمام باید در ساعات اداری مراجعه کنید و دیدن و تماشای آن به مدت دو ساعت زمان نیاز دارید. بنابراین اگر قصد تماشای آن را دارید بهتر است این موضوع را مد نظر داشته باشید.
نظرات کاربران
اولین نفری باشید که نظر می دهید