پل علی آباد مه ولات

پل علی آباد مه ولات

مه ولات يكی از شهرستان های استان پهناور خراسان رضوی به مركزيت شهر فيض آباد به حساب می آید كه از دو بخش مركزی و شادمهر تشكيل شده است. اين شهرستان از شمال به تربت حيدريه، از شرق به رشتخوار و خواف، از جنوب به گناباد و از غرب به شهرستان خليل آباد محدود می گردد. براساس آمار و ارقام در حدود 45000 نفر در اين شهرستان و در نقاط مختلف آن ساكن هستند. جلگه و دشت مه ولات در اراضی شرقی كوير نمك و در قسمت جنوب غربی تربت حيدريه قرار گرفته و در سايه كوه های حصار رود معجن و ادامه كوه های قلعه جوق، بايگ سرخ آباد در شمال، كوه های ازغند، كوه سياه، كوه فدافن در غرب مه ولات كبير با جهت شمالی و جنوبی كه حدفاصل جلگه های خواف و رشتخوار و گناباد به مه ولات پستی و بلندی های اين منطقه را تشكيل می دهند. شمال آن كوهستاني دارای آب و هوای نيمه خشك و قسمت مركزی و جنوبی شهرستان دارای آب و هوای خشك و كويری است. همین تنوع آب و هوایی در این منطقه آن را به یکی از قطب های گردشگری در این استان بدل کرده است. برای نخستين بار نام مه ولات در كتاب تاريخ بيهقی، كه به سال 563 هجری قمری تاليف شده، آمده است كه بناهای زياد تاريخی دارد. همین تاریخی غنی باعث وجود آثار تاریخی متعدد در آن شده است یکی از آنها پل علی آباد مه ولات نام دارد.

معرفی پل علی آباد مه ولات

معرفی پل علی آباد مه ولات

گسترش مسیرهای ارتباطی برای فتح سرزمین های نو و تجارت بخش از فراآیند توسعه تمدن ها به شمار می آید. ارانیان نیز به واسطه قرار گیری در مسیر جاده ابریشم، به احداث راه و تاسیسات جانبی آن مانند پل برای گذر از موانع طبیعی مبادرت نموده اند. پل ها و آب بندها از بناهای غیر مذهبی و عام المنفعه هستند که از دیر باز تا به امروز روی رودها و در مسیر جاده های کاروانی ساخته می شده اند. معماران ایرانی در احداث پل ها، علاوه بر تسهیل امر عبور و مرور، ایجاد آب بندها و ذخیره آب را نیز در نظر داشته اند. پل های تاریخی، میراث ارزشمندی هستند که حفاظت از آنها از جنبه تداوم فرهنگی اهمیت دارد. یکی از این پل ها، پل علی آباد است که در شهرستان مه ولات و در روستایی به همین نام بر روی کال مه ولات، که آب رود معجن در آن جریان دارد، ساخته شده است. کال به رودخانه های دست کند گفته می شود که به صورت دستی به آب رود خانه جهت می دهد. در مورد قدمت این بنا گفته می شود که عمر آن به 200 سال قبل بر می گردد. اگر از علاقه مندان آثار تاریخی هستید می توانید با دنبال کردن مجله مستر بلیط اطلاعات کاملی از بسیاری از آثار تاریخی ایران کسب کنید.

معماری پل

پل های تاریخی در ایران اکثرا از یک روش ساخت یکسان پیروی می کنند و دارای المان هایی مشابه هم هستند. البته برخی از آنها کلیه المان ها دارند و برخی تنها چند عدد از آنها را در خود جای داده اند. این المان ها شامل پی یا شالوده، پایه پل، موج شكن یا آب برها، طاق دهانه، كانه یا كنو و جان پناه می شوند. پل علی آباد پنج دهانه دارد که سه دهانه شرقی پل دارای قوس جناقی و دو دهانه غربی آن دارای قوس نیم دایره ای هستند. ارتفاع پل از کف کال حدود 4.60 و عرض دهانه های ورودی آب پل نیز بین 2.90 تا 3.25 متر متفاوت است. در زیر هر پایه پل می توان موج شکن هایی را دید که علاوه بر استحکام پایه های پل، موجب می شود فشار آب رودخانه گرفته شود. برای ساخت این پل از مصالحی مانند آجر، سنگ و ساروج استفاده کرده اند.

راه های دسترسی به پل

راه های دسترسی به پل

از آنجایی که این پل در شهرستان مه  ولات و روستای علی آباد از توابع آن قرار دارد، پس برای دیدن آن باید به این منطقه سفر کنید. برای سفر به مه ولایت اتوبوس می تواند انتخاب خوبی باشد و خرید بلیط اتوبوس از مستر بلیط کار را برای شما آسان خواهد کرد.

بازدید از  پل علی آباد مه ولات

برای دیدن این پل هیچ شرط خاصی وجود ندارد و شما در هر ساعتی از شبانه روز می توانید به دیدن این پل بروید. زمان بازدید از این پل می توانید، مدتی را در اطراف پل به استراحت و گشت و گذار بپردازید و از طبیعت زیبای آن اطراف استفاده کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *